Daniel Truxa: Rathovci a krajské zdravotnictví nad propastí

14.06.2012 21:43

1. část miniseriálu o problémech Středočeského kraje – Zdravotnictví.

Daniel Truxa: Rathovci a krajské zdravotnictví nad propastí
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Po téměř čtyřletém vládnutí Rathovců a komunistů nám zůstal kraj s rozvráceným hospodářstvím a řadou neřešených problémů v různých oblastech. Bude nutné začít je postupně odstraňovat, a proto chceme v našem miniseriálu připomenout největší z nich, na které jsme v průběhu našeho téměř tříletého působení upozorňovali veřejnost i středočeské politiky. V dnešním, úvodním díle se budeme věnovat zdravotnictví. Tímto "kanálem" nechala vládnoucí koalice protékat obrovské množství peněz, přičemž právě zde, v krajském zdravotnictví, se uhnízdili v uzlových bodech Rathovi nejbližší spolupracovníci, kteří nyní spolu s ním čelí obvinění.

V průběhu let vlády Rathovců šly do všech krajských nemocnic velké peníze, které zásadně přesáhly plánované náklady na jejich rozvoj. Velkým problémem do budoucna bude zaplacení provozu těchto nových oddělení a provozů nemocnic, na které kraj nebude mít peníze. Navíc některá pracoviště nemají se zdravotními pojišťovnami uzavřené smlouvy a kraj teď musí hradit celý jejich provoz. Stačí vzpomenout na zakoupení magnetické rezonance do nemocnice v Kolíně, přestože tam již jedna byla. K excesům patří také drahý kosmetický laser do Kladna, kterým chtěla nemocnice konkurovat pražským kosmetickým salónům.

Ruku v ruce s tím je zde problém se splácením úvěru krajských nemocnic. Nemocnicím hrozí, že se kvůli nedomyšlenému otevírání nových oddělení a nutnému financování jejich provozu dostanou do situace, kdy tento úvěr nebudou schopny splácet. Některé jsou zřejmě v takové situaci již nyní. A to nemluvíme o slíbeném zvýšení platů lékařů a zdravotnického personálu, na které také nedošlo.

I když oficiálně po zásahu soudu museli Rathovci s komunisty zrušit Krajskou nemocnici Středočeského kraje, ve skutečnosti jen převedli její pravomoci na kladenskou nemocnici a její ředitelku Pancovou. Zůstala zde řada podivných dodavatelských smluv, mnohdy pro nemocnice nevýhodných, nevyjasněná otázka peněz, které jí každý měsíc ostatní nemocnice odváděly a které zmizely. Podle náměstka Seidla jsou údajně také "nevyjasněné vztahy" mezi Krajskou nemocnicí SČ kraje a nemocnicí v Kladně, ať už si pod tím představíme cokoli.

Výstavba pavilonu v mladoboleslavské nemocnici je dalším velkým průšvihem. Když odhlédneme od samého počátku podivného výběrového řízení, které nakonec vyhrála exotická středomořská firma bez vlastních zaměstnanců, stále zde zůstává obrovský problém v podobě smlouvy na odložené financování stavby za 450 milionů, zas které kraj převzal záruku poté, co Rathovci s komunisty dodatečně schválili hejtmanův neoprávněný podpis a přikryli tak jeho nezákonné jednání.

Tolik několik příkladů z oblasti zdravotnictví. V příštím díle se budeme věnovat oblasti sociální péče.

Daniel Truxa
předseda o.s. Kraj bez Ratha

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 353. Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně

16:59 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 353. Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně

Petr Žantovský ve svém pravidelném „Jak jsem potkal knihy“ tentokrát vybral pro májové čtení báseň o…