Ondřej Konrád: Blíží se konečná dohoda?

16.12.2013 20:20 | Zprávy

Může ještě rodící se koalice narazit na cestě k definitivnímu podpisu smlouvy na nějakou fatální překážku? Zatím s dohodou souhlasí všechny tři subjekty, v pátek tak učinilo širší vedení sociálních demokratů, které zároveň odmítlo vnitrostranické referendum o vstupu do vlády.

Ondřej Konrád: Blíží se konečná dohoda?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Následně se vyslovila pro také Celostátní konference KDU-ČSL, ovšem s tím, že chce řídit ministerstvo zemědělství. A v pondělí kývl na návrh smlouvy poslanecký klub hnutí ANO, středečnímu souhlasu předsednictva a výboru zřejmě nic nebrání. Pokud se ovšem to té doby nestane nic dramatického.  

To pořád do určité míry hrozí od lidovců, kteří jednak pověřili předsedu Bělobrádka, aby zemědělství požadoval na partnerech „zcela zásadním způsobem“. Zřejmě se domnívají, že by v čele resortu stál právě předseda, což by mohlo vyvolat vzpomínky na éru ikonické postavy strany Josefa Luxe. Který zemědělství také vystudoval. Ale daleko k němu nemá ani veterinář Bělobrádek se zkušeností krajského inspektora. A otázkou je také, zda se lidovci spokojí se dvěma resorty plus třeba s jedním ministrem bez portfeje. Možná, že budou ochotni případné třetí ministerstvo vyměnit za jiná podstatná křesla, náměstkovská, anebo v čele jiných státních institucí. KDU se vzdala společného zdanění manželů i zachování poplatku za hospitalizaci a opakuje, že nechce víc, než bývá obvyklé pro koaliční stranu s nejméně početným poslaneckým klubem, Tedy nikoli čtyři ministerstva, které druhdy vybojoval Martin Bursík Zeleným s pouhými šesti zákonodárci. Což bylo ovšem naprosto výjimečné a těžko kdo něco takového zopakuje. Bělobrádek ale zároveň hovoří aspoň o jednom silovém nebo hospodářském resortu.  

Do ruky mu hraje, že především Bohuslav Sobotka nemůže stát o druhou variantu s Okamurovým hnutím, ať už by se Úsvit přímé demokracie na vládě podílel anebo kabinet ministrů jen podporoval. Nejistota projektu by nahrávala Sobotkovým vnitrostranickým a dnes v defenzivě se nacházejícím odpůrcům, i prezidentovi, který by se tak vrátil do hry o vliv na výkonnou moc.  

Rozhodující budou tedy příští desítky hodin. A za Sobotkovými slovy, že možná už ve čtvrtek přinese na Hrad seznam navrhovaných ministrů, lze tušit společnou vůli ke shodě. A jelikož sociální demokraté zavrhli otázku referenda, instalaci vlády už by mohl protahovat jen Miloš Zeman. Kterého stále ještě neopustila myšlenka jmenovat ministry výhradně osoby s příslušnou odbornou kvalifikací. Ale v čele ministerstev mají stát politikové, samozřejmě s týmy expertů za zády. Jako v jiných zemích s podstatně rozsáhlejší tradicí zastupitelské demokracie.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Šárka Jelínková byl položen dotaz

Jak dlouho mají uprchlíci z Ukrajiny nárok na dávky?

Pomáhat je lidské, na druhou stranu, měli by podle vás mít nárok na dávky třeba i ti, co už jsou tu třeba rok? Za tu dobu se už přeci dá najít nějaká práce, hlavně když je jí podle všeho u nás dost.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Budou příště volby bez volby?

15:49 Ladislav Jakl: Budou příště volby bez volby?

Denní glosa Ladislava Jakla