Zelenskyj by obětoval Krym a Donbas, propálil Boris Johnson

05.09.2024 9:47 | Zprávy

Britský expremiér Boris Johnson uvěřil, že vede rozhovor s jedním z francouzských velikánů – se slavným ekonomem a spisovatelem Jacquem Attalim. Johnson vystupoval jako horlivý zastánce Ukrajiny a kdyby to šlo, postaví se prý do čela cizinecké legie, se kterou Ukrajině přispěchá na pomoc proti Rusku. Jenže se ukázalo, že přes webkameru nemluvil se slavným Francouzem, nýbrž se dvěma ruskými vtipálky, kteří se za francouzského velikána vydávali. A ti se teď Borisi Johnsonovi vysmívají.

Zelenskyj by obětoval Krym a Donbas, propálil Boris Johnson
Foto: Screen Youtube
Popisek: Britský premiér Boris Johnson v Kyjevě

Někdejší britský premiér Boris Johnson poskytl rozhovor francouzské spisovatelské legendě – Jacquesovi Attalimu, který zpovídal např. Henryho Kissingera. Tedy, přesněji řečeno, Boris Johnson věřil, že poskytuje rozhovor francouzskému uznávanému publicistovi. Ve skutečnosti ho kontaktovali známí ruští političtí vtipálci Vladimir „Vovan“ Kuzněcov a Alexej „Lexus“ Stoljarov. Ti rozhovor s Johnsonem následně nasdíleli na ruském klonu sítě YouTube RuTube a neopomněli se Johnsonovi posmívat, jak jim naletěl a vůbec nevěděl, s kým ve skutečnosti mluví.

O tom, jak se jejich expremiér nechal napálit informoval britské čtenáře server listu The Mirror.

S představou, že mluví s francouzskou spisovatelskou legendou, Boris Johnson složil dvěma Rusům poklonu. „Byl jsem vaším dlouholetým obdivovatelem, velkým, dlouholetým obdivovatelem,“ pravil Johnson. „Vzpomínám si, že jste samozřejmě sídlil v Londýně v Evropské bance pro obnovu a rozvoj,“ pokračoval britský expremiér.

Jacques Attali je francouzský ekonom a spisovatel narozený v roce 1943. Vystudoval École polytechnique, École des mines, Sciences Po, École nationale d'administration a Univerzitu Paříž IX, kde od roku 1968 přednášel ekonomickou vědu. Byl blízkým spolupracovníkem bývalého prezidenta Françoise Mitterranda, který ho po nástupu do prezidentského úřadu v roce 1981 jmenoval svým poradcem pro hospodářské otázky. V letech 1991 až 1993 byl Attali prvním předsedou Evropské banky pro obnovu a rozvoj, stál také u zrodu mezinárodní dobročinné organizace Akce proti hladu a programu EUREKA.

Dva Rusové, kteří Borise Johnsona obelhali, se ptali také na jeho postoj k válce na Ukrajině a expremiér prohlásil, že postoj Velké Británie a vlastně i postoj celého Západu byl na počátku této války naivní. Je však přesvědčen, že zastával správný postoj, když Ukrajincům sdělil, že se ruským agresorům mají bránit a že Velká Británie Ukrajině pomůže.

„Jsem hrdý na to, že Spojené království pomohlo v rozhodujícím okamžiku a jsem hrdý na to, že Spojené království nadále pomáhá. Bojují i za nás. Bojují za svobodu. A já jsem moc rád, že je stále více podporujeme,“ zdůraznil. „Mimochodem, myslím si, že postoj vaší země, vaší vlády ve Francii je příkladem země, kde se názor v této věci hodně posunul.“

 

 

Boris Johnson je přesvědčen, že bude správné přijmout Ukrajinu do NATO. Je to něco, co přiblíží mír. Neprovokuje to Putina. „Myslím, že členství Ukrajiny v NATO musí být naším konečným cílem,“ nechal se slyšet Johnson.

Došlo i na otázku mírových jednání z roku 2022, o kterých se někdy říká, že je zazdili západní spojenci Ukrajiny. Server britského deníku The Guardian k tomu poznamenal, že s jednáním o příměří mezi Ruskem a Ukrajinou a rolí Borise Johnsona v tomto jednání to bylo poněkud složitější, než se zdá na první pohled.

Historik Sergej Radčenko a politolog Samuel Charap tvrdí, že tato jednání byla špatně pochopena.

„Johnson na jaře 2022 přímo nesabotoval dohodu o příměří; ve skutečnosti mezi Ruskem a Ukrajinou nebyla připravena žádná dohoda k podpisu. Strany se nedohodly na územních otázkách ani na množství vojenské výzbroje povolené po válce. Pozice Ukrajiny během jednání vyžadovala bezpečnostní záruky, které západní státy váhaly poskytnout. A na Ukrajině byly vnitropolitické otázky související s ruskými požadavky na ‚denacifikaci‘, se kterými bylo třeba se nějak vypořádat,“ uvedl The Guardian.

Johnson v rozhovoru s oběma Rusy prohlásil, že kdyby Zelenskyj na počátku roku 2022 dostal nabídku na rozdělení Ukrajiny tak, jak je rozdělen např. Korejský poloostrov s tím, že západní část Ukrajiny ochrání NATO a poskytne zemi bezpečnostní záruky. „Myslím, že by akceptoval ztrátu Donbasu a Krymu,“ pravil Johnson. „Ale nejdůležitější je dát Ukrajincům prostředky k vyhnání Rusů. My to děláme, ale děláme to moc pomalu,“ pokračoval expremiér.

Ale v roce 2022 jednání v Istanbulu nevedla k uzavření nějaké dohody. Podle Johnsona byly představy obou stran o možné dohodě natolik rozdílné, že bylo nemyslitelné, že dospějí k nějakému kompromisu.

Podle Johnsona musí dojít k jednáním mezi Ukrajinou a Ruskem, ale na počátku musí být jasně dána jedna věc. Rusko musí být nějak poraženo. „Ukrajinci musejí mít nějaký pocit vítězství, protože to je podle mě jediný způsob, jak si myslím, že budou schopni dospět k jakémukoliv jednání,“ zdůraznil někdejší britský předseda vlády.

Sám sebe popsal jako zapáleného podporovatele Ukrajiny. „A často si přeji, abych byl sám vojensky nadaný a mohl jít a vést cizineckou legii na Ukrajině, kdybych byl generálem, ale nejsem,“ padlo z úst expremiéra.

Ukrajinci podle jeho názoru potřebují západní zbraně, ale také vojáky z jiných zemí, protože bez lidí bojovat nemohou.

„Trapná 18minutová nahrávka byla zveřejněna na ruském webu RuTube, kde se Johnsonovi vysmíval titulek a popisoval ho jako ‚antihrdinu‘,“ napsal k Johnsonovu vystoupení The Mirror. „O dvojici, které bylo v červenci v Kremlu předáno nejvyšší státní vyznamenání, je známo, že se zaměřuje na lidi, o které má ruský stát zájem, a kompromituje je,“ doplnil list na adresu ruských vtipálků.

Ti Johnsona obvinili, že chce vést válku proti Rusku do posledního Ukrajince.

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Jaroslav Foldyna byl položen dotaz

Co přesně myslíte tím, že chcete stejný metr pro všechny?

V čem je podle vás nyní jiný a pro koho? A naopak, nemyslíte, že by třeba migrantům mělo být měřeno přísněji? My jim poskytujeme azyl, a když si toho neváží a páchají třeba trestnou činnost nebo přestupky, mělo by jim být podle mě měřeno přísněji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kdo podporuje válku je zločinec!!!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseOdborář1 , 05.09.2024 11:28:57
Za tu zbytečnou a krutou VÁLKU na Ukrajině a obrovské utrpení hlavně Ukrajinců, ale i Rusů jsou tedy odpovědní zase Anglosasové, to jest Anglie a USA především!!! Bývalá koloniální velmoc Británie stále jedná jako by vládla polovině světa. Ve skutečnosti je to dnes upadající země na pokraji minimálně velkých vnitřních problémů a možná i občanské války. Její vládnoucí elity jsou totální zlosyni a bezmorální hloupí zmetci. Bohužel prostí Angličané je stále volí. Podobné je to i USA. Tam je možná malou nadějí Trump, ale nedělejme si moc iluse. I kdyby ho náhodou zvolili, tak jeho možnosti jsou dost omezené. Navíc to je totálně nevypočitatelný člověk. Karma je zdarma jak se říká a dle mého celý západ směřuje do velkého průseru, bohužel ale my také!!! Vzhledem k těm zprávám ohledně Německa a celé EU. Takový příměr je rozpadající se říše Římská ovšem se zbraněmi hromadného ničení! Ještě se brzy dožijeme dle mého zajímavých časů dle té Čínské kledby!!! Už to přímo pak vidím, jak si mnozí politici vzpomenou na Rusko a začnou mu lézt do análu!!! jenže po téhle válce už na nás Rusové budou zluboka a zvysoka jak se říká!!!! Mnozí dnešní bojovníci za Ukrajinu a proti Rusku náhle otočí.

|  14 |  0

Další články z rubriky

Kamera po povodni zachycuje naštvané lidi ve frontě na chleba

11:34 Kamera po povodni zachycuje naštvané lidi ve frontě na chleba

Jedním z nejpostiženějších míst v ČR povodněmi je Krnov, který byl dva dny odříznut od zbytku republ…