Hugo Kysilka: Plná podpora zemnímu plynu v dopravě

04.06.2012 18:29

Schalke O4, Bayern Mnichov, A. B. Miller a Císař F. Beckembauer společně pro rozvoj LNG v dopravě.

Hugo Kysilka: Plná podpora zemnímu plynu v dopravě
Foto: ebconline.org
Popisek: Ing. Hugo Kysilka na EBC

Ve dnech 30. 5.- 1. 6. 2012 proběhlo ve Slovinské turistické perle na Jadranu v Portorož 15. zasedání Evropského obchodního kongresu. Loňské 14. zasedání proběhlo v Praze kdy hlavním pořadatelem byla plynárenská společnost VEMEX s.r.o. Praha.

Co to je European bussines kongres / EBC /? Nápad založit mezinárodní organizaci vznikl v Praze v rámci zasedání 3. fóra OBSE -7. -9. 6. 1995. Následně v říjnu 1996 ve Vídni byl uspořádán kulatý stůl představitelů obchodní sféry z 19 států OBSA a myšlenka byla více konkretizována a v roce 1997 proběhla ustavující konference EBC. Na kocni byl ustanoven organizační výbor jemuž předsedal tehdejší šéf Gazpromu Rem Vjachirev.

V org teamu byly představitelé Gazpromu, Deutche Bank, Ruhrgas, ENI, Dresdner Bank a Wintershall AG. V prosinci 1997 proběhla ustavující konference v Bonnu. Tato událost přivedla ke stolu a do jednotlivých komisí na 500 velkých, středních a malých firem.

První výroční valná hromada proběhla v červnu 1998 v Forte Village na Sardinii. Diskutovalo se o integraci ekonomik východní a západní Evropy , o vyhlídkách  energetických sektorů…

Následně každý rok téměř vždy v červnu probíhali valné hromady v Atenách, Paříži, Sofii, Budapešť, Vilnius, Berlíně…….v roce 2011 v Praze. Je naprostou tradicí, že  vždy v průběhu zasedání v hostitelské zemi dochází k setkání s nejvyššími představiteli země – například s H-D. Genscherem panem S. Venizelosem, F. Huwardem, panem Brazauskasem atd, v Praze s premiérem  P. Nečasem.

Jaké jsou výhody EBC ve srovnání s ostatními nevládními organizacemi, které působí v prostoru OBSE:

  • EBC je naprosto nezávislou organizací a aktivity nejsou řízeny žádnou další stranou
  • EBC byla založena předními světovými hráči na poli obchodu, financí a energetiky
  • Pro představitele obchodních a energetických kruhů jde o jedinečnou příležitost navázání přímých vztahů

Po jednodenním jednání valní hromady všech členů probíhají druhý den zasedání 7 pracovních skupin:

-Energetika, předsedá představitel EOn

-Právo, bankovnictví a finance, předsedá představitel Gazprom

-Ekologie a zdravotnictví, předsedá představitel Overgas Bulharsko

-Bezpoečnost obchodu, předsedá představitel Gazpromu

-Informatika a komunikace, předsedá představitel Siemens AG

-Průmysl a stavebnictví, předsedá představitel Gazpromu

-Lidské zdroje, vzdělání a veda, předsedá představitel Wintershall Holding

Představitelé společností jsou většinou na úrovni členů představenstv svých společností. Presidentem BC po R.Vjachirevovi je od roku 2002 Přdseda představenstva Gazpromu  pan A. B. Miller.    

Zastavme se postupně  u jednotlivých, podle mne nejdůležitějších vystoupeních již proběhlého 15. zasedání Evropského obchodního kongresu v Portorož ve Slovinsku.

Začnu , jak jinak než  z vystoupení Presidenta kongresu a Předsedy představenstva Gazpromu pana A. B. Millera.  Pokusím se shrnout ty nejdůležitější momenty.

  • Plynu je dostatek,jeho zásoby jsou na desítky let, je  ekologicky  čistý a navíc lehce transportovatelný
  • 21. století je zlatým věkem plynu, což je i názor  Světové energetické agentury a to nejen v energetice ale i dopravě
  • V Eu jsou stálé umělé bariery proti zemnímu plynu, které se navíc postupně rozšiřují. EU dělá všechno proto aby byl plyn pro odběratele stále více méně výhodný.
  • EU se nesmyslně snaží toto ekologické a energetický výhodné palivo zaměňovat ze jiné předevšé dotované zdroje. Jde drahou  o cestu , kterou bude hradit každý daňový poplatník EU.
  • Pokud se mluví v EU o energetické bezpečnosti tak se nemluví o tam jak ji zajitit.
  • Německo chce k 2022 uzavřít JE a nahradit je vysoce dotovanými obnovitelnými zdroji.
  • Přestaňme vytvářet umělé politické bariery, kterou jsou financovány z peněz daňových poplatníků.
  • Politici jdou proti velkým plynárenským společnostem ale již nohovoří co to bude stát.
  • Uvědomme si , že v plynárenském obchodě musí jít o vzájemně výhodnou spolupráci.
  • Gazprom se neplete do práce  politiků z EU, Gazprom chce jen transparentní ,jasné a nediskriminující podmínky.
  • Ptáme se – kdo potřebuje 3.energetický balíček, komu prospěje? My víme, že nikomu – jde jen o polické šachy hrané špatnými hráči.
  • Gazprom má jediný cíl a tím je export zemního plynu do Evropy
  • Gazprom staví nové plynovody protože zkušenosti s Ukrajinským přepravcem v letech 2006 a 2009 je varovná zkušenost především pro odběratele z EU
  • Severní potok je realizován a nikdo nemůže jeho funkčnost narušovat , ale případ negativního vměšování úředníků  z Bruselu je vidět na plynovodech OPAL a NEL.
  • Bojím se , že až bude realizován Jižní potok tak opět zasáhne ruka Bruselu.

Po skončení vystoupení předal A.B.Miller slovo hostu, který byl pro všechny asi největším překvapením, pro všechny překvapením nesmírně zajímavým a lze říct, že se všichni strašně na jeho vystoupení těšili. Slovo bylo předáno jednoznačně největší evropské a možná světové fotbalové legendě „Cisaři“ Francu Beckenbaurovi - Čestnému presidentovi klubu Bayern Mnichov.

První slova samozřejmě patřili fotbalu. Gazprom  finančně podporuje německý tým bundesligy Schalke 04 a „Císař“ si neodpustil bonmot, že tým Gazpromu je vždy za týmem Bayeru Mnichov. Poté se trošku omluvil, že v roce 1972 Německo uštědřilo tehdejšímu týmu SSSR vysokou porážku 3:0  a on sám dal jeden z gólů. V dalším vystoupení přešel již k důvodu své účasti na zasedání Kongresu. Opět se to vázalo na fotbal a to konkrétně k Mistrovství světa, které proběhlo v roce 2006 právě v Německu, kde jedním z cílů kromě samotného rozvoje fotbalu a sportu byla i   podpora snižování emisí CO2 . Po dohodě v roce 2005 s tehdejším kancléřem Schroderem se soustředili na kolovou dopravu využívající  zemním plynem. Vozy zajišťující  organizaci  jezdili na pohod CNG . V současné době v klubu Bayern Mnichov přijali řešení , že autobusy kterými týmy jezdí na zápasy budou poháněny zemním plynem ať ve formě  LNG a připomenul , že v současné době na základě iniciativy Gazpromu Germania se začal projekt LNG v městské dopravě ve Waršavě.

Po ukončení svého poměrně krátkého vystoupení byl „Císař“ odměněn bouřlivým potleskem všech přítomných.

Po tomto vystoupení  následovaly diskusní příspěvky hlavních představitelů Kongresu. Zastavím se u řady z nich.

Dr. Reiner Seele, Generální ředitel Wintershall Holding GmbH, Německo

Jeho vystoupení bylo poměrně ostře postaveno jako kritika řady řešení Bruselu, které se týkají právě plynárenství. Zastavme se u někola:

  • EU ve špatně posoudila transitní krizi v 2009. Kdyby turo krzi vyhodnotila správně , pak by veškeré kroky vedoucí k jejich zabránění a tím je diversifikace toků – měla podporovat. To znamená plně podpořit jak výstavbu Severního potoku tak i nového Jižního potoku.
  • EU  se sice nakonec smířila se Severním potokem, nekonec jí ani nic jiného nezbývá, ale vytváří nesmyslné bariery týkající se plynovodů na něj navazující a tím jsou plynovody OPAL a NEL.
  • EU vytváří naprosto nepochopitelné kroky vyší daní ale především narušováním práv vlastníků.
  • EU vytváří umělo barieru a nedovoluje nevytíženou kapacitu přepravy využívat Gazpromu, který má polvolenou přepravní kapacitu jen na 50% - A nevytížené kapacity bývá až 50%. To je naprosto kuriózní řešení Bruselský diletantů.
  • Nejvýstižněji politiku Bruselu lze uvést na příkladě : Postavit si svůj dům- Vy si postavíte dům ale podle předpsiu z Bruselu musíte poskytnout cizím lidem Vaši ložnici. Dále ale budete těmto „nájemníkům“ platit za to , že jsem u Vás a pokud nedej bůh by se „návštěvníci“ cítili na Vaší matraci špatně – tak jim koupíte novou. Tento přístup asi nejlépe vystihuje přístup Bruselských úředníků k evropské energetické bezpečnosti a politici všeobecně.

Po panu Seelovi vystoupila paní Linda DuCharme, Ředitelka pro Evropu , Rusko a Kaspickou oblast , Exxon Mobil Gas and Power Market.

Její velmi obšírné vystoupení bylo na téma se týkalo všeobecně zásob zemního a břidlicového plynu na světě. Co se týče současného zájmu o těžbu tohoto plynu zdůraznila, že podmínky v USA a Evropě jsou diametrálně jiné a proto by v žádném případě pro Evropy těžba v Americe neměla být vzorem. Několikrát zdůraznila – jde o jiné prostředí a prostranství a bylo by chybou toto aplikovat v Evropě. Navíc v USA se tento program rozpracovával více jak 25let a proto i ty geologické a technoligické zkušenosti.

Dalším vystupujícími  prvního dne byly:
pan Marcel Kramer, Generální ředitel South Stream Transport AG, Švýcarsko
pan Lincoln Payton, člen představenstva BPN Paribas, Francie.

Druhý den proběhla zasedání jednotlivých komisí s nosným bodem : Rozvoj dopravy na zemní plyn, finanční aspekty tohoto rozvoje, investiční politika atd.

Ing. Hugo Kysilka, v Praze dne 4. 6. 2012


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PR článek

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…