Libčeveská buňka ČSSD se stala obětí politické hry

25.11.2011 15:04 | Zprávy

V severočeské ČSSD to vře, naposledy vzbudil pozornost masový odchod členů libčeveské místní organizace ČSSD, z nich někteří přešli do nového politického subjektu, založeného Jiřím Paroubkem.

Libčeveská buňka ČSSD se stala obětí politické hry
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Jednotný a náhlý odchod členů budí pochybnosti, ukazuje se, že současné stranické vedení správně poukazovalo na to, že Libčeveská MO je plná „černých duší" - tento řízený exodus, kdy mnoho členů jako jeden muž opustilo ČSSD, mu dává za pravdu. Je smutnou skutečností, že v libčeveské organizaci někdo tahá za nitky a její členové se jako loutky pohybují zleva doprava.

Existuje podezření, hraničící s jistotou, že libčeveská organizace byla zneužita pro politické hrátky, které řídí dovedný kmotr v pozadí. Navíc důvody uváděné v „Prohlášení členů výboru MO Libčeves k odchodu z ČSSD" jsou z valné části fiktivní, jedná se o účelově shromážděné informace sloužící pro dehonestující kampaň. Opírají se o informace posbírané v diskuzích na internetu, zaslechnuté v kuloárech, které mají relevanci blížící se pavlačovým drbům typu „jedna paní povídala..."

Vezmeme-li argumenty bývalých členů ČSSD z Libčevse popořadě:

Libčeveští obviňují vedení kraje a ČSSD z „mafiánských a zločinných praktik" - což je velmi podivné od lidí, kteří se přikloní k postavám jako Petr Benda, s pověstí veksláka a kuplíře, jenž se stal Paroubkovým souputníkem na politické scéně. Pěkně se o tom píše v článku Reflexu Bony a klid.

V případě kauzy Fond hejtmanky jde opět o snůšku nesmyslů: Fond hejtmanky poskytuje finanční prostředky na granty a dotace, z nichž se financuje například výstavba dětských hřišť, kultura a akce pro zdravotně postižené. O tyto prostředky mohou žádat všechny fyzické i právnické osoby, pokud splňují podmínky řízení. Odkud plynou peníze do tohoto fondu, je jasně stanoveno v jeho stanovách: z rozpočtu samotného kraje (částku určuje zastupitelstvo kraje), z úroků z prostředků fondů na bankovním účtu a z dalších zdrojů, jakými jsou dary, dotace nebo příspěvky dalších subjektů. Rozdělování těchto prostředků je naprosto transparentní, vedení ÚK k němu každoročně vydává přehled uskutečněných investičních dotací. Každé jednotlivé přidělení dotace prochází regulérním kolektivním procesem posouzení, vyhodnocení a případného schválení na základě splnění podmínek a účelovosti. Obdobné fondy existují i v mnoha jiných krajích, např. Fond Vysočiny nebo program individuálních dotací, který vyhlašuje Jihomoravský kraj.

Obvinění z podněcování nepokojů na Šluknovsku je opravdu silná káva. Je to právě vedení Ústeckého kraje, které celou situaci předvídalo a snaží se ji řešit: příkladem je dlouho připravovaný balíček legislativních opatření, který by měl omezit nejzávažnější

patologické jevy jako je zneužívání sociálních dávek, drobné krádeže a obtěžování občanů, herny a další. Kraj předložením balíčku vládě a parlamentu podpořil postižené obce a města, s cílem aby byla konkrétní opatření co nejrychleji uvedena do života - že jim vláda a dokonce a bohužel i někteří politici v regionu hází klacky pod nohy je smutná skutečnost.

K problematice ostravských kalů se kraj i krajští politici vyjádřili už mnohokrát a pokaždé se stejným stanoviskem - se skladováním a spalováním zásadně nesouhlasí. Nicméně úředníci kraje nemají možnost postupovat nezákonně, čili při splnění podmínek musí licenci či povolení udělit. Samotnou likvidaci kalů dojednalo ministerstvo a realizují ji soukromé firmy. Úřad podnikl všechny kroky, aby zajistil co nejvyšší bezpečnost a přísný dohled nad celým procesem zajišťovaný několika nezávislými institucemi. Celá akce je pod kontrolou a splňuje podmínky stanovené zákonem pro uskladňování a spalování tohoto konkrétního druhu odpadu. Lživá obvinění Arna Fišery z braní úplatků jsou potom už jen dokreslením podpásových argumentů, kterých je prohlášení libčeveských plné.

Kauza radního Jakubce a jeho domnělého propojení s Lukášem Kohoutem je pochybná a založená na dezinformacích, které přiživuje především Jiří Paroubek a jeho přívrženci. Celou tuto kauzu je nutné odmítnout jako řízenou provokaci proti radnímu. Lukáš Kohout je usvědčený podvodník, který byl pravomocně odsouzen a nyní je opět trestně stíhán. Je potom s podivem, že se najdou lidé, kteří věří tvrzením tohoto vysoce nedůvěryhodného člověka.

Případ Evy Bulasové skončil rezignací na její funkci ředitelky. Podle informací kraje nyní pracuje jako externistka - manažerka projektu Ústeckého kraje hrazeného z operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost. Paní Bulasová jako externistka není zaměstnancem krajského úřadu ani není placena ze mzdových prostředků krajského úřadu.

Je také s podivem, s jakou frekvencí jsou politickými oponenty vytahovány znovu a znovu na světlo spekulace o Romanovi Houskovi, aniž by byly podloženy nějakými konkrétními informacemi. Člověk se může jen divit, jak se tento marginální případ

Může se ocitnout po tolika letech v hlavním zpravodajství České televize - což vede k logické otázce, jestli tomu někdo z řad Paroubkových souputníků intenzívně nepomáhá.

Ilustrační foto: Hans Štembera

K VĚCI:

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Trikolora: Ze řetězu utržení blázni evidentně chtějí rozpoutat 3. světovou válku

22:28 Trikolora: Ze řetězu utržení blázni evidentně chtějí rozpoutat 3. světovou válku

Stanovisko Trikolory k rezoluci Evropského parlamentu.