Petr Dufek: Zahraniční dluh ČR mírně poklesl

20.09.2022 17:28 | Komentář

Podle dnes zveřejněných statistik ČNB, hrubý zahraniční dluh ČR se ve druhém čtvrtletí snížil o 64 mld. korun na 4,6 bilionů korun. Meziročně je ovšem vyšší o téměř 337 mld. korun.

Petr Dufek: Zahraniční dluh ČR mírně poklesl
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Hrubý zahraniční dluh – tedy závazky státu, bank a firem – v souhrnu odpovídají zhruba 71 % HDP. Přitom ještě v roce 2017 to bylo dokonce 90 % HDP.

Největší měrou se na něm podílejí firmy, které si půjčují peníze na finančních trzích v zahraničí nebo se financující se prostřednictvím svých mateřských společností. Tyto půjčky jsou s ohledem na výši korunových sazeb pro firmy v posledním roce výrazně zajímavější, a proto se i zvyšují.

Druhým největším dlužníkem vůči zahraničí jsou zde banky. Nikoliv proto, že by v takové míře potřebovaly financování v eurech či dolarech, ale proto, že si do nich umísťují své vklady nerezidenti motivovaní výší tuzemských úrokových sazeb.

Pozice zahraničních investorů narostla zejména v době konce kurzového režimu, kdy investoři očekávali zhodnocení svých peněz s posilováním koruny. Nyní je pro ně koruna opět atraktivní z pohledu úrokových sazeb, které jsou výrazně vyšší než v eurozóně. Část investorů nicméně začala na jaře odcházet, když se snížily očekávání ohledně dalšího růstu úrokových sazeb.

Pokles aktuálně zaznamenala i zadluženost vlády vůči zahraničí, a to mj. v důsledku jarního splacení eurobondů. Na druhou stranu je ovšem vidět, že zahraniční investoři mají dál zájem o kratší korunové státní dluhopisy, a tak jejich pozice na trhu letos opět mírně narůstá.

Úroveň zahraničního dluhu odpovídá možnostem české ekonomiky. Z významné části je dána atraktivními korunovými sazbami nebo dluhopisovými výnosy, a nikoliv primární potřebou ekonomiky se financovat v zahraničí. Výše krátkodobého dluhu navíc stále zůstává pod úrovní devizových rezerv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …