Bohdan Babinec: Paní hlavní hygieničko, proč vaši zaměstnanci obtěžují zákazníky v restauracích?

30.05.2021 9:09 | Komentář

Otevřený dopis ministru zdravotnictví ČR a hlavní hygieničce ČR

Bohdan Babinec: Paní hlavní hygieničko, proč vaši zaměstnanci obtěžují zákazníky v restauracích?
Foto: NÁR.SOC.
Popisek: Bohdan Babinec

Vážený pane ministře, vážená paní hlavní hygieničko,

sledovali jsme 28. května 2021 brífing v ranních zprávách ČT 24, kde nám, vážená paní hygieničko, s velkým pathosem sdělujete, že zaměstnanci hygieny provedli kontrolu osmi set návštěvníků zahrádek restaurací. A že devadesát z nich nemělo u sebe certifikát o provedené vakcinaci nebo potvrzení o negativním testu na coronavirus. Někteří z těchto zákazníků byli pokutováni na místě a někteří byli předáni ke správnímu řízení. Paní hlavní hygieničko, nevadilo by nám toto sdělení z úst pana ministra, který nemá lékařské vzdělání. Ale Vy, s Vaším vzděláním, byste měla vědět, že v boji s aerosilní infekcí se musí dodržovat tři zásady. Tyto zásady jsme opakovali v tisku již zhruba desetkrát, a to:

  1. ochraňuj sebe - R+R+R
  2. dezinfikuj okolní prostředí a předměty v něm
  3. každý, kdo přijíždí do ČR, by se měl podrobit karanténě s negativním výstupním testem

První zásada se víceméně dodržuje. Ptáme se Vás, paní hlavní hygieničko, proč Vaši zaměstnanci obtěžují zákazníky v restauracích, když by správně měli kontrolovat, jak se v provádí dezinfekce restauračních prostor a předmětů v nich, zda jsou instalované virucidní ozařovací přístroje - UV lampy, ozonátory apod. A rozprašovací dezinfekční přístroje. Zda personál nosí respirátory a rukavice a mají-li zákazníci, kteří vchází do restaurace, respirátory. A po konzumaci jídla, po každé návštěvě u stolku provádí-li se dezinfekce ozařováním nebo sprejem jak stolku tak i židle atd. Berou Vaši zaměstnanci stěry z různých předmětů v restauracích a následně je laboratorně vyšetřují? Kontrolují, jsou-li na provozovnách virucidní ozařovací přístroje na toaletách a dezinfekce na ruce?

Zkrátka, hygiena je povinna kontrolovat druhou uvedenou zásadu, nejenom v restauracích, ale všude - na pracovištích, obecních a městských domech, ubytovnách, hotelích, penzionech, divadlech, sportovních zařízeních, MHD, fitcentrech, bazénech atd. Práce hygieny by měla spočívat ne v obtěžování zákazníků, ale v osvětě a poradenské činnosti živnostníkům, zaměstnancům - prostě všem. Hygiena se musí starat především o to, aby se virus zabíjel, a ne čekat, až se virus dostane do lidského organismu, a pak teprve ho zabíjet léky, očkováním apod.

V tomto případě represivní chování hygieny není na místě. Nechte lidi normálně žít. A každý vykonávejme poctivě svou práci. Proč v Austrálii zdolali pandemii do dvou měsíců s tím, že neuzavírali žádné obchody, podniky, restaurace a divadla? Asi proto, že se tam přísně dodržovaly zásady v boji s rozšiřováním aerosolní infekce. Proč se zbytečně nakoupily léky za půl miliardy korun, když naši lékaři umí léčit virus i bez těchto předražených zahraničních léků?!

MUDr. Bohdan Babinec, CSc.
Miroslav Josef Bezecný, redaktor a publicista

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

17. listopad

Dobrý večer, pane Zdechovský, chci se zeptat, jak se díváte na prohlášení našeho vrcholného politika, cituji: Ne každý názor musíme respektovat a ne každý názor je stejně "hodnotný"? 35 let po revoluci je schopen toto říci do rozhovoru nás premiér? Opravdu? Svůj názor raději vyjadřovat nebudu, ale ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Kokain, tráva nebo špiritus?

15:49 Jiří Paroubek: Kokain, tráva nebo špiritus?

To už nedávají ani ti největší a nejzaslepenější podporovatelé vlády z řad komentátorů a expertů. Ne…