Daniel Raus: Volby 92, liberalismus a řeka Morava

09.06.2012 11:10

Před dvaceti lety proběhly v tehdejším Československu volby, které změnily mapu Evropy. Původně měly utvrdit svazek Čechů a Slováků, nakonec ale vedly k přesnému opaku. Společný stát se půl roku na to rozpadl, což si většina obyvatel vůbec nepřála. Jak mohlo dojít k tomuto paradoxu?

Daniel Raus: Volby 92, liberalismus a řeka Morava
Foto: Pravda.sk
Popisek: Budova slovenského parlamentu v Bratislavě

Slováci jsou u nás nejpopulárnější cizinci. Slovenské divadlo, filmy a kapely jsou zde nečekaně úspěšné a občas řešíme otázku, zda by obě země neměly vytvořit společnou hokejovou nebo fotbalovou ligu. Když dohraje česká hymna, mnoho lidí mimoděk čeká ono „Nad Tatrou sa blýska“.   

Česko i Slovensko jsou členy evropských i atlantických struktur. V mezinárodních otázkách taháme více méně za jeden provaz. Hospodářská spolupráce je bezproblémová. A slovenští studenti mají otevřené dveře na zdejších univerzitách.   

Zní to skoro pohádkově, kdybychom nemuseli dodat, že politická kultura má na obou březích řeky Moravy k ideálu daleko, a že Česko i Slovensko trpí vážnými neduhy postkomunismu, včetně katastrofální korupce.   

Vladimír Mečiar
Foto: Ľubomír Smatana

Je to dvacet let, co se rozhodovalo, zda zůstaneme v jednom státě. Málo kdo ale tušil, o čem rozhoduje. Volby vyhrál na Slovensku Vladimír Mečiar, který si opojení mocí náležitě vychutnal, obklopen relativně slabými osobnostmi, jež se vezly na jeho vlně. Když je později hodil přes palubu, stali se z nich ze dne na den rození demokraté. Tak to bylo s Milanem Kňažkem, prvním prezidentem Kováčem nebo s nynějším prezidentem Gašparovičem.   

Slováci v oněch osudných volbách nehlasovali za samostatnost. Většina chtěla společný stát a vědělo se, že v případném referendu by jich pro rozdělení nebyla ani pětina. Přesto Mečiar nastolil jasný směr. A měl k tomu tichou podporu křesťanských demokratů i vedení slovenské katolické církve.   

To si poněkud naivně myslelo, že ze Západu se valí na zemi pod Tatrami zhoubný liberalismus, který se utopí v řece Moravě, když tam budou hranice. Do dějin pak vstoupily případy arcibiskupa Sokola či kardinála Korce, kteří pěli ódy na válečný Slovenský štát, ačkoliv se spojil s Hitlerem a platil mu za likvidaci vlastních Židů.   

Jak ale řečeno, všechno vzalo dobrý konec. Mečiarismus byl překonán, Slovensko se integrovalo do západních struktur. A obávaný liberalismus? Ten si z hraničních kamenů pranic nedělá. Klidně přeplave řeku Moravu a pokračuje směrem na východ.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Klaus: Přežili jsme slavení dvaceti let v EU, ale…

12:26 Václav Klaus: Přežili jsme slavení dvaceti let v EU, ale…

Denní glosa Václava Klause