Svetozár Plesník: Ethnoaul otevřel své brány jako součást 5. World Nomad Games

18.09.2024 12:21 | Glosa

Od 7. do 13. září se v etnoaulu „Universe of Nomads“ konají 5. světové nomádské hry, které nabízejí příležitost ponořit se do kulturního dědictví kazašského lidu. Pro obyvatele hlavního města, hosty a účastníky her je vstup na všechny kulturní akce etnoaulu ZDARMA. Vstupenky jsou nutné pouze na sportovní soutěže.

Svetozár Plesník: Ethnoaul otevřel své brány jako součást 5. World Nomad Games
Foto: archiv SP
Popisek: JUDr. Sverozár Plesník

Otevření etnoaulu začalo pulzujícím velkolepým průvodem „Shattyk Kerueni“ Nejposvátnějším místem v etnoaulu je Tayqazan, naplněný vodou ze svatých pramenů z 20 oblastí země.

Hlavní scéna "Oner Ordasy" se stala srdcem kulturního festivalu, kde denně vystupují špičkové hudební skupiny ze tří regionů Kazachstánu. Dnes předvedli své koncertní programy účinkující z regionů Aktobe, Zhetysu a Karaganda. Na pódium vystoupili vážení umělci a mezinárodní laureáti, včetně nenapodobitelné Makpal Žunusové, Světlany Aitbajevové, tradičních umělců Saya Yesengeldinové, Beybita Musajeva a Arafata Yskakova. Dále vystoupily tři folklorní soubory z těchto regionů a Akademický orchestr kazašských lidových nástrojů pojmenovaný po Tattimbetovi. Vrcholem programu byla divadelní inscenace „Rukhy biik, tegi berik – koshpendiler“, která zachytila ??filozofii her ve velkolepém jevištním provedení.

Každý den v 18:00 se na Galakoncertu „Uly Dala Uni“ představí nejlepší interpreti z kulturního programu etnoaul. Ve 20:00 si hosté užili vystoupení headlinerů večera s národními tanci a lidovou hudbou neoetno-folkové skupiny „Arkaiym“, Anel Marabayeva a mezinárodních skupin z Indie a Mexika („José Delgado Castillo“). Hlavní scéna „Oner Ordasy“ pro 1200 diváků bude denně hostit kulturní akce.

Druhé hlavní místo, etno-stan „Shanyrak“, nabízí stejně bohatý program. Místo bylo zahájeno koncertem "Dala Sazy" folklorního souboru "Tokyrauyn Tolkyndary" z oblasti Karaganda.

Ethnoaul také hostil aitys – básnickou soutěž, kde se utkali nejlepší básníci z oblastí Aktobe, Zhetysu a Karaganda v písních a verších. Ve stanu „Shanyrak“ vedla Kuralai Zhanuzakova mistrovskou třídu „Zhangyru“, která diváky ponořila do tradic nomádské kultury. Den pokračoval etno-show "Umai", kurátorkou Meruert Mukhamedyarova, předvádějící směs moderní módy a národních tradic. V programu "Fusion of Nomad" vystoupil etnofolklórní soubor "Arayly Aktobe" z regionu Aktobe. Etno-stan pojme až 300 diváků.

A to je jen část bohaté kulturní nabídky her! Jurta Centra UNESCO pro sbližování kultur „AZiYA“ sloužila jako platforma pro dialog o kulturním kodexu Kazachstánu. Od 13:00 do 14:00 se konala výstava děl Olzhase Suleimenova, která obsahovala čtení jeho nejlepší poezie. Odborníci hovořili do hloubky o příspěvku Suleimenova ke kultuře, literatuře a historii Střední Asie.

Návštěvníci etnoaulu se také dozvěděli o posvátném významu jurty v nomádské kultuře s postřehy od proslulé kazašské básnířky Egeukhan Mukamadikyzy. V jurtě UNESCO byla k vidění sbírka vzácných knih a kopií historických dokumentů z osmanských archivů, které poskytla Nadace pro historii a kulturu Turků „TURKTAV“.

Ethnoaul oblast je obrovská a nabízí různé atrakce:

  • Regionální jurty představující autentické tradice a zvyky;
  • Dětský koutek „Altybakan“ s interaktivními hrami a úkolem „Khan Ordasy“;
  • umělecké výstavy a mistrovské kurzy v "Sheberler Auyly";
  • Veletrh nabízející národní lahůdky na "Shygys Bazaar";
  • "Koshpendiler Galamy," umělecké sympozium s umělci a sochaři.

Kromě toho na návštěvníky a účastníky her čekají partnerské jurty UNICEF, Turkic Heritage Fund, společnosti Alageum (předvádějící díla umělců Seisenhan Makhambet a Batukhan Baymen) a jurta etno-fotografa Jimmyho Nelsona.

Etnoaul „vesmír nomádů“ je skutečným kulturním centrem plným jedinečných atrakcí a aktivit. Zveme vás na tuto nezapomenutelnou oslavu!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Marie Jílková byl položen dotaz

Zkrácené úvazky

Paní Jilková, chlubíte se podporou zkrácených úvazků. Ale nemáte dojem, že je jich u nás pořád žalostně málo? Co s tím hodláte dělat? Protože už jste u vlády dost dlouho a situace je pořád stejná. Navíc vzhledem k nízkým mzdám, s kterými také nic neděláte, se ty zkrácené úvazky až na výjimky nevypla...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Jiří Svoboda: Matochův seznam

10:40 Jiří Svoboda: Matochův seznam

Na serveru Hlídací pes vyšel článek Ondřeje Neumana, ve kterém autor probírá souvislosti odchodu 2 a…