Zdeněk Jemelík: Policie, média, volby a právní stát

09.08.2024 10:22 | Glosa

Justice se nemá zaplétat do stranickopolitických střetů, má zůstávat nestranná. Jako justiční potížista se této zásady držím. Nemám žádný osobní vztah k hnutí ANO. Přesto, nebo právě proto mě popudil způsob, jakým média, a to zejména Česká televize, podávala veřejnosti informace o zadržení čtrnácti obviněných jednotlivců a pěti obchodních společností v kauze, jejíž hlavní postavou je dle nich chomutovský primátor, významný člen hnutí ANO Marek Hrabáč, o němž hnutí uvažovalo jako o možném krajském hejtmanovi.

Zdeněk Jemelík: Policie, média, volby a právní stát
Foto: Archiv Z. Jemelíka
Popisek: Zdeněk Jemelík

Česká republika se prohlašuje za právní stát. V něm ale platí presumpce neviny a orgány činné v trestním řízení zejména na počátcích vyšetřování mají s obviněnými zacházet co nejšetrněji, aby jejich pověst utrpěla co nejméně. Byl jsem svědkem stíhání řady obviněných a jejich vláčení po soudech a ostouzení v médiích. Mnozí nakonec dosáhli zprošťujícího rozsudku. Jejich utrpení, způsobené veřejným pronásledováním a jeho  dopady na členy jejich rodin, ale nic nezhojilo.

V žádném případě nezpochybňuji důvodnost policejní akce, jen si nejsem jist, zda je skutečně tak významná, aby po několik dní zprávy o ní patřily k hlavnímu obsahu zpravodajství ČT. Nepovažuji za správné, že v nich až do 8. srpna byl hlavní a jedinou postavou právě chomutovský primátor se zdůrazněním jeho vztahu k hnutí ANO. Do jejich obsahu se dostaly i zprávy, jak s nehodným členem „zamete“ hnutí ANO. Vzhledem k tomu, že se blíží krajské volby, jako celek to působí jako antireklama proti hnutí, zvlášť když jeho představitel je jedním ze tří obviněných, na které soud uvalil vazbu.

Na konto vystoupení představitelů ANO podotýkám, že nevíme nic o odezvě obv. Marka Hrabáče. Nepřekvapilo by mě, kdyby prostřednictvím obhájce nebo jinak vydal zprávu o resignaci na všechny funkce a o vystoupení z hnutí. Ale žádná taková informace se ke mně nedostala.

K českému folkloru patří součinnost policistů s kamarády mezi novináři, kteří tentokrát dostali příležitost natočit a šířit video z příchodu policie do primátorova bytu. Potěšilo mě, že policisté přišli bez beranidla. Ministr vnitra, jenž nese politickou odpovědnost za chování policie, by je měl pochválit.

Vliv medializace na volební preference hnutí ANO uvidíme určitě dříve, než výsledky trestního stíhání, které bude asi trvat několik let.

Pro úplnost dodávám, že některé mé výroky mají povahu ironie.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jaroslav Foldyna byl položen dotaz

Co přesně myslíte tím, že chcete stejný metr pro všechny?

V čem je podle vás nyní jiný a pro koho? A naopak, nemyslíte, že by třeba migrantům mělo být měřeno přísněji? My jim poskytujeme azyl, a když si toho neváží a páchají třeba trestnou činnost nebo přestupky, mělo by jim být podle mě měřeno přísněji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vladimír Ustyanovič: Odpověď nevážené paní Černochové na její pojem „vzkaz blbečkům“

8:26 Vladimír Ustyanovič: Odpověď nevážené paní Černochové na její pojem „vzkaz blbečkům“

Paní Černochová v interview ČT24 použila, jak je u ní zvykem, expresivní pojem "vzkaz blbečkům". Ano…