Jaroslav Bican: Přímá volba prezidenta - Fischer, Zeman anebo Dienstbier?

09.06.2012 21:22

Přestože se prezidentská kampaň ještě pořádně nerozběhla, přibývají úvahy na téma, kdo jsou hlavní kandidáti a jaké jsou jejich šance na postup do druhého kola. Zkusme se nad tím také zamyslet. Pro začátek vyjděme z průzkumu veřejného mínění, který dělá už od února každý měsíc agentura Factum Invenio.

Jaroslav Bican: Přímá volba prezidenta - Fischer, Zeman anebo Dienstbier?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský hrad

V první pětici kandidátů se pokaždé na prvním a druhém místě objevili Jan Fischer a Jan Švejnar. Miloš Zeman byl třikrát na třetím a jednou na čtvrtém místě, Tomio Okamura jednou na čtvrtém a dvakrát na pátém. Karel Schwarzenberg se umístil dvakrát čtvrtý a Jana Bobošíková byla dvakrát pátá. Jiří Dienstbier zatím obsadil nejlépe šesté místo a to v březnu. Od té doby podobný úspěch nezaznamenal.  

Z těchto průzkumů se prozatím zdá, že hlavními kandidáty je trojice Jan Fischer, Jan Švejnar a Miloš Zeman. Přestože se Jiří Dienstbier v průzkumech veřejného mínění ještě výrazněji neumístil, dá se podle mne očekávat, že i on bude patřit mezi kandidáty, kteří budou mít výraznou šanci se probojovat do druhého kola prezidentské volby. ČSSD je nejsilnější politická strana, která svému kandidátovi může pomoci získat velkou podporu. A to, že Jiří Dienstbier v průzkumech zatím příliš neuspěl, ještě nemusí nic znamenat. Prezidentská kampaň pořádně nezačala a je pravděpodobné, že až se do ní ČSSD naplno pustí a Jiří Dienstbier začne aktivně objíždět regiony, preference v průzkumech mu rychle vyskočí.
Přesto bych ohledně odhadů, kteří dva kandidáti do druhého kola postoupí, byl spíše opatrný.   

Vratislav Dostál z Deníku Referendum tvrdí, že veškerá snaha dostat do hry Miloše Zemana je jak ze strany Václava Klause, který Miloše Zemana nepřímo podpořil, tak ze strany samotného Miloše Zemana motivována pouze snahou oslabit Jiřího Dienstbiera. Podle Vratislava Dostála si Václav Klaus stejně jako Jan Fischer dobře uvědomují, že jediným reálným soupeřem, který může Fischerovu cestu na Hrad ohrozit, by byl silný kandidát demokratické levice a jediným takovým kandidátem je prý Jiří Dienstbier. Dostál zároveň říká, že snaha Fischerových stoupenců oslabit Jiřího Dienstbiera pomocí Miloše Zemana je bez sebemenší naděje na úspěch, pokud nezíská podporu minimálně části KSČM.  

Musím přiznat, že co se týče vyhlídek Jiřího Dienstbiera na postup do druhého kola, bych byl na rozdíl od Vratislava Dostála o něco skeptičtější. Některé okolnosti bez ohledu na to, koho bych si sám jako případného soupeře Jana Fischera přál, podle mne hrají do karet spíše Miloši Zemanovi než Jiřímu Dienstbierovi. Předně se obávám, že řada voličů, kteří třeba i k Jiřímu Dienstbierovi určité sympatie cítí, bude váhat, zda mu dát svůj hlas. Není příliš mladý? Má na tento post dostatek zkušeností? Zkrátka je možné, že Jiří Dienstbier nebude odpovídat české představě o tom, že na Hradě by měl sedět starý zkušený pán, který si tento úřad zasloužil svým dlouhodobým působením ve veřejných funkcích. Právě to může hrát ve prospěch Miloše Zemana. Všichni ho znají. I ti, co ho nemají rádi, ho považují za silnou a výraznou osobnost. Může být vnímán jako ideální kandidát na prezidenta – politický velikán, který čeká na své poslední nejvyšší angažmá, které by završilo jeho politickou kariéru.  

Zároveň bych nepodceňoval ani to, že Tomio Okamura, který v posledním průzkumu veřejného mínění byl na čtvrtém místě a obdržel celých 9,9 % hlasů, vyjádřil Miloši Zemanovi podporu a sám s největší pravděpodobností kandidovat nebude. Nedivil bych se, kdyby ten typ voliče, který vyjadřoval preference Okamurovi, přešel právě k Zemanovi. Pro zajímavost dodejme, že kdyby to udělali všichni Okamurovi voliči, znamenalo by to, že Zeman by v posledním průzkumu obdržel 21,9%. Předběhl by tak druhého v pořadí Jan Švejnara s 17,8 % hlasů.   

Těžko říci, jak to celé nakonec dopadne. V této chvíli ještě zůstává řada neznámých. Otázka je, zda svého kandidáta postaví komunisté či zda podpoří Jiřího Dienstbiera či Miloše Zemana. Dalším důležitým faktorem je, zda se nakonec přece jen rozhodne kandidovat Jan Švejnar. Je pravděpodobné, že kdyby se své kandidatury vzdal, řada jeho sympatizantů, kteří ho stále ještě poněkud nesmyslně navzdory jeho hodnotám vnímají jako kandidáta blízkého ČSSD, by mohla přejít právě k Jiřímu Dienstbierovi. V každém případě Jiří Dienstbier je dobrý kandidát a je velký úspěch, že se na něm ČSSD dokázala shodnout a že výběr jejího prezidentského kandidáta neskončil jedním velkým fiaskem, k čemuž bylo celkem nakročeno. Na druhou stranu větší část práce má ČSSD a Jiří Dienstbier ještě před sebou a Miloše Zemana jako svého protikandidáta by rozhodně neměli podceňovat.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Klaus: Přežili jsme slavení dvaceti let v EU, ale…

12:26 Václav Klaus: Přežili jsme slavení dvaceti let v EU, ale…

Denní glosa Václava Klause