Petr Brandtner: Proč se zdražují potraviny na trhu?

15.02.2023 16:03 | Glosa

Jedním z žel dnes trvalých témat veřejné diskuse je vývoj spotřebitelských cen, zejména u potravin. Chceme-li se aspoň trochu zabývat příčinami tohoto vskutku neblahého, neboť zvyšujícího se trendu, je dobré vzít za základ statistická data. Například v oblasti potravin a nealkoholických nápojů byly na sklonku loňského roku detekovány statistikou v meziměsíčním srovnání (říjen – listopad) vyšší zejména ceny ovoce o 4,9 %, vajec o 11,2 %, chleba o 3,1 %, brambor o 14,5 %, uzenin o 2,3 %, sýrů a tvarohů o 2,6 % a polotučného trvanlivého mléka o 6,2 %. Mnohem dramatičtěji pak vypadají čísla srovnání meziročního. Zde jsou: ceny v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje meziročně vzrostly o 27,1 %. Vyšší byly zejména ceny mouky o 48,3 %, polotučného trvanlivého mléka o 52,5 %, vajec o 71,9 %, olejů a tuků o 40,8 %, brambor o 42,4 % a cukru o 109,3 %. Na první pohled by se řeklo, že se výrobci a distributoři nemravně pakují na distribuci a prodeji nezbytných životních potřeb, tedy potravin.

Petr Brandtner: Proč se zdražují potraviny na trhu?
Foto: Daniela Černá
Popisek: Pečivo. Ilustrační foto

Jenže máme k dispozici i docela jiná čísla, Například pohyby položek nákladů u jednotlivých výrobců potravinových pre-produktů. Posuďte sami: Tuna ledku, jednoho z nejpoužívanějších hnojiv na českých polích, od loňského roku zdražila ze zhruba 5 tisíc na 17 tisíc korun. Stejné množství močoviny se prodávalo za 6 500 korun, dnes cena sahá k 28 tisícům. Ceny hnojiv jsou přímo závislé na cenách ropy a zemního plynu. Enormně zdražily také krmné směsi pro prasata, skot nebo drůbež. Řepkový šrot se vyšvihl ze 6 na 12,5 tisíce korun za tunu, sójový šrot z 11 tisíc korun na 18 tisíc korun. To nejsou vymyšlená hausnumera. Pocházejí z oficiálních stránek Asociace soukromého zemědělství, portálu Novinky.cz a z dalších mainstreamových zdrojů.

Zemědělcům dělají starosti i rostoucí ceny pohonných hmot, které prodražují jarní práce na poli. Moderní traktory nemají problém zkonzumovat až 80 litrů nafty na sto kilometrů, což může znamenat další miliony korun v nákladech navíc.

Zástupci primárně výrobních firem, třeba drůbežáren, vyjednávají s finálními řetězci o každých pár haléřů na ceně vejce. Když neuspějí, velmi vážně přemýšlejí o vybití nosnic a propouštění zaměstnanců. Podobně situaci vyhodnocuje Potravinářská komora ČR, která zastupuje největší mlékárny, masny i výrobce trvanlivých potravin v zemi. „Všichni potřebují dál zvyšovat ceny. Nebude to jednoduché, ale nutné,“ říká ředitel pro strategii Miroslav Koberna. Silně pod tlakem jsou provozy závislé na čerstvém zásobování – například pekárny, které rozvážejí několikrát denně. Silným inflačním tlakům bude obchod čelit i ze strany výrobců masa a uzenin. „Už teď jsou avíza z Německa na zdražení vepřového až o 80 procent,“ říká Koberna, podle kterého by se vláda měla zabývat omezením vývozu zemědělských produktů, aby se předešlo dalšímu nárůstu cen.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Politické neziskovky

Slibujete ukončit financování všech politicky zaměřených neziskovek z rozpočtu. Máte jejich seznam? Dost by mě zajímalo, které to jsou. A ještě kdo přesně teď rozhoduje, kolik která neziskovka dostane? Protože mě přijde, že je řada těch, co opravdu pomáhají, ale stát jim nepřispívá a je smutné, koli...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jana Šťastná: Kdy už konečně rodiče řeknou dost?!

16:06 Jana Šťastná: Kdy už konečně rodiče řeknou dost?!

Stop degradaci školství a stop sexualizaci dětí ve školách!