Ondřej Konrád: Nikoli kompenzace

21.06.2012 21:16

Připravenost „měřit všem stejným metrem“ ohlásil předseda mandátového a imunitního výboru sněmovny a šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka v jasné narážce na to, že když výbor před pár týdny jednomyslně doporučil vydání Davida Ratha, čehož se pak přidrželo i plénum dolní komory, není důvod ke zdrženlivosti anii v kauze Vlasty Parkanové. A když ČSSD nebránila svého politika, je třeba se stejně chovat v případě koaličního. Jenomže srovnávat obě kauzy nelze.

Ondřej Konrád: Nikoli kompenzace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Rath byl zadržen s krabicí bankovek a policisté disponovali sumou jednoznačných nahrávek. Případ Parkanové je mnohem složitější, včetně toho, že s jejím návrhem na koupi vojenských nákladních letadel souhlasila nakonec vláda jako celek. A spor se navíc vede o povinnost obstarat si posudek o takřečené „ceně obvyklé“, přičemž ex-ministryně tvrdí, že takový materiál vyžadovat nemusela. 

V čemž ji mohutně podporuje stranický kolega Miroslav Kalousek a vylovil šest let starý dopis, ve kterém tehdejší ministr financí, tedy právě Sobotka, píše v otázce koupě obrněných transportérů (ostatně také problematického), že u tak nestandardního zboží, jakým je vojenská technika, nelze stanovit cenu podle běžných postupů. A nabízí se také samozřejmě otázka, kterého experta by Parkanová mohla oslovit, aby měla jistotu, že dostane posudek, na nějž se dá spolehnout.

A třeba dodat: pokud snad měl Bohuslav Sobotka na mysli, že vydání Parkanové představuje jakousi kompenzací za Ratha, pak to samozřejmě nelze přijmout. A už vůbec ne coby princip. Doufejme také pevně, že se jím nemíní řídit policisté, nebo dokonce státní zastupitelé. Lze chápat určité roztrpčení sociálních demokratů, kteří momentálně ztrácejí – evidentně kvůli Rathovi – body volebních preferencí a mohou na podzim přijít o prestižní Středočeský kraj, zatímco kauzy vládních politiků dřímají kdesi pod stolem. 

Na to lze říci v podstatě jen tolik, že Rath se prostě nechal chytit doslova za ruku a že se nyní poněkud rozhýbaná policie a justice snad vzmuží i v jiných kauzách. Pokud by se měl ze žádosti o stíhání Parkanové stát vysloveně politický střet před podzimními volbami, bylo by nešťastné. Ale tam bohužel už míří.

Jinou věcí je, že Parkanová odpovědnost za zřejmě předražená letadla má, to těžko popírat. Její kritikové jedním dechem dodají: dopravníky značky CASA měly navíc řadu závažných problémů, a dokonce se uvažovalo o jejich vrácení španělskému výrobci. Ale nikdo si nemyslí, že ministryně mohla předvídat nedostatky na strojích. Tušit však mohla, že její podřízení (například náměstek Martin Barták, pak v Fischerově vládě i nástupce), neprosazují španělskou firmu společně s prostředníkem nákupu společností Omnipol jenom tak. 

Je ale otázkou, co jí zbývalo a s kým se mohla jít poradit. S šéfem resortu financí Kalouskem, o jehož přátelství s majiteli Omnipolu se hovoří léta a on je ani nepopírá? S premiérem Topolánkem, jehož pravá ruka Marek Dalík se kolem kontraktu se Španěly údajně také pohyboval? Jistě, mohla po letech v politice tušit, že armádní zakázky jsou značně horkým zbožím a že s tím v dané konstelaci asi mnoho nenadělá. Ale pak tedy funkci neměla vůbec přijímat. Anebo z ní – třeba právě před podpisem o kontroverzních letadlech – zavčas odejít. Zavedenou praxi by tím sice nezměnila, ale aspoň by se nepodílela na jejím krytí. Třebaže bez osobního zisku, ze kterého Vlasta Parkanová, pokud známo, také podezřelá není.

Sobotkův výbor nyní žádá o příslušné policejní spisy. Je otázka, kolik z nich vyšetřovatelé budou ochotni poskytnout při vědomí, že se leccos z nich tím pádem dostane okamžitě na veřejnost. Těžko tedy předjímat, jak se členové výboru zachovají. Možná si začnou říkat, že stíhat trestně ministra za to, podepíše cosi přichystaného od podřízených, což pak odkývne i sbor kolegů ve vládě, je problematické. Což zároveň neznamená, že by se případ neměl dotáhnout, kam až to půjde. 

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Vraždit politické odpůrce je tak snadné!

13:04 Petr Hampl: Vraždit politické odpůrce je tak snadné!

Denní glosy Petra Hampla.