Petr Dufek: Česká harmonizovaná inflace - z deváté nejnižší rázem devátá nejvyšší

20.05.2024 15:49 | Komentář

Podle zveřejněných dat Eurostatu se česká harmonizovaná inflace dostala nad úroveň 3 % a je aktuálně devátou nejvyšší v rámci celé EU. Zafungoval nízký srovnávací základ z předchozího roku, a tak z předchozích 2,2 % inflace poskočila i v důsledku meziměsíčního zdražení potravin, alkoholu a PHM na 3,1 %.

Petr Dufek: Česká harmonizovaná inflace - z deváté nejnižší rázem devátá nejvyšší
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Stále platí, že ČR patří mezi země s nejrychleji rostoucími náklady na bydlení, konkrétně nájemného a elektrické energie. A na čelních místech je ČR i nadále v žebříčcích zdražování hotelových a restauračních služeb.

Pohled do podrobných dat potvrzuje to, co už bylo patrné z národní inflace. Inflace se přestěhovala do služeb. Bohužel nic zatím nenaznačuje, že by se inflační tlaky ve službách výrazně zmírňovaly.

Proč by nakonec ale měly, když služby počítají s růstem poptávky a cenová citlivost zákazníků zdá se poněkud klesá. Například cestovní ruch zažívá boom, přijíždí stále více návštěvníků ze zemí, kde jsou zvyklí ještě na podstatně vyšší ceny.

Kolem trojky se česká harmonizovaná inflace udrží i v nejbližších měsících. Není to samozřejmě žádná tragédie, avšak s ohledem na trendy některých významných položek si vývoj inflace zasluhuje zvýšenou pozornost.

Nejvyšší inflaci má v rámci EU Rumunsko a Belgie, nejnižší Litva a Dánsko, mimochodem vždy jedna země eurozóny a jedna mimo.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ohodnocení práce politika

Dobrý den, opakovaně se ukazuje, že ne všichni politici pracují a chodí do práce. Nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici (poslanci, senátoři i ministři) byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemy...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Lepenovci míří k absolutní většině

15:57 Zbyněk Fiala: Lepenovci míří k absolutní většině

Drtivá výhra Národního sdružení v prvním kole parlamentních voleb a nejistá spolupráce centristickýc…