Karel Světnička: Babiš není žádný politický hochštapler a laciný tlučhuba

16.12.2013 19:17 | Zprávy

Různé polemiky kolem sestavování vládního programu pomalu končí. Teď už jen vládu sestavit. Všichni očekávají, že se vše určitě změní a budeme se mít lépe. Bude konečně vyklizen Augiášův chlév neumětelů a jejich korupce. Najdou se ti praví ministři?

Karel Světnička: Babiš není žádný politický hochštapler a laciný tlučhuba
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Očekávání splnění slibů volebními lídry je opravdu hodně. Jeden z nich dokonce sliboval ve volební kampani, že se bude méně krást. Nějak mu nedošlo, že slušní lidi nekradou vůbec. Zvolili jsme si opravdu různé postavy českého panoptika.

Mnozí poslanci dokázali projevit své kvality ještě před svoláním Sněmovny. Rozpoutala se bohatá diskuse na téma údajného obyčeje – ministr musí mít čisté lustrační osvědčení. Jako budoucí zákonodárci by snad mohli použít svou budoucí potenciální náplň práce – tvorbu zákonů. Tak by třeba objevili, že není třeba polemizovat o nějakém obyčeji u jmenování ministrů. Stačí použít v praxi stávající platný lustrační zákon.

Hned se kolem tohoto problému rozpoutala diskuse spousty rádoby odborníků na lustrace. Jde o lustrační osvědčení poslance Babiše. Většina, asi v duchu představy, že je bohatý a něco z něj „kápne“, provozovala klasický „rektální alpinismus“. Babiš je třeba movitější, ale to třeba může být právě tím, že není hlupák. Nerozhazuje peníze na zbytečnosti. Takže pochlebovači se očekávaných prebend nedočkají. A to může být jen dobře.

Naopak je třeba věřit, že svá slova z předvolební kampaně bude brát vážně. Má sice svým podnikáním blízko k zemědělství, tedy i chlévům, ale ten Augiášův chlév plný protekcionismu, nepotismu, korupce a dalšího společenského marasmu jen tak naráz neuklidí. Nahromadilo se toho totiž za poslední roky opravdu hodně.

Podezření na všehoschopnou justici, včetně pověstné justiční mafie, kde soudci odsuzují nejen nevinné, ale dokonce za stejnou věc dvakrát, jak se projevili u okresního soudu ve Znojmě. Nebo Exkluzivní klub státních zástupců, jak ho propaguje Nejvyšší státní zástupce Zeman, a přitom jeho instituce při své exkluzivitě neumí napsat ani dovolání – viz pondělní zpráva z Nejvyššího soudu. Či snad dohled na vzdělání policistů trestně napadeným generálem, řízeným do nedávna důstojníkem z leningradské vysoké školy ministerstva vnitra RSFSR. Nejde tu snad o předběžnou selekci policistů manipulovatelných ve prospěch některých mafiánů? A co třeba trafika neumětelů s podivnou utajovanou minulostí skrytých v GIBS? (Generální inspekce bezpečnostních sborů).

Poslanec Babiš se prý vidí v křesle ministra financí – ví ale opravdu co vše ho tam čeká? To by se dalo rozepisovat do široka. Ale kde začít? Tady je třeba mít jasný vzor, že předvolební sliby jsou myšleny opravdu vážně! Zákony se nesmí obcházet a ani nijak účelově ohýbat! Věřme, že poslanec Babiš nefinancoval kampaň své strany jen kvůli planým laciným slibům, aby se dostal k lákavé moci, ale že sám bude oním první vzorem, kde se začne s dodržováním zákona. Začne třeba rovnou u sebe – bude respektovat lustrační zákon!

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Šárka Jelínková byl položen dotaz

Jak dlouho mají uprchlíci z Ukrajiny nárok na dávky?

Pomáhat je lidské, na druhou stranu, měli by podle vás mít nárok na dávky třeba i ti, co už jsou tu třeba rok? Za tu dobu se už přeci dá najít nějaká práce, hlavně když je jí podle všeho u nás dost.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Budou příště volby bez volby?

15:49 Ladislav Jakl: Budou příště volby bez volby?

Denní glosa Ladislava Jakla