Jiří Baťa: Stravenky kontra stravovací paušál, čemu dát přednost?

22.06.2020 10:21 | Zprávy

Toť otázka, je to jako Shakespearovo „Být či nebýt“. Na existenci stravenek je celá řada různých názorů, stejně jako na jejich zrušení a zavedení tzv. stravovacího paušálu. Tu druhou možnost, tedy stravovací paušál navrhuje a snaží se jej protlačit vláda, což by prý v případě realizace však způsobilo další potíže.

Jiří Baťa: Stravenky kontra stravovací paušál, čemu dát přednost?
Foto: archiv Jiřího Bati
Popisek: Jiří Baťa

Předně je třeba si udělat jasno, co je to stravovací paušál, který by měl nahradit stravenky. Stravovacím paušálem se rozumí vyplácení hodnoty stávajících stravenek ve finanční hotovosti (Kč) místo dosud vydávaných papírových stravenek. V praxi by to znamenalo, že zaměstnanec by nebyl v této výhodě nikterak krácen, jen místo stravenek by ve své výplatě dostal částku, rovnající se hodnotě dřívějších stravenek.

Na tuto změnu je, jak výše zmíněno, řada názorů. Průzkumy údajně ukazují, že po zániku stravenek by prý většina lidí omezila chození do restaurací. Důsledkem by také mohlo být, že by se prý muselo v restauracích zdražovat, nebo dokonce restaurace zavírat. Lze pochopit fakt, že změna způsobu úhrady za stravování může mít jistý vliv na provozovatele zařízení, poskytujících stravovací služby, ale poukazováním na negativní dopady nelze nevidět lobby, které by restaurace mělo podpořit v zisku z podnikání. Po pauze, která vznikla v důsledku opatření v rámci pandemie Covidu-19, by však bylo možné zavedení nového systému zohlednit tím, že zavedení stravovacího paušálu, tj. platby v hotovosti místo stravenek, by bylo odloženo do doby, než budou restaurační a stravovací zařízení tzv. z nejhoršího venku. Je poněkud irelevantní tvrzení, v lepším případě konstatování, že vpři výplatě peněz v hotovosti prý bude pro zaměstnavatele snazší zaměstnancům peníze vyplatit a závodní jídelnu třeba i zavřít či zrušit, nebo v lepším případě výrazně zvednout ceny. Pak by prý zaměstnanci zjistili, že v restauraci je jídlo třeba o stokorunu dražší, než byli zvyklí, přestali by ji navštěvovat a ta by mohla zkrachovat! To jsou úvahy, resp. domněnky, které nejsou ničím doložené, ale mají jistý význam v tom, že by těmito negativními následky mohli být zaměstnanci od tohoto úmyslu odrazováni.

Jinými slovy, možnost zavírání závodních jídelen je nefér strašení či odrazování, a pokud jde o to zdražování, pak je třeba si otevřeně přiznat, že ke zdražení by došlo tak či onak, protože zdražování je v současné době (nejen) u nás zcela běžné. Ostatně potvrzuje to také skutečnost, že českou společnost sužuje hrozba další ekonomické krize a ruku v ruce s tím i zmíněné zdražování. Ačkoliv žádná výrazná krize ještě nevznikla, zdražování již intenzivně začalo a nepochybně bude pokračovat. Dost dobře však není jasné tvrzení, že o možnost dobře a levně se najíst by mohli přijít penzisté, kteří prý rádi využívají veřejně přístupné jídelny ve firmách a na úřadech. Upřímně řečeno těch, co do těchto zařízení chodí, zas tolik není, a i kdyby, není žádná záruka, že při trendu všeobecného zdražování by nepodražily i jídelny v těchto firmách a úřadech, protože zdražování má už dnes celoplošný charakter.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Plán na zrychlení Green Dealu

Vážně něco takového EK plánuje? To už úplně zešílela? A jaká je šance, že se jí to nepodaří, a je vůbec nějaká naděje, se GD podaří ještě rozumně přehodnotit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Radomír Vacek: Rusko a Evropa

13:33 Radomír Vacek: Rusko a Evropa

Rusko leží jak v Evropě, tak v Asii. Evropská část činí asi 23% celkového území Ruska, tato část při…