Petr Lesný: Protikuřácký zákon bez možnosti volby nepotřebujeme. V restauracích se už skoro nikde nekouří

24.10.2016 14:20 | Zprávy

Nový protikuřácký zákon je úplně zbytečný, většina restaurací je již dnes nekuřácká, myslí ale i na práva kuřáků. Restauratéři proto vzkazují poslancům, řešte ve Sněmovně důležitější věci, než zákaz kouření, s bojem proti zakouřeným restauracím jsme si poradili sami.

Petr Lesný: Protikuřácký zákon bez možnosti volby nepotřebujeme. V restauracích se už skoro nikde nekouří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kouření, ilustrační foto

K takzvanému protikuřáckému zákonu, který zavádí zejména úplný zákaz kouření v restauracích a dalších pohostinstvích, podávají nyní někteří poslanci návrhy úprav. Některé z nich směřují ke zmírnění restrikce. Druhé čtení vládní předlohy je ve Sněmovně naplánováno na úterý.

Jak ale agentura ČTK zjistila, protikuřácký zákon vzbuzující zbytečné emoce a hádky i mezi koaličními partnery, není vůbec potřeba. Majitelé restaurací si poradili sami. Tam, kde se vaří se nekouří a podle trendu z ostatních evropských měst, se nezapomíná ani na kuřáky zřizováním kvalitně odvětraných kuřáren. Nový protikuřácký zákon by tak jen nadělal více škody než užitku a majitelům restaurací by například bez náhrady zničil jejich investice do svých kaváren a restaurací, které upravili na nekuřácké a zároveň nevyhnali kuřáky ven na ulici. 

V celém Česku je vůči nekuřákům vstřícná nadpoloviční většina podniků zaměřujících se na gastronomii. Nekuřácké jsou téměř všechny nové. Jejich provozovatelé tvrdí, že o hosty nemají nouzi a svého rozhodnutí vylepit na vstupní dveře nálepku informující příchozí o zákazu kouření s odstupem času nelitují, zjistila ČTK.

V celé zemi je v současnosti podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací Václava Stárka minimálně 60 procent restaurací buď nekuřáckých, nebo mají oddělené prostory pro kuřáky a nekuřáky. "Ty nové, které vznikají, už jsou vesměs všechny nekuřácké," uvedl Stárek. Připravovaný protikuřácký zákon, který budou v úterý projednávat poslanci, bude mít podle něj negativní vliv jen na podniky, kde jídlo není prvořadé, jako bary nebo pivnice. Poškodit by to mohlo i malé venkovské hospody, dodal.

Nekuřácké jsou hlavně provozovny primárně zaměřené na jídlo nebo například kavárny. Podniky, které nabízejí spíše konzumaci alkoholu, zůstávají většinou kuřácké nebo nabízejí alespoň oddělené prostory pro kuřáky a nekuřáky.

Podle většiny provozovatelů by možnost volby měla ale zůstat. "Hosté ať si vyberou, kam půjdou," poznamenal Oto Novák, který už čtvrt století provozuje oblíbenou restauraci Porta Café nedaleko liberecké radnice. Je přesvědčen o tom, že obyčejné pivnice v okrajových částech měst nebo na venkově může úplný zákaz kouření zlikvidovat. Podle některých je také nefér nyní zakazovat kouření v podnicích, které investovaly spoustu peněz do kvalitní vzduchotechniky.

Majitelé restaurace Na Spilce, jedné z nejznámějších v Plzni se 600 židlemi, investovali například do komfortního kuřáckého koutku. Je pro 50 lidí s wi-fi, vytápěný a odvětraný.

Petr Lesný

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Martin Exner byl položen dotaz

Kdo přesně podle vás nebere válku na Ukrajině vážně?

A co máte na mysli tou podporou Ukrajiny všemi prostředky? Měli bysme tam nasadit i vlastní vojáky? Nebyl by ale tento krok začátek třetí světová? A máte dojem, že se Ukrajině pomáhá málo?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Joukl: Vymíráme, vymíráme …. (a to třetí bylo raději zapomenuto)

9:20 Zdeněk Joukl: Vymíráme, vymíráme …. (a to třetí bylo raději zapomenuto)

Bezdětní nebo bez dětí? Ono je třeba rozlišovat ! Jsou přirozeně bezdětní, kteří děti mít nemohou. P…