Petr Bílek: Vzdělání není na prodej

29.07.2018 16:10 | Zprávy

Každý pátý člověk, kterého potkáte cestou do práce, neví, kdy vznikla naše republika. Každý čtvrtý z těch lidí, kteří spolu s vámi leží na plovárně, neví nic o příjezdu pěti armád do Československa v roce 1968. Každý třetí člověk z těch, které potkáte při nákupu, netuší nic o počátku totality u nás v únoru 1948. Každý druhý člověk, kterého ukazují televizní kamery na českých ulicích, neví, co znamenala mnichovská dohoda v roce 1938. Tolik sdělila na základě svého výzkumu agentura NMS Media Research.

Petr Bílek: Vzdělání není na prodej
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Prázdná třída, ilustrační foto

Tato zjištění jsou způsobilá psychicky ublížit i profesionálním skeptikům a pesimistům. O posttraumatickou stresovou poruchu není sice co stát, ale šokující situační zpráva má i užitečné stránky. Vnáší alespoň částečně jasno do otázky, proč český parlament vypadá tak bizarně. Zvolili si ho občané s historickou amnézií, voliči s chatrnou představou o národním společenství, lidé bez ukotvení v humanitních tradicích a hodnotách, elektorát sešrotovaný populismem a vějičkami krátkodobých výhod. Na téhle poušti bez sociálního povědomí, bez potuchy o vlastní identitě se lze nadít všeho. Opsané magisterské a diplomové práce jen domalovávají další detaily do panoramatu zdejší vzdělanosti. Ve chvíli, kdy se přestane vzdělání oceňovat jako stavební materiál lidské osobnosti, v situaci, kdy podlehne procesu komodifikace všeho, v atmosféře společenského konsenzu, že vzdělání jsou jen praktické znalosti a jako každé zboží mají vyčíslitelnou cenu, ocitá se kultura v bodu nebezpečného zlomu. Lidé se zvnitřnělým povědomím kulturních hodnot jsou odsouváni na okraj společnosti jako funkčně nepoužitelní, jsou odstaveni od vlivu na vývoj společenství a posléze vysmíváni jako podivíni ve službách elitářských iluzí. Tím pádem ustává potřebný neustálý spor a svár o stanovování hodnotové hierarchie a dostaví se etický pragmatismus, ve kterém se se slušností, poctivostí, spolehlivostí, důvěryhodností, úctou a respektem zachází jako s pískem v přesýpacích hodinách. Jen funkci zemské gravitace přebere síla a moc financí.

Další užitečnou stránkou výzkumu je, že aspoň na okamžik rozptyluje údiv nad tím, jak se u nás daří šarlatánům nejen v politice, ale také v oblastech medicínských i duchovních. Lidé nezatížení znalostmi a základní soudností se v okamžiku krize podobají plevám ve větru. Člověk odštípnutý od minulosti a upjatý k přítomnosti podvědomě cítí plochost svého života. Pohled zpět ho však nudí a odrazuje, takže zplastičtění, zvlnění svého bytí hledá v bludech zkomercionalizovaného duchovna, kterému ve stavu podobném polospánku svěřuje mysl i tělo.

Stále bolestivěji se ukazuje, jak osudné bylo, že do českého školství byl vpuštěn trh. Už samotné jejich množství zesměšňuje české vysoké školy. K čemu je nám rostoucí počet vysokoškolsky vzdělaných lidí v populaci, když jim souběžně klesá IQ, což je proces z demografického hlediska zákonitý. Právo na vzdělání je všeobecné, ale předpokládá povinnost vyvinout osobní aktivitu k jeho získání, koupit si je nelze. Koupit si můžete jen papírový doklad o něm a ten je vhodný akorát tak do účtenkové loterie.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vladimír Ustyanovič: Český světový trapas, aneb není prezident jako prezident

12:35 Vladimír Ustyanovič: Český světový trapas, aneb není prezident jako prezident

Moravské domácnosti a firmy bojují s následky povodňové katastrofy. Mnozí občané jsou obrazně i de f…