Vladimír Ustyanovič: Zážitek nemusí být pozitivní, hlavně když je silný

01.03.2019 13:25 | Zprávy

Živým důkazem tohoto rčení byl záznam zasedání senátu - horní komory, za účasti ministra vnitra Jana Hamáčka.

Vladimír Ustyanovič: Zážitek nemusí být pozitivní, hlavně když je silný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senát Parlamentu České republiky

Začátek byl mdlý, jak je běžné u zasedání tohoto tělesa, kdy jeden bezobsažný projev následuje druhý, odpovídající významu této komory. Z letargie mě probudil pokyn řídícího schůze k senátoru Fischerovi, cituji "pohněte si". Senátor si užíval tyto nezapomenutelné chvíle před objektivy kamer, vědom si své důležitosti a sledovanosti pár stovek lidí, s výrazem antického tragéda v Hamletovském stylu, poukazujíce na nebezpečí Ruska, aktivity ruských špiónů, na nutnost jak správně vychovávat občany, aby měli ten správný názor a také jak je důležité mít instituci, která bude třídit informace od dezinformací.

Jako jeden z mála, ne-li jediný, vystoupil senátor Čunek s názorem, se kterým by se ztotožnilo asi 90 procent občanů, že nepotřebujeme žádné úřady, které nám budou říkat, co si máme myslet. Jako jeden z mála senátorů vnímá, že lidi nejsou idioti, zejména starší, zkušenější, kteří nemusí mít za zadkem nějakého mentora. Toto vyprovokovalo k dalšímu vystoupení našeho Hamleta alias senátora Fischera, kdy s patetickým hlasem a tónem zdůrazňoval aktivity ruských špiónů, jak šíří dezinformace, jak máme vidět za každým stromem ruského agenta.

A teď, pane Fischere, pojďme do reálu a nalijme si čistého vína. Všechny tajné služby, obrazně řečeno, hrají všichni proti všem. Neexistuje jakákoliv spřátelená služba, která by dodávala informace svým takzvaným přátelům. Každý hraje sám na sebe a proti všem, ale zejména podle svého významu státu pro který slouží, je také rozhodující míra schopnosti na straně jedné a míra servility na straně druhé. Známé příklady Američané proti Němcům, Němci proti Američanům, Francouzi proti Němcům, Belgičané proti Francouzům, Britové proti Francouzům a Němcům, Izraelci proti celému světu. Na našem teritoriu Češi proti Polákům, Poláci proti Čechům atd. jak sám dobře víte, a to v historickém kontextu.

Tito agenti používají celou škálu krytí od diplomatických až po nejsofistikovanější formy rezidentur. Velké mocnosti, které mají rozsáhlé zpravodajské služby, pustí těm menším až malým informace pouze ty, které chtějí. Výmluva na terorizmus je pouze politický program, který vyhovuje nejsilnějším státům, protože kdyby byla vůle zejména politická, tak se tyto státy během pár let zaslouží o vymýcení terorizmu na celém světě. Někomu to ale takto vyhovuje.

Pane senátore slušně řečeno jste demagog s podobnou rétorikou, jako byli za socialismu političtí pracovníci na různých úrovních. Jak jste prohlásil, že zvažujete kandidaturu na prezidenta ČR, tak věřím, že naši občané budou natolik soudní, že Vás, jako figurku, nebudou brát vážně.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

Myslíte, že u Ústavního soudu uspějete?

Dobrý den, myslíte, že máte šanci uspět u ÚS se zrušením ustanovení konsolidačního balíčku? Zatím soud žádné obdobné stížnosti nevyhověl. A nezkoušelo už stížnost podat ANO? Na co při stížnosti spoléháte ?Co přesně vlastně chcete zrušit? A kde najdu seznam těch, co návrh také podepsali? Vidím, že od...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Keller: Kdo bude vybírat ta správná fakta?

15:22 Jan Keller: Kdo bude vybírat ta správná fakta?

Plukovník Otakar Foltýn, vládní koordinátor pro strategickou komunikaci a boj s dezinformacemi, veře…