Lukáš Kovanda: Úplný zákaz prodeje připraví prodejce o miliardy

14.03.2020 11:35 | Zprávy

Komentář k dnešnímu vládnímu zákazu maloobchodního prodeje v řadě druhů prodejen. Vyčísluji ztráty jednotlivých druhů prodejen a provozoven.

Lukáš Kovanda: Úplný zákaz prodeje připraví prodejce o miliardy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Krizové opatření vlády, spočívající v zákazu maloobchodního prodeje v řadě druhů prodejen a provozoven v ČR, připraví prodejce v příštích deseti dnech o miliardy.

Například útraty lidí v ČR v restauracích loni přesáhly 175 miliard korun, jak plyne z údajů Eurostatu a z výpočtu na jejich základu. Z toho plyne, že za deset březnových dní, po něž úplný zákaz platí, přijdou provozovatelé restaurací dohromady o zhruba 4,1 miliardy korun.

Za oděvy a obuv loni lidé v ČR utratili dle dat Eurostatu a z výpočtu na jejich základu zhruba 98 miliard korun. Prodejci oděvů a obuvi tak kvůli zákazu přijdou o 2,5 miliardy korun. Za nábytek, koberce či interiérové vybavení loni lidé v ČR utratili 52 miliard korun. Zákaz je tedy připraví o 1,3 miliardy korun. Za domácí spotřebiče loni lidé v ČR utratili 24 miliard korun. Zákaz je tedy připraví o přibližně 500 miliónů korun.

Provozovatelé restaurací, prodejci oděvů a obuvi, prodejci nábytků a prodejci domácích spotřebičů přijdou dohromady kvůli zákazu v příštích deseti dnech o 8,4 miliardy korun, což odpovídá průměrně 840 milionům denně po dobu trvání zákazu.

V případě zboží, jako jsou oděvy nebo nábytek, se však ve většině případů jeho vlastní pořízení pouze v čase posune. Lidé tedy oblečení nebo nový gauč prostě nakoupí poté, až zákaz skončí. Z celoročního hlediska by tak prodejcům v případě těchto druhů zboží kvůli dnes vyhlášenému žádné zásadní ztráty vzniknout neměly. Výrazné škody by neměly vzniknout ani jejich dodavatelům.

Jiné je to v případě prodeje statků okamžité spotřeby, jakým je třeba jídlo v restauraci. V tomto případě se dá těžko předpokládat, že lidé budou nynější nemožnost poobědovat v restauraci kompenzovat navýšenou konzumací po skončení zákazu. Drtivé většině provozovatelů restaurací a jejich dodavatelů tak vznikají nevratné ztráty.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
ekonom

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Petr Beitl byl položen dotaz

Rusko

Nejsem Rusofil, ale proč jediní občané Ruska, by se měli podle vás vzdát občanství, pokud chtějí získat to české? Třeba já bych byl pro, aby každý, kdo chce mít české se musel vzdát svého původního občanství. Proč tato vláda navrhla toto jen u Rusů? A platí pořád, že migranty z Ruska ČR nepřijímá? N...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Za koho mluví Rutte? Kde je vlastně ten „Západ“?

13:15 Zbyněk Fiala: Za koho mluví Rutte? Kde je vlastně ten „Západ“?

Trump by rád rychle ukončil válku na Ukrajině, ale generální tajemník NATO má za to, že Evropa to pa…