Petr Kokavec: Veřejnost se obnovitelným zdrojům nebrání

15.06.2012 7:31

Aktuálně zveřejněný průzkum agentury SC&C potvrzuje již v květnu publikované zjištění agentury Factum Invenio, že veřejné mínění obyvatel je příznivě nakloněno obnovitelným zdrojům energie (OZE).

Petr Kokavec: Veřejnost se obnovitelným zdrojům nebrání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Větrné elektrárny

Podle SC&C si výhody obnovitelných zdrojů uvědomují tři čtvrtiny dospělých obyvatel ČR. Polovina o OZE smýšlí pozitivně a vnímá především její klady. Další čtvrtina souhlasí s tím, že energie z obnovitelných zdrojů sice zlepšuje životní prostředí, ale zároveň vnímají jistá negativa, jako například to, že je podpora těmto zdrojům vynucena ze strany EU, nebo že ohrožuje domácí těžký průmysl.

Z jednotlivých OZE jsou mezi obyvateli nejpopulárnější vodní elektrárny, konstatují to shodně oba výzkumy. Podle SC&C je aktuálně pro jejich zachování 28% lidí a až 57% se domnívá, že by jich mělo být více. Koresponduje to se zjištěním Factum Invenio, ve kterém vodním elektrárnám vyjádřilo podporu až devět z deseti obyvatel. Factum Invenio naměřilo obdobně vysokou podporu veřejnosti také větrným elektrárnám. SC&C aktuálně zjistilo, že podíl lidí, kteří jsou proti je oproti průzkumu Factum Invenio významně více, až 23%. I tak však u tohoto zdroje energie silně převažují pozitivní názory.

Významně vysokou podporu veřejnosti mají střešní solární elektrárny. Pozitivně se k nim staví více než 80% dospělé populace. Na svůj dům si je do budoucna chce pořídit až 62% lidí, 5% tvrdí, že už tak udělaly. Nutno zmínit, že velkoplošné solární elektrárny umístěné na zemi mají výrazně nižší podporu obyvatel. Téměř polovina veřejnosti (47%) je proti.

OZE by dle obyvatel měly nahradit zejména energii z hnědého uhlí. Pro snížení počtu úhelných elektráren je šest Čechů z deseti a pro útlum těžby hnědého uhlí až 70%. Větší zapojení obnovitelných zdrojů energie a součinnost s klasickými je do budoucna nejen žádoucí ale také nezbytná. I když základ, který drží potřebnou frekvenci a objem, zůstane ještě dlouho zajišťován z klasických zdrojů.

Z těch „klasických“ jsou mezi obyvateli nejlépe hodnoceny elektrárny na zemní plyn. Za jejich zachování je 40% lidí, dalších 28% souhlasí s jejich rozšířením. To aby jich bylo méně si přeje necelá čtvrtina Čechů. Za omezení jaderných elektráren je třetina obyvatel. Pouhé 3% neví, jak se rozhodnout, a zbytek, tedy převážná většina, se k využívání jádra staví kladně; 43% je za zachování a 21% za další rozšiřování stávajícího počtu a výkonu jaderných elektráren.

Energetický expert Ing. Maroušek při prezentaci výsledků průzkumu SC&C jako zásadní předpoklad efektivního využívání OZE zmínil posílení distribuční sítě tak, aby OZE mohly být připojeny do stávající soustavy. Česká distribuční síť je zastaralá a předražená - to je fakt, o kterém panuje shoda mezi odborníky a dobře o tom vědí také u monopolního distributora.

Factum Invenio konstatuje převažující podíl názorů, že ČR v podpoře obnovitelných zdrojů zaostává za ekonomicky vyspělými zeměmi. Podle agentury je to v rozporu s faktem, že Česká republika patří mezi země, které do podpory OZE investovaly v poměru k HDP nejvíce. Je tedy patrné, že v informovanosti veřejnosti ohledně investic do OZE panuje značný informační deficit. Zamyslet se nutno také nad efektivitou dosud vynaložených prostředků. Zdání nízké míry podpory OZE v populaci se však neodvíjí pouze od míry investic, schází patrně větší mediální a politická či legislativní podpora.

Jak zjistilo Factum Invenio, pro 90% obyvatel je prioritou, aby se cena energie nezvyšovala. Dvě třetiny odmítají finanční spoluúčast domácností na přímé podpoře rozvoje OZE formou povinných příspěvků. Jak ale zjistil průzkum SC&C, pro mnohé je přitažlivá možnost energetické soběstačnosti a to jak na úrovni obcí a měst, tak na úrovni osobní. Koncept energetické soběstačnosti obcí a měst podporuje téměř polovina (44%) obyvatel. 21% Čechů se zamlouvá být energeticky soběstačným na úrovni své domácnosti. V této souvislosti SC&C ve své zprávě konstatuje, že tato problematika není pro běžnou veřejnost jednoduše srozumitelná a je pro mnohé obyvatele zatím těžko představitelná, nicméně se jí však nebrání.

Podle průzkumů tedy můžeme počítat se zájmem obyvatel o zvýšení počtu solárních panelů na střechách českých domů, činžáků či paneláků. Nahrává tomu také cena fotovoltaických článků, která v posledních letech dramaticky poklesla. Bude zajímavé sledovat, jak tento zájem podpoří aktéři spravující a regulující českou energetiku. Ti, kteří se o OZE a energetickou soběstačnost zajímají, můžou získat více informací u nově vzniklé Aliance pro energetickou soběstačnost.

Vyšlo na serveru Vaše věc. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Středověk trvá

15:57 Ladislav Jakl: Středověk trvá

Denní glosa Ladislava Jakla