Petr Kokavec: Popularita oranžových hejtmanů je otřesena

10.06.2012 11:05

Sledování popularity hejtmanů společnosti SANEP přináší důkazy o tom, že šéfové krajů až na výjimku v osobě pražského primátora Svobody, svým působením v čele krajských samospráv přichází od léta loňského roku o přízeň obyvatel jimi spravovaných regionů.

Petr Kokavec: Popularita oranžových hejtmanů je otřesena
Foto: archiv
Popisek: Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD)

Nejvýraznější propad popularity byl zaznamenán právě v posledních týdnech, v průběhu měsíce května. Je zřejmé, že za skokovým poklesem obliby oranžových hejtmanů stojí korupční kauza středočeského hejtmana Davida Ratha a postoj vedení ČSSD k ní.

David Rath byl, co se týče popularity, podle průzkumů SANEP vždy poslední ze svých kolegů hejtmanů. Těšil se přízně pouhé pětiny Středočechů. V poslední vlně průzkumu z května, po provalení korupčního skandálu, byl z hodnocení vyřazen. Je však velmi pravděpodobné, že by svou pozici nejméně populárního šéfa kraje opět obhájil. K výsledkům D. Ratha se postupně přibližují pánové Tesařík a Franc, kterých popularita klesá k hranici 20%. Obzvlášť v případě olomouckého hejtmana Tesaříka je propad popularity markantní. V srpnu 2011 se těšil přízni bezmála 40% obyvatel regionu, nyní je to 22,6%. Také jeho kolega a spolustraník Franc pamatuje lepší časy. Ještě na začátku letošního roku měl přízeň bezmála třetiny obyvatel Královéhradeckého kraje. Nyní mu přízeň vyjadřuje jen jeden z pěti dospělých obyvatel regionu.

Stabilně nízkou popularitu mezi obyvateli Moravskoslezského kraje od loňského léta má hejtman a zároveň senátor Palas. Jeho popularita se v předchozích vlnách průzkumu pohybovala kolem 30%. V poslední květnové vlně mu SANEP naměřil 27%.

Jen o něco lépe je na tom jeho kolega Martínek. Aktuálně má přízeň 29% obyvatel Pardubického kraje. V březnu to byla třetina a loni v létě ho pozitivně hodnotili téměř dvě pětiny. V této souvislosti nutno dodat, že hejtman od března čelí obvinění z korupčního jednání v souvislosti s rozdělováním peněz z Evropské unie, které na něj podal spolustraník senátor Dryml. Na rozdíl od jeho kolegy Ratha se však případ hejtmana Martínka zjevně netěší takové pozornosti bezpečnostních složek ani médií.

Obzvlášť strmý propad přízně obyvatel zaznamenal hejtman Libereckého kraje Eichler. V létě 2011 se těšil oblibě více než poloviny obyvatel regionu a patřil mezi nejpopulárnější hejtmany. Do konce roku 2011 však jeho popularita strmě klesla a letos v lednu mu přízeň deklarovalo 36% lidí. Propad popularity se nezastavil ani na jaře a aktuálně má přízeň pouhé čtvrtiny obyvatel libereckého regionu. Jeho popularita se za necelý rok propadla o více než 25 procentních bodů a ztratil bezmála polovinu sympatizantů. V tomto ohledu je mezi hejtmany smutným rekordmanem.

O něco větší přízni se těší hejtman Běhounek. Podobně jako jeho kolega Eichler, i on zaznamenal strmý pokles popularity. V létě 2011 měl přízeň poloviny obyvatel Vysočiny, v lednu to však bylo méně než 40% a aktuálně má přízeň necelé třetiny.

Popularitě třetiny obyvatel Zlínského kraje se těší další oranžový hejtman Mišák. I v jeho případě přízeň obyvatel klesá, v březnu ještě dosahovala 40%.

Hranici přízně 40% obyvatel aktuálně dosahuje šéf Karlovarského kraje Novotný. Oproti březnu se však počet jeho příznivců snížil o rekordních 15 procentních bodů. Co za tímto masivním propadem v tak krátké době vězí nelze zatím spolehlivě určit. Že by za tak silným otřesem popularity byla pouze aféra spolustraníka D. Ratha a postoj vedení ČSSD k této kauze je sice těžce uvěřitelné, ale možné.

Relativně stabilní popularitě se od loňského léta do letošního března těšil jihočeský hejtman Zimola. Příznivě svého hejtmana vnímala bezmála polovina Jihočechů. V aktuální květnové vlně mu však přízeň vyjádřilo o cca 5 procentních bodů méně obyvatel než naposledy v březnu a hejtman se tak těší podpoře 43% obyvatel.

Téměř stejnou míru popularity (43,5%) má u obyvatel Ústeckého kraje hejtmanka Vaňhová. V létě 2011 patřila mezi méně oblíbené hejtmany, když měla přízeň 36% lidí. V lednu se však její popularita zvedla až k padesáti procentům. Od té doby postupně klesá. Bude velmi zajímavé sledovat, jak se bude její popularita vyvíjet po nedávno zveřejněných kauzách spojených s vedením kraje.

Mezi nejoblíbenější hejtmany patří letos hejtman Plzeňského kraje Chovanec. Ještě v březnu měl přízeň 56,3% rezidentů kraje. I jeho popularita ale během posledních týdnů poklesla. Aktuálně ho příznivě hodnotí bezmála 48% lidí.

Dosavadní jednička v řebříčku popularity, hejtman Jihomoravského kraje a předseda Asociace krajů Michal Hašek, se až do poslední vlny průzkumu těšil přízni většiny obyvatel kraje. Nyní však i jeho popularita poklesla a to dosti významně – o téměř 10 procentních bodů. V květnu mu přízeň vyjádřilo 49,3% obyvatel. Jelikož je členem úzkého vedení ČSSD, je patrné, že i za jeho poklesem popularity je kauza D. Ratha a postoj vedení ČSSD ke svému spolustraníkovi. Krátce po kauze se navíc v médiích objevilo jméno hejtmana Haška v souvislosti s podezřele drahým projektem rekonstrukce historického objektu – jaká to zvláštní paralela.

Jediný neoranžový šéf kraje, pražský primátor Svoboda z ODS, se na čelo řebříčku popularity dostal se ziskem 51,5% příznivých hodnocení Pražanů. Jeho přízeň u obyvatel hlavního města skokově narostla na více než dvojnásobek oproti létu 2011. Je také jediným z hodnocených lídrů krajů, kterého popularita oproti minulé březnové vlně průzkumu alespoň mírně (o 1,4 procentního bodu) vzrostla.

Vyšlo na serveru Vaše věc. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Klaus: Přežili jsme slavení dvaceti let v EU, ale…

12:26 Václav Klaus: Přežili jsme slavení dvaceti let v EU, ale…

Denní glosa Václava Klause