Gajdůšková: Výzkum v oblasti solných reaktorů je směřováním k energetické bezpečnosti

28.09.2011 18:15 | Zprávy

Vědecká spolupráce USA a České republiky v oblasti jaderné energetiky vede k omezení jejího zneužití.

Gajdůšková: Výzkum v oblasti solných reaktorů je směřováním k energetické bezpečnosti
Foto: senat.cz
Popisek: První místopředsedkyně Senátu za ČSSD Alena Gajdůšková

O podmínkách nutných pro realizaci připravovaného česko - amerického projektu výzkumu a vývoje vysokoteplotních reaktorů chlazených fluoridovou solí, jednala s prvním náměstkem USA pro energetiku D. Ponemanem, místopředsedkyně Senátu PČR Alena Gajdůšková. „Jsem přesvědčena, že právě výzkum v oblasti solných reaktorů čtvrté generace je směřováním k energetické bezpečnosti a omezení zneužití jádra," komentovala jednání senátorka.

„Obamova administrativa vnímá energetickou politiku jako součást národní bezpečnosti. Experti proto monitorují a modelují možné strategie USA a EU nejen s ohledem na zajištění energie a energetické bezpečnosti, ale i s ohledem na ekonomiku, životní prostředí a postoje veřejnosti. Kromě toho jsou přesvědčeni, že energetické koncepce je potřeba mít pod kontrolou.", zhodnotila obsah jednání s experty energetického think-tanku Atlantic Council Alena Gajdůšková.

Energetický náměstek federální vlády D.Poneman plánuje navštívit Českou republiku a pokračovat v jednáních o vědecké spolupráci mezi ČR a USA. Možnost představit program energetické spolupráce mezi Českou republikou a USA bude mít i na půdě Senátu.

Cílem společné pracovní cesty místopředsedkyně Senátu PČR Aleny Gajdůškové a senátorů Ivo Bártka, Miloše Vystrčila a Petra Vícha do Washingtonu, je podpořit realizaci Memoranda, uzavřeného na ministerské úrovni, o spolupráci ČR a USA v oblasti vědy a výzkumu a příprava společné konference o jaderné bezpečnosti. Zájem USA o českou jadernou energetiku je obrovský. Důvodem je český jaderný výzkum, plánovaná dostavba Temelína a samozřejmě plánovaná jaderná energetická koncepce.

Více:
Do jaderné energie příliš zasahuje vrcholová politika, míní expertka

##PROFIL 32##


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: gajduskova.cz

Jaroslav Foldyna byl položen dotaz

Co přesně myslíte tím, že chcete stejný metr pro všechny?

V čem je podle vás nyní jiný a pro koho? A naopak, nemyslíte, že by třeba migrantům mělo být měřeno přísněji? My jim poskytujeme azyl, a když si toho neváží a páchají třeba trestnou činnost nebo přestupky, mělo by jim být podle mě měřeno přísněji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Výborný: Zemědělci, pokud potřebujete urgentní pomoc, kontaktujte SZIF

19:14 Ministr Výborný: Zemědělci, pokud potřebujete urgentní pomoc, kontaktujte SZIF

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) vyzývá zemědělce, které zasáhly povodně, aby se o pomoc …