Tak zase je všechno jako vždycky: Nejnovější americké výzkumy objevily Ameriku. Vědci „odhalili“ něco, co naše babičky a maminky dobře znaly. Když si ti starší mezi námi vzpomenou – co byla první věc, kterou dostali, když byli nemocní? Nikoli paralen – ale horkou polévku.
Polévkou proti chřipce
Je tomu stejně jako v případě mnoha jiných tradičních metod, které moderní věda postupně s velkou slávou „objevuje“. Vypadá to banálně, jako zkoumání již známého. Na druhou stranu – je skvělé vědět, že máme doma ve vlastní kuchyni ve skutečnosti vědecký „vynález“ – není-liž pravda? Vedle toho nám však vědecká zkoumání starých pravd mohou být užitečná. Třeba nám pomohou připomenout si – či objevit – některé důležité drobnosti, které jsme o tak obyčejné věci, jako je vývar, dosud nevěděli. A především: v mysli mnoha lidí „legalizují“ možnost, aby se tento „všelék z kuchyně“ navrátil do naší „lékárničky“.
Tak za prvé: vědci přišli na to, že vývar z kostí „inhibuje migraci neutrofilů“. Méně učeně řečeno ovlivňuje pohyb bílých krvinek, čímž snižuje vedlejší účinky zánětu v organismu napadeného chřipkou nebo podobným virovým onemocněním. Takže - vám prostě bude lépe s polévkou, než bez ní.
Za druhé: lékaři, kteří se „polévkovědou“ zabývají, s překvapením zjistili, že vývar z kostí, obsažený v polévce, pomáhá „nakopnout“ imunitní systém. Něco důležitého, co běžně neděláme, však přece jen pochopili: Důležité je vařit polévku pomalu. Jedině velmi pomalý var – může trvat klidně až dvacet čtyři hodin – totiž způsobí, že se z kostí a šlach, které na polévku použijeme, uvolní léčivé látky. Mezi nimi najdeme kolagen, ale i esenciální aminokyseliny jako prolin, glycin a glutamin. Právě ty příznivě působí na naše zdraví i psychiku.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: protiproud.cz