Vinohradské vinobraní přenese návštěvníky do dob Karla IV.

12.09.2012 12:52 | Zprávy

Poznat dobový život na dvoře císaře Karla IV. nebo se dozvědět zajímavosti ze světa dobrého vína a jídla budou mít návštěvníci Vinohradského vinobraní 2012. Chybět nebudou ani rockové koncerty. Akci pořádá už šestnáctým rokem Městská část Praha 3.

Vinohradské vinobraní přenese návštěvníky do dob Karla IV.
Foto: praha3.cz
Popisek: Vladislava Hujová, starostka Prahy 3 za TOP 09

Letošní ročník se podle starostky Vladislavy Hujové zaměří na osobnost pro české vinařství historicky významnou - císaře Karla IV. Ten byl osobností evropského formátu, proto na náměstí Jiřího z Poděbrad návštěvníci nenajdou pouze česká a moravská vína, ale také produkci z Francie, Itálie, Španělska či Portugalska. "Chceme uspokojit různě náročné návštěvníky, kteří mohou degustovat cenově dostupná vína z různých oblastí. Samozřejmě půjde o kvalitní nápoje," poznamenala starosta MČ Praha 3 Vladislava Hujová v narážce na současnou methanolovou aféru, hýbající Českem.

"Vinobraní je dnes, po šestnácti letech, největší oslavou vína v Praze a zároveň je součástí festivalu Dny žižkovského kulturního dědictví, který v těchto týdnech probíhá. Proto jsme se rozhodli program koncipovat jako exkurzi na dvůr Karla IV, který inicioval budování vinic na území, kde se dnes rozprostírají Královské Vinohrady a Žižkov," popsala směřování akce starostka.

Nebyla by to pořádná slavnost vína bez dostatku zábavy. O tu se postarají profesionální šermíři ze skupiny Merlet stejně jako fakíři, flašinetáři či jarmareční kapely. Dvojici českých panovníků, Karla IV. a Rudolfa II., ztvární herci David Suchařípa a Mojmír Maděrič. O závěr obou dnů vinohradské slavnosti se pak postarají kapely Support Lesbiens a Visací zámek, zpěvačka Anna K. a také Petr Kolář se svou kapelou. "Počet návštěvníků loňského vystoupení skupiny Čechomor nás mile překvapil a věřím, že letos úspěch zopakujeme," dodala starostka Prahy 3.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hra nekončí. Pokračuje.“ Zeman se vrací. Kvůli „neschopné“ Fialově vládě

22:30 „Hra nekončí. Pokračuje.“ Zeman se vrací. Kvůli „neschopné“ Fialově vládě

Bývalý prezident Miloš Zeman na sobotní oslavě svých 80. narozenin uvedl, že je kvůli „neschopné vlá…