Miroslav Novák: ČNB drží sazby stabilní a kvituje silnou korunu

03.02.2023 11:10 | Komentář

Únorové zasedání bankovní rady České národní banky (ČNB) se obešlo bez jakýchkoliv překvapení. Úrokové sazby byly opět ponechány beze změny s hlavní sazbou na 7 % a závazek nadále bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny zrovna tak.

Miroslav Novák: ČNB drží sazby stabilní a kvituje silnou korunu
Foto: Archiv MN
Popisek: Ing. Miroslav Novák, analytik společnosti AKCENTA CZ

Guvernér A. Michl sice nevylučuje, že bankovní rada na některém z dalších zasedání může sazby zvýšit, ale na rovinu si přiznejme, že pravděpodobnost zvýšení sazeb je extrémně nízká. Obzvláště, když bankovní radu nyní opouští viceguvernér M. Mora, který společně s T. Holubem hlasoval pravidelně a neúspěšně pro ještě vyšší sazby. To platí i únorové zasedání, kdy návrh zvýšení sazeb o 50 bazických bodů neprošel poměrem dva ku pěti.

Zveřejněny byly základní parametry nové makroekonomické prognózy ČNB, přičemž nová prognóza oproti té listopadové neobsahuje významnější změny. O něco vyšší inflace (10,8 %) a o něco mírnější pokles české ekonomiky (-0,3 %) v letošním roce doprovázený mírně silnějším kurzem koruny k euru (24,5 CZK/EUR). Nic se nemění ani na tom, že bankovní rada upřednostňuje vyhlazení trajektorie úrokových sazeb, tj. nezvyšovat a následně nesnižovat tak jak ukazuje vývoj sazeb 3M PRIBOR. A v neposlední řadě se nic nemění ani na tom, že meziroční dynamika inflace sestoupí podle prognózy na 2 % inflační cíl ČNB v první polovině r. 2024.

Guvernér A. Michl byl na tiskové konferenci tentokrát o něco sdílnější, když vypíchl význam silné koruny pro snížení inflace a nižší dovozní ceny. Za pozornost stála i již dříve několikráte zmíněná teze, že bankovní rada chce držet úrokové sazby na vyšších úrovních déle a i v delším horizontu chce být měnově politicky přísnější, než tomu bylo po r. 2008. I to je důvod, proč očekávám, že ČNB bude držet sazby beze změny po větší část letošního roku a ke snížení sazeb bankovní rada přistoupí teprve ve 4. čtvrtletí. Koruna v reakci na zasedání ČNB sice mírně posílila, ale je třeba uvést, že dnes odpoledne posilovaly i další středoevropské měny (HUF, PLN).

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Lepenovci míří k absolutní většině

15:57 Zbyněk Fiala: Lepenovci míří k absolutní většině

Drtivá výhra Národního sdružení v prvním kole parlamentních voleb a nejistá spolupráce centristickýc…