Vše by prý mělo znamenat, že sektor výroby masa bude rekompenzovat emise CO2. Podle informací sdělovacích prostředků jsou autory projektu europoslanci za zelené a sociální demokraty.
Uplatnění návrhu by znamenalo růst ceny u hovězího a telecího o 47 eurocentů za 100 gramů, u vepřového o 36 eurocentů a u kuřecího masa o 17 eurocentů do roku 2030. Autoři mají naplánovano, že během dekády by spotřeba kuřecího masa klesla o 30 procent, vepřového o 57 procent a hovězího o 67 procent.
Příjmy z nové daně by v rámci unie mohly v jejích 27 státech dosáhnout 32,2 miliard euro. Tyto prostředky by prý mohly být využity především na pomoc zemědělcům a jejich investicím do ekologického hospodaření. Rekompenzací pro spotřebitele by měla být snížená DPH nebo dotace ovoce a zeleniny.
Při pohledu na běžné ceny uváděné spotřebitelským portálem Kupi.cz by po zavedení unijní přirážky stálo hovězí zadní asi 318 korun za kilogram, vepřová kýta bez kosti 1 kg 247 a kuřecí prsní řízky 216 korun za kilogram. Zdá se, že maso by se mohlo stát a nedostupné. Evropská unie tak zřejmě chce z občanů členských států od roku 2022 udělat vegetariány.
Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV