Zatímco my vyzbrojovali Ukrajinu, ostatní nakupovali energie... Lidé už tuší, jak dopadne Fialovo „evropské řešení“

27.08.2022 14:13 | Ze sítí

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) oznámil, že vysoké ceny energií hodlá řešit na celoevropské úrovni. Také pirátský poslanec Jakub Michálek volá po spolupráci v EU. Jenže oba politici s tímto plánem narazili u občanů, když se dozvěděli, že česká vláda podle názoru části společnosti zaspala a nevšimla si, že každá evropská země už řeší problémy s vysokými cenami energií po svém, podle vlastních receptů.

Zatímco my vyzbrojovali Ukrajinu, ostatní nakupovali energie... Lidé už tuší, jak dopadne Fialovo „evropské řešení“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Premiér Petr Fiala vyzval k zastropování cen energií na úrovni celé EU. České předsednictví k této otázce narychlo svolá jednání.

„Země s podobným trhem a s podobnými podmínkami, jako je Česká republika, řeší naprosto podobné problémy. Žádná jednoduchá národní řešení k dispozici nemají,“ upozornil premiér. Naznačil, že stát chce získat pod kontrolu výrobu elektřiny, ale jedním dechem dodal, že toto by se mohlo podařit až příštím roce. Nikoli ještě před letošní zimou.

Po zastropování cen energií volá i předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michlek.

„Situace je natolik kritická, že ji jednotlivé státy nemohou zvládnout samy. Je nejvyšší čas najít společné řešení na úrovni Evropské unie. Proto vyzýváme k jednání s Německem a s EU o evropské pomoci domácnostem s drahými energiemi i zprovoznění jaderných elektráren. Potřebujeme celoevropské řešení. Hned. Potřebujeme ulevit občanům a srazit ceny drahé elektřiny. Potřebujeme uklidnit lidi, skutečně prokázat, že se zasazujeme i o rozšíření balíčku pomoci pro české občany. Stejně tak potřebujeme schválit návrh na mimořádné solidární zdanění zisků energiemi získaných v důsledku války na Ukrajině, aby se stát dále nezadlužoval,“ napsal Michálek.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Piráti podle něj předkládají obdobné návrhy již od února. Patří sem prý i další daňové úlevy a navýšení rodičovské, což by lidem pomohlo situaci s vysokými cenami energií řešit.

Michálek tvrdí, že je nutné přesvědčit všechny členské státy EU – tedy i Německo –, aby udržely v chodu maximum svých jaderných elektráren. Německý ministr za Zelené Robert Habeck už však dal najevo, že udržení posledních jaderných elektráren v provozu by pomohlo prý jen 2 procenty elektrické energie.

Vedle toho je podle Michálka nutno vytvořit speciální emisní povolenky na roky 2022 a 2023, které nebude možné spekulativně přeprodávat.

„Za třetí: Naprosto klíčové je zaměřit se na posílení kapacit evropské energetiky, aby do budoucna bylo možné snadněji přesouvat elektřinu bez výpadků, tzv. blackoutů. Proto Piráti chtějí zapojit i státy, které budou mít i jen dočasné přebytky energií například z obnovitelných zdrojů,“ píše dál Michálek na facebooku.

Podíval se také do Španělska, kde tamní vláda výrazně dotovala výstavbu plynových elektráren a ceny energie získávané ze zemního plynu srazil kabinet v Madridu na polovinu. Podle Michálka by stálo za to zamyslet se nad tím, zda to je přijatelné řešení i pro Česko, a kolik by to případně stálo státní kasu.

Jakub Michálek promlouvá

Jakub Michálek promlouvá

Brněnský právník Tomáš Tyl k tomu na sociálních sítích napsal, že hledání celoevropského řešení je problematické hned ze dvou důvodů. Zaprvé proto, že evropský Green Deal je součástí problému s vysokými cenami energií, nikoli jejich řešením – a současně upozornil, že jednotlivé státy EU řeší energetickou krizi podle svých vlastních národních receptů.

Akorát všechny státy EU už to mají pořešené, na naše kecy není nikdo zvědavý. Zatímco my jsme vyzbrojovali Ukrajinu, ostatní nakoupili energie,“ napsal Tyl.

Tomáš tylpromluvil.

Tomáš Tyl promlouvá

Někdejší neúspěšný kandidát SPD v Praze Josef Nerušil dal vládě jednu radu:

„Co kdybyste si zastrojování cen energií natrénovali nejprve doma?“ zeptal se.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

19:50 Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

Sociální demokracie se snažila zrušit registraci koalice ČSSD pro volby do Evropského parlamentu. Zk…