Rudolf Polanecký: Babiš a lustrační zákon

30.11.2013 18:40 | Zprávy

Lidovci se postavili proti záměru zrušit lustrační zákon. To rozlítilo Andreje Babiše.

Rudolf Polanecký: Babiš a lustrační zákon
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Pokud by měl být lustrační zákon zrušen, mohl by to být důvod, proč lidovci nepůjdou do chystané koaliční vlády. Tak zní stanovisko lidovců ke snahám Bohuslava Sobotky a komunistů o zrušení zákona, který zabraňuje bývalým prominentům a estébákům ve vstupu do státní správy.

Bohuslav Sobotka, přímo v televizi řekl: „Jsem přesvědčen o tom, že pětadvacet let po roce 1989 už přišel čas na to, abychom se zamysleli nad tím, zda-li má být lustrační zákon vůbec uplatňován.“ O čem chce, proboha, přemýšlet?

Pětadvacet let se může zdát dlouhou dobou, ale musíme si uvědomit, že těm, kteří ochotně donášeli na své známé komunistické tajné policii, která následně režimu nepohodlným dělala ze života peklo, může být dnes zhruba teprve padesát let. Spousta řídících důstojníků StB ještě není v důchodovém věku.

Představme si situaci v sousedním Německu, tedy myslím bývalé Západní Německo. Píše se rok 1970 a předseda CSU veřejně v televizi prohlásí, že je pětadvacet let od války a je čas se zamyslet nad tím, že denacifikace už nemusí být uplatňována, a otevře tím cestu bývalým esesákům a gestapákům do spolkového sněmu.

Takový předseda by byl do dvou dnů předsedou bývalým. Náš předseda ČSSD se veřejně zaobírá myšlenkou umožnit vstup bývalých prominentních komunistických kádrů a estébáků do vrcholné politiky a nikomu to nepřijde divné, nikdo ho neodvolává a spíše se mu tleská, že konečně dojde ke zrušení takového zákona.

Lustrační zákon má své opodstatnění. On postupně časem ztratí svůj význam, až do politiky půjdou jen lidé narození nejdříve v roce 1972 a později. Pak ztratí účinnost. Dokud ale může byť jediný představitel zločinného systému mít šanci dostat se do státní správy, má své opodstatnění.

Postoj lidovců ale rozčílil Andreje Babiše. Zrušení lustračního zákona by mu hodně pomohlo, protože je evidován jako agent StB s krycím jménem Bureš. Podle slovenského ÚPN se jeho jméno nezávisle na sobě vyskytuje ve třech různých svazcích a ač větší část jeho spisu byla v prosinci 1989 skartována, je s pravděpodobností hraničící s jistotou veden jako agent oprávněně.

Lustrační zákon mu znemožňuje stát se ministrem. Proto se Andrej Babiš snaží zákon obejít tak, že by se stal místopředsedou vlády pro ekonomiku bez vlastního resortu, čímž by lustrační osvědčení nepotřeboval. Navíc by de facto řídil několik ministrů.

Na této záležitosti je komické, že trvání lidovců na platnosti lustrační zákona ho rozčílilo natolik, že se ve své podstatě odkopal a přiznal, že s StB spolupracoval. Lidovecké postoj vztáhl na svou osobu. „Lidovci měli při vyjednávání říci, že mají problém s Babišem a že mě nechtějí ve vládě, a tak v ní tedy nebudu. Pokud KDU-ČSL říká, že má problém s lustračním zákonem, tak pravděpodobně mají problém s Babišem. Měli by to ale říci na rovinu – a potom nemusíme vyjednávat.“

Ale, ale, pane Babiši, vzpomínáte na ono přísloví, že potrefená husa kejhá nejvíc? Soud, který jste vyvolal mohl už dávno, mohl týden před volbami vynést verdikt, ale to byste se museli vy a vaši svědci obtěžovat k soudu dorazit.

Takto je soud odročen na konec ledna. Minimálně do té doby nebude mít Andrej Babiš čistou lustraci. Představme si pravděpodobnější variantu, že soud uzná Andreje Babiše za vědomého spolupracovníka StB. Pokud by v té době byl ministrem, co by následovalo?

Jeho podnikatelský projekt ANO vystupuje tak, že nutí náhradníka za poslance vzdát se mandátu kvůli tomu, že nepřiznal existenci dluhů. Prý ANO netrpí, aby lidé lhali. Co se ale stane, pokud přímo majitel tohoto hnutí bude soudem usvědčen ze lži?

Vzdá se Babiš svého postu ve vládě a poslaneckého mandátu? Bude moci být dál předsedou svého projektu, protože si ho platí? Kolik lidí z jeho klubu by se rychle odporoučelo a kdo by zůstal? Místopředseda ANO Ivan Pilný prohlásil, že by v takovém případě nemohl zůstat.

Co bývalý hlídací pes demokracie Martin Komárek? Ten by to s velkou pravdědpoobností překousl. Co by tomu řekla paní Jourová, která nyní vystupuje jako nejspravedlivější ze spravedlivých? Jak by se k tomu postavil Stropnický? Následovali by bývalé místopředsedy, kteří v březnu 2013 houfně Babiše opustili?

Babiš se vyjádřil, že je pro zrušení lustrací. Nedivím se. Být agentem StB je pořádná skvrna, kterou ani Vizír nevypere. Bohuslav Sobotka nadbíhá komunistům a pravděpodobně neví, co se zde po čtyřicet let odehrávalo. Nervozita Andreje Babiše ho usvědčuje. Skoro jako by se veřejně přiznal. Na tomto případě je vidět, že lustrační zákon stále má své opodstatnění.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: eportal.parlamentnilisty.cz

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Kdy konečně vyhodí z pražské radnice Hřiba?

15:06 Jiří Paroubek: Kdy konečně vyhodí z pražské radnice Hřiba?

Pokud má pražský občan nebo osoba, která dojíždí do Prahy denně za prací většinou autem (je jich až …