Lukáš Jelínek: Jaká by byla Fialova ODS?

03.12.2013 22:19 | Zprávy

Petr Fiala během několika dní oznámí, zda přijme kandidaturu na post předsedy Občanské demokratické strany. Asi málokdo bude zpochybňovat volitelnost tohoto seriozního a zdrženlivého muže, emeritního rektora Masarykovy univerzity, bývalého ministra a současného poslance. Jde sice o čerstvého člena strany, nicméně Fiala přiznává, že ideově s ODS spolupracuje už dlouhá léta.

Lukáš Jelínek: Jaká by byla Fialova ODS?
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Petr Fiala, exministr školství

Přesto si všimněme dvou problémů, které Fialovu nominaci provázejí. První se týká jeho brněnského původu. Pověst občanských demokratů v jihomoravské metropoli nikdy nebyla valná. Třeba pro někdejší drsný styl bratří Venclíků i pro pár korupčních či klientelistických kauz. Dnes je první mužem ODS na jihu Moravy Pavel Blažek, místopředseda strany, který se po opuštění křesla ministra spravedlnosti opět stal neviditelným. Je to pozoruhodné, zvlášť když Blažka už Mirek Topolánek zmiňoval mezi svými korunními princi.

Petr Fiala říká: „Jakákoli funkce je pro mě zajímavá jen tehdy, pokud mohu jejím prostřednictvím něco změnit. Nechci být nějaká nová tvář, která se vysune do popředí – a jedeme dál. To nechci i z toho důvodu, že myslím, že není kam jet dál. Přijal bych to jen za předpokladu, že bych měl dojem, že je tu velká vůle ke změně.“

Za tato Fialova slova nelze nepřiřadit ještě pražskou zkušenost. Tím, kdo kdysi navrhl občanským demokratům v hlavním městě vytáhnout vzhůru počestného docenta Bohuslava Svobodu, byl šíbr jménem Tomáš Hrdlička. Naštěstí ale Svoboda nezafungoval jen jako fíkový list a vydal se vlastní cestou. Také v případě Petra Fialy bude zajímavé sledovat, dokáže-li se rozejít i se svými brněnskými otci.

Druhá potíž se skrývá v radikální proměně, která by s Fialou do ODS mohla přijít. Sám hovoří o návratu k pravicové politice, jež má být čitelná a neuhýbat kamsi do středu. S Fialou by skončilo rozkračování iniciované druhdy už Josefem Zieleniecem a prosazované i Mirkem Topolánkem. Fialova ODS by byla přísně konzervativní a ideologická. O něm samotném je ostatně známo, že hned po listopadu 89 mu byl nejbližší striktní křesťanskodemokratický proud Václava Bendy.

Tento typ změny by šlo přivítat. V českých politických stranách je nutné posilovat ideový rozměr a ukotvovat je v hodnotách a principech, na nichž stojí evropská civilizace. Méně spokojené ale může být liberální křídlo ODS nebo ti straníci, kteří vynikají v pragmatismu a technokratickém stylu.

Nejen oni mohou být vystrašeni, že by se s Petrem Fialou stala ODS menšinovou stranou pro konzervativní myslitele, vzdálenou svým zakladatelům z řad podnikatelů, manažerů a lecjakých šibalů, o kmotrech ani nemluvě. Intelektuálové v čele stran sice budí důvěru, ale v praktické politice mnohdy selhávají. Svoji zkušenost s tím udělala Křesťansko-demokratická strana, Občanská demokratická aliance, Demokratická unie, Unie svobody, sociální demokracie i Strana zelených.

Pokud se v příštím vedení ODS objeví lidé jako Petr Fiala, Bohuslav Svoboda, Jiří Pospíšil nebo Miroslava Němcová, může se to odrazit v žebříčcích popularity politiků. Ve stranických preferencích by ale mohla pokračovat zhruba sedmiprocentní stagnace. ODS by se prostě stala stranou pro menšiny. Možná by to ale bylo dobré i pro ni samotnou. Něco na způsob uchýlení se do tichých zdí kláštera, kde se svědomí zpytuje nejlépe. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Proč nemáme referendum?

Paní Válková, rád bych znal váš názor na to, proč si myslíte, že neprošel váš návrh na uzákonění referenda, když je zakotveno i v ústavě a taky by mě zajímalo, proč jste zákon nepřijali, když jste byly ve vládě vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Jak mě navštívil hacker

12:16 Zdeněk Jemelík: Jak mě navštívil hacker

Každého autora potěší, když někdo jeho článek pochválí. Mé články ale často čtenáře štvou.