Zbyněk Klíč: Konzervativci v neklidné době

06.12.2013 16:20 | Zprávy

Žijeme v rychlé době. Obklopuje nás internet a všudypřítomnost informací a změn. Přesuny z místa na místo se díky stále modernějším dopravním prostředkům zkrátily na minimum a přesunout se dnes z jednoho konce republiky na druhé zabere pár hodin.

Zbyněk Klíč: Konzervativci v neklidné době
Foto: Hans Štembera
Popisek: První zasedání sněmovny v sedmém volebním období mělo na programu hlavně poslanecký slib

V takové situaci ztrácíme pojem o místní příslušnosti a a samozřejmostí se stává i tlak na rychlost rozhodování, které s sebou však často přináší riziko špatných nebo zkratkovitých soudů.

Člověk je však zároveň bytost omylná, která nemá, a ani nemůže mít všechny znalosti světa, aby ve vteřině dokázal zvolit nejlepší řešení. Jsme také bytostmi emotivními, které si při stresu vypomáhají svými předsudky, a nejednají tak zcela racionálně. Výsledná řešení pak nepřinášejí výsledky, které bychom si přáli.

Konzervatismus jako racionální obhajoba jednotlivce

Zásadní, co dnes společnosti chybí, je schopnost racionálního uvažování s člověkem-jednotlivcem jako středobodem. V dnešní masové době je jedinec často opomíjen, a i pod tlakem různých levicových koncepcí vnímán jako součást určité skupiny než jako svébytná bytost. Právě individualistický přístup by měl být základem konzervativního uvažování za každých okolností.

Konzervativci by měli situaci zklidnit, navrátit do veřejného i soukromého života rozum, přemýšlení a diskusi. Socialisté se uvedené trendy snaží sisyfovsky zvrátit, liberálové maximálně využít. Ale berou je jako dané. Konzervativci by k nim měli přistoupit racionálně, s pokorou, ale zároveň snahou využít to dobré z dnešní doby ve svůj prospěch.

Konzervatismus jako oddech

Zrychlení života jistě není komfortní situací pro nikoho. Klade na nás vyšší nároky, ať již pracovní, či psychické, a oddech je brán vždy s povděkem. Konzervativci by měli svým umírněným přístupem ke společenským změnám podobný klid a odstup od emotivního k racionálnímu uvažování lidem navrátit, a zároveň je k podobnému uvažování podnítit.

V politice by měl takový přístup znamenat hledání umírněných, racionálních a standardních řešení s ohledem na člověka jako jednotlivce, které vzejdou z otevřené, neospravedlnitelnými předsudky nezatížené diskusi se straníky i veřejností a po chladné analýze možných dopadů. A pokud bude takový postup chvíli trvat, vůbec nevadí. Konzervativní zásada přeci zní, že není-li změna nezbytně nutná, je lepší zachovat status quo. Ostatně, právě on přináší tolik potřebné zklidnění…

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Jak mě navštívil hacker

12:16 Zdeněk Jemelík: Jak mě navštívil hacker

Každého autora potěší, když někdo jeho článek pochválí. Mé články ale často čtenáře štvou.