Petr Duchoslav: Bude daň ze vzduchu?

23.10.2011 14:12 | Zprávy

Nečasova vláda sice škrtá ostošest, ale současně se zaobírá způsobem, jak získat finanční prostředky na příjmové stránce státního rozpočtu. Víme, že pro pravici je zvyšování přímých daní anathemou, zapovězenou věcí a ideologicky nepřekročitelnou hranicí, proto se ohlíží po jiných cestách. Nedávno prohlásil předseda poslaneckého klubu TOP 09 P. Gazdík zcela vážně, že by si dokázal představit daň z tučných jídel. Je ale prosazení takového návrhu skutečné reálné?

Petr Duchoslav: Bude daň ze vzduchu?
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Připomeňme, že daň "z tuku" má zavedenou v současné chvíli Dánsko a chce tím bojovat s obezitou. Je první zemí na světě, která takové opatření zavedla. Snaha naší pravicové vlády v tomto případě je však spíše komická, neboť již od dob Topolánkových vlád jednodušše rezignovala na příjmovou část rozpočtu a vzdala se významných finančních zdrojů, které mohla použít na snížení veřejného schodku a zkvalitňování veřejných služeb. A tak se pravicová vláda se snaží za každou cenu dodatečné příjmy někde sehnat. Nejsem zastáncem zavedení těchto daní, protože by pak mohly vznikat podobně "kuriózní" daně, jako například daň ze vzduchu a další, což by v důsledku omezovalo přirozené a demokratické rozhodování lidí. Na druhé straně jde o to, aby si vládla konečně uvědomila, že státní rozpočet se skládá se dvou částí - z příjmů a výdajů, tudíž je nutno kromě výdajové stránky zohlednit i příjmy.

Jen za rok 2008, kdy prošel parlamentem Topolánkův "reformní batoh" (reforma veřejných financí), se snížily příjmy státního rozpočtu (nebo spíše ochudily) o 61 miliard korun! Daňové experimenty, jako například rovná daň, kterou naše "prozápadní" pravicová vláda převzala paradoxně z Východu, snížení daně z příjmu právnických osob o tři procenta (z 24 na 21%), zastropování zdravotního a sociálního pojištění od určité hranice jsou vše položky, jež způsobily tento obrovský výpadek příjmů. Z tohoto důvodu také Kalousek a spol. vždy když bude potřeba, zvýší DPH, tedy nepřímé daně, které se dotknou nás všech. Propad příjmů státní pokladny pokračoval samozřejmě i v následujících letech. V roce 2009 činil 120 miliard korun a o rok později dokonce 230 miliard korun.

Tuto "díru" tak musí Nečasova vláda lepit neustálým zvyšováním DPH, místo toho, aby spravedlivěji nastavila daňovou platební schopnost jednotlivým skupinám daňových poplatníků. Pokud se nezvýší příjmy státu (jako že se za pravicové vlády nezvýší), bude zákonitě vláda nesmyslně navyšovat DPH, a to i na 20 a více procent, aby tuto pokračující ztrátu na straně příjmů zacelila. Jak jsme již poznamenali, sama se však o tuto možnost připravila již před pěti lety, v době nástupu první Topolánkovy vlády.

A tak se může stát, že za nějaký čas pan Gazdík či jiný představitel trojkoalice veřejně vystoupí s požadavkem na zavedení daně z větru či daně z ponožek, aby státní pokladna nezůstala úplně prázdná...

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Robert Králíček byl položen dotaz

Neslibovalo růst platů i ANO?

Podle mě jste všichni stejní. Před volbami slibujete hory doly a po volbách se z toho jen vykrucujete. Nebo máte dojem, že za vás rostly platy dostatečně? Komu? Vždyť kdo může, tak utíká za prací do zahraničí.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Blažkova cesta k odlehčení věznicím

11:24 Zdeněk Jemelík: Blažkova cesta k odlehčení věznicím

S politickým odůvodněním potřebou snížit stav vězňů v přeplněných věznicích posílá ministr Pavel Bla…