Tomáš Sazima: Obavy z nového politického projektu vedou k vytváření mýtů

22.10.2011 18:49 | Zprávy

V článku z dnešního deníku Právo "Rath: Paroubka platí kmotři ODS" a v podobném článku na serveru Novinky.cz "Rath se opřel do Paroubka a tvrdí, že mu stranu platí kmotři z ODS" se objevila řada zásadních nepřesností. Pokud deník Právo staví svůj článek na slovech Davida Ratha z rozhovoru pro týdeník Instinkt, bylo by minimálně korektní oslovit protistranu tak, aby se k těmto výrokům mohla vyjádřit a uvést věci na pravou míru.

Tomáš Sazima: Obavy z nového politického projektu vedou k vytváření mýtů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Trpělivě v posledních týdnech dementujeme jakékoliv napojení vznikající strany Národní socialisté - levice 21. století na jakékoliv neprůhledné struktury a tzv. "kmotry ODS". David Rath se v rozhovoru mýlí, když tvrdí, že "budova, ve které má Paroubkova strana sídlit, má být ve vlastnictví právě kmotra Janouška, který ji dává k dispozici buď za výhodný nájem, nebo dokonce sponzorsky". Z této informace, kterou má - jak ostatně sám přiznává - pouze z médií, vyvozuje David Rath, že na financování politického projektu Národní socialisté - levice 21. století se podílejí lidé napojení na ODS. Na této myšlence jsou pak v zásadě postaveny oba články. Fakta jsou však jiná.

Vlastník budovy - společnost Eukaryota - pronajala nemovitost společnosti SEQUEST s.r.o., jejímž vlastníkem je ústřední tajemník ČSNS 2005 Jaroslav Andres. Ten v polovině tohoto roku po vyhodnocení standardního výběrového řízení při hledání nového sídla vlastní strany nabídl ÚR ČSNS 2005 pronájem části budovy v Radlické ulici, kterou si sám pronajal a využívá ji k vlastní podnikatelské činnosti. Následné okolnosti spojené s podivným chováním bývalého předsedy ČSNS 2005 Karla Janka vedla J. Andrese k tomu, aby nabídl pronájem prostor ve zmíněné budově formou daru projektu národněsocialistické strany pod vedením Jiřího Paroubka.

Poskytovatelem prostor tedy není Roman Janoušek ani jiní tzv. "kmotři ODS", ale bezúhonný podnikatel Jaroslav Andres. Jakékoliv napojení na Romana Janouška a tzv. "kmotry ODS" jednoznačně vylučujeme, neboť žádné takové vazby neexistují! Spojování strany Národní socialisté - levice 21. století s těmito šedými eminencemi ODS považujeme za snahu o diskreditaci tohoto projektu, která svědčí o strachu z jeho budoucí síly.

Co se týče financování projektu, Jiří Paroubek několikrát otevřeně řekl, že jedinými dosavadními sponzory jsou právě Jaroslav Andres (pronájem části budovy formou daru) a Petr Benda (vybavení těchto prostor). Seznam darů nově vznikající strana zveřejní tak, jak jí určuje zákon, a jak to dělá například ČSSD.

Není pravdou, že by se v návrhu programu nově vznikající strany Národní socialisté - levice 21. století nacházel například souhlas se stávajícími reformami pravicové vlády či souhlas se zavedením zdravotnických nadstandardů. Ostatně, program pro zdravotnictví ještě nebyl ani zveřejněn, jedná se tedy o konstrukci Davida Ratha, která se nezakládá na pravdě. Co se týče zdravotního připojištění, to je programový bod, který má sociální demokracie ve svém programu již od roku 2006 a prosadil jej tam právě Jiří Paroubek. Ostatně, rozvoj dobrovolného komerčního zdravotního připojištění připouští ČSSD i dnes.

Jediné, co Jiří Paroubek v této souvislosti říká, je, že nemá cenu si nalhávat, že některé prosazené „reformy" stávající pravicové vlády bude možno zrušit. Pokud je však ČSSD připravena po svém případném nástupu do vládních pozic například vrátit zvýšené DPH na dnešní úroveň, měla by jednoznačně říci, jak vysoký bude výpadek veřejných financí a jak jej vynahradí a pokryje. Pokud to bude realistický návrh ze strany ČSSD, Národní socialisté - levice 21. století jej nepochybně podpoří.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Vláda České republiky byl položen dotaz

Foltýn

Můžete mi, prosím napsat, kdo najal a platí Foltýna? Myslím že to zajímá hodně lidí!! Děkuji Vavříková

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Debakl

15:57 Jiří Weigl: Debakl

Denní glosa Jiřího Weigla