Jan Urbach: Volby ve Velké Británii? Konzervativce čeká drtivá porážka

23.10.2022 17:28 | Komentář

„Konzervativní strana ukázala, že už nemá mandát vládnout,“ řekl po oznámení rezignace premiérky Liz Trussové vůdce britské opoziční labouristické strany Keir Starmer. „Musíme mít šanci na nový začátek. Potřebujeme všeobecné volby - hned,“ řekl.

Jan Urbach: Volby ve Velké Británii? Konzervativce čeká drtivá porážka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Britská vlajka

„Nemají mandát vystavit zemi dalšímu experimentu; Británie není jejich osobní léno, se kterým si mohou nakládat, jak chtějí,“ uvedl. Dále prohlásil, že britská společnost si zaslouží patřičné slovo o budoucnosti země; musí mít šanci porovnat konzervativní chaos s plány labouristické strany uklidit nepořádek po konzervativcích, rozvíjet ekonomiku ve prospěch pracujícího lidu a přestavět zemi směrem ke spravedlivější a zelenější budoucnosti.

Liz Truss při oznámení své rezignace řekla, že zůstane ve funkci až do zvolení nástupce. Pokud se konzervativcům podaří vybrat nového lídra, který bude mít podporu celého jejich poslaneckého klubu, volby prý nejsou nutné. Podle průzkumů si však jejich konání přeje naprostá většina Britů.

Šéf stranického výboru Graham Brady sdělil, že na volby budou mít vliv řadoví členové strany, což vzhledem ke krátkému termínu znamená, že se bude volit pouze online. Původně se spekulovalo, že by se v této situaci mohlo vedení strany pokusit z volebního procesu vyloučit řadové členy.

Poslední průzkum volebních preferencí YouGov/Times ukazuje, že Labouristická strana má podporu 54 procent respondentů, konzervativci mají podporu pouze 21 procent. 33 procent je nejvyšší rozdíl zaznamenaný v jakémkoli zveřejněném průzkumu od konce 90. let.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O prvním máji a dvou různých hloučcích

9:44 Filip Šebesta: O prvním máji a dvou různých hloučcích

První máj je v Čechách – pod vlivem veršů Karla Hynka Máchy, tedy nejpozději od dob národního obroze…