Lukáš Kovanda: Úplný zákaz prodeje připraví prodejce o miliardy

14.03.2020 11:35 | Zprávy

Komentář k dnešnímu vládnímu zákazu maloobchodního prodeje v řadě druhů prodejen. Vyčísluji ztráty jednotlivých druhů prodejen a provozoven.

Lukáš Kovanda: Úplný zákaz prodeje připraví prodejce o miliardy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Krizové opatření vlády, spočívající v zákazu maloobchodního prodeje v řadě druhů prodejen a provozoven v ČR, připraví prodejce v příštích deseti dnech o miliardy.

Například útraty lidí v ČR v restauracích loni přesáhly 175 miliard korun, jak plyne z údajů Eurostatu a z výpočtu na jejich základu. Z toho plyne, že za deset březnových dní, po něž úplný zákaz platí, přijdou provozovatelé restaurací dohromady o zhruba 4,1 miliardy korun.

Za oděvy a obuv loni lidé v ČR utratili dle dat Eurostatu a z výpočtu na jejich základu zhruba 98 miliard korun. Prodejci oděvů a obuvi tak kvůli zákazu přijdou o 2,5 miliardy korun. Za nábytek, koberce či interiérové vybavení loni lidé v ČR utratili 52 miliard korun. Zákaz je tedy připraví o 1,3 miliardy korun. Za domácí spotřebiče loni lidé v ČR utratili 24 miliard korun. Zákaz je tedy připraví o přibližně 500 miliónů korun.

Provozovatelé restaurací, prodejci oděvů a obuvi, prodejci nábytků a prodejci domácích spotřebičů přijdou dohromady kvůli zákazu v příštích deseti dnech o 8,4 miliardy korun, což odpovídá průměrně 840 milionům denně po dobu trvání zákazu.

V případě zboží, jako jsou oděvy nebo nábytek, se však ve většině případů jeho vlastní pořízení pouze v čase posune. Lidé tedy oblečení nebo nový gauč prostě nakoupí poté, až zákaz skončí. Z celoročního hlediska by tak prodejcům v případě těchto druhů zboží kvůli dnes vyhlášenému žádné zásadní ztráty vzniknout neměly. Výrazné škody by neměly vzniknout ani jejich dodavatelům.

Jiné je to v případě prodeje statků okamžité spotřeby, jakým je třeba jídlo v restauraci. V tomto případě se dá těžko předpokládat, že lidé budou nynější nemožnost poobědovat v restauraci kompenzovat navýšenou konzumací po skončení zákazu. Drtivé většině provozovatelů restaurací a jejich dodavatelů tak vznikají nevratné ztráty.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
ekonom

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

plk. Ing. Zdeněk Nytra byl položen dotaz

změna kurzu

Dobrý den, chápu vás dobře, že vy nemáte problém s tím, když ODS ústy jejího předsedy dává nereálné sliby? V čem se ale pak lišíte od populistů, kterých je v parlamentu dost? Co se stalo s kdysi pragmatickou stranou, která hájila zájmy živnostníků a byla i racionální a často oprávněně kritická k EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Obvinění z rasismu jako taktický prvek ve hře

15:57 Jiří Paroubek: Obvinění z rasismu jako taktický prvek ve hře

Minulý týden ve čtvrtek jsem navštívil fotbalový zápas Evropské ligy mezi Slavií a Anderlechtem Brus…