Jaroslav Šonka: Proč tak konfrontativní atmosféra?

06.12.2013 12:25 | Zprávy

Žijeme v zemi, ve které jaksi není zvykem, hledat kompromisy. Máme za sebou několik legislativních period, ve kterých „vítěz voleb bral vše“. Pozvat protivníka k participaci není zvykem. Nestabilní koalice jsou výsledkem. Pravicové či levicové strašení, bez vztahu k realitě, je stylem politické práce. Příkladů je řada, v malém i velkém měřítku.

Jaroslav Šonka: Proč tak konfrontativní atmosféra?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zástupci hnutí ANO a strany ČSSD na společné tiskové konferenci v Lidovém domě

Dva špičkoví novináři roky debatovali ostře, ale přátelsky. Posléze se v novinách vyskytl osobní útok. Dnes oba mají za to, že se ten druhý musí omluvit. Známá osoba z filmové branže si připadá, že jí obsluha v kavárně špatně rozuměla a vzniká konflikt na dvacet vět, ne na dvě. A kavárna chce pravidelné hosty vyloučit, oni naopak už do kavárny nechtějí chodit. Aspoň tady je shoda, i když to není nic konstruktivního.

Není to ovšem jen nálada debat v malém. Církevní restituce se také dostaly do výměn názorů podobného stylu. Konfrontativně prezentované argumenty ztěžují hledání kompromisů. A veřejnost se do této debaty na chatech zapojuje s patřičnou vášní a někdy i s odporným slovníkem. Deeskalace je neznámým pojmem.

Ano, konflikt může veřejnost rozvášnit, ale na jak dlouho? Vidíme to na popularitě Miloše Zemana, který dodnes nevynechává žádnou příležitost někoho urazit, přispívat do diskusí konfrontativním způsobem – a vyhrál tak, v podstatě před nedávnem, prezidentskou volbu. To se však okouká a prezidentova popularita prudce klesá.

Tohle dnešní jednoduché malé české schéma připomíná westernové zápletky. Dva pistolníci jsou ve při, napětí stoupá, výstřel, a jeden z nich padá. Vítěz může padnout při příštím souboji. Poučení ovšem plyne z filmu „V pravé poledne“. Vítěz posledního souboje se stane farmářem. Výstřel trvá snad vteřinu, úroda se sklízí za rok práce a farma se zakládá na desetiletí. Podobně naše země nepotřebuje krátkodeché výstřely, ale stabilní atmosféru k řešení problémů, kterých není málo. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Jak mě navštívil hacker

12:16 Zdeněk Jemelík: Jak mě navštívil hacker

Každého autora potěší, když někdo jeho článek pochválí. Mé články ale často čtenáře štvou.