Dominik Duka: Statistiku náboženské příslušnosti je třeba správně interpretovat

30.11.2013 14:20 | Zprávy

Jak je to s náboženskou příslušností našich občanů? A o čem vlastně vypovídají statistická zjištění? To jsou otázky, nad kterými se tentokrát zamýšlí kardinál Dominik Duka.

Dominik Duka: Statistiku náboženské příslušnosti je třeba správně interpretovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský arcibiskup Dominik Duka

Vážení přátelé, milí rozhlasoví posluchači, statistika je, řečeno s nadsázkou, věda, která říká, že když jste snědli kuře a váš soused byl o hladu, měl jste každý polovinu.

V rámci sčítání lidu došlo k něčemu podobnému. V řadě faktorů se ze sčítání stal spíše sociologický průzkum, který příliš nevyjadřoval objektivní počty – některé otázky byly dobrovolné, pocitové, lidé měly zábrany svěřovat něco, o čem jsou přesvědčeni, že stát vědět nemusí, a podobně. V otázce náboženské příslušnosti a postojů to je markantně vidět.

Z výsledků si církve musí vzít poučení, že šlo spíše o ukázku míry identifikace členů církví s církvemi jako institucemi, ale také o přesvědčení, zda a jak vydávat o své víře svědectví na veřejnosti.

Odpovědi vytvořily v rámci katolické církve několik skupin. V prvé řadě je tu segment těch, kteří si plně uvědomují své poslání a navštěvují nedělní bohoslužby, sledují je ve sdělovacích prostředcích, což je asi jeden až 1,2 miliónu obyvatel.

Pak jsou tu ti, kteří svou identitu vyjadřují jen několikrát do roka, kostel navštíví o Vánocích, Velikonocích nebo dušičkách. Počítám, že je to čtvrtina pokřtěných, tedy asi milión lidí.

Další čtvrtinu z pokřtěných tvoří ti, kteří navštíví kostel při křtu, sňatku nebo pohřbu. To je další milión. A nesmíme zapomenout na ty, co se s církví neidentifikují v souvislosti s výchovou za totality, případně o své příslušnosti k církvi nevědí.

Obdobně tomu je u jiných církví s tím rozdílem, že návštěvníků pravidelných bohoslužeb je ještě nižší podíl v duchu vlastní tradice. K církvím se však hlásí občas i nepokřtění, což je skutečně zanedbatelné číslo.

Máme-li přesnou statistiku, nejen dobrovolnou sondu, musíme ji také umět interpretovat. A to je umění stejně zřídkavé uvnitř církve jako vně. 

Komentář zazněl v pořadu Glosa Dominika Duky  |  Stanice: ČRo Radiožurnál

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Kdy konečně vyhodí z pražské radnice Hřiba?

15:06 Jiří Paroubek: Kdy konečně vyhodí z pražské radnice Hřiba?

Pokud má pražský občan nebo osoba, která dojíždí do Prahy denně za prací většinou autem (je jich až …