Maštálka (KSČM): Krym jako rukojmí Západu

04.04.2014 9:48 | Zprávy

Obyvatelé Krymu rozhodli v referendu, že se připojí k Rusku. USA a jim spřáteleným zemím se to ale nelíbí. Zatímco tyto země hodnotí takzvané „obsazení“ Krymu jako porušení ukrajinské suverenity, o kterou jim jde především, Rusko se hájí ochranou vlastního obyvatelstva před kyjevskými nacionalisty. Kdo má tedy pravdu?

Maštálka (KSČM): Krym jako rukojmí Západu
Foto: hns
Popisek: Europoslanec Jiří Maštálka

Logicky se nabízí otázka: Kdo jsou ti slavní bojovníci za onu svobodu ukrajinského lidu a suverenitu Ukrajiny? Právě neonacisté, chuligáni a podobní, kteří stavěli barikády na Majdanu a ničili, co se dá, zatímco ostatní lidé chodili do práce, aby měli co jíst, kde bydlet, aby se postarali o rodinu. Spojené státy americké při snaze obsadit území (například kvůli ropnému bohatství atd.) neváhají vybombardovat zemi na Blízkém východě a přitom se tváří, že jde pouze o obranu celého světa proti vzrůstající hrozbě terorismu. Vše je tedy legitimní a v pořádku. Že při této americké „svaté válce“ zahynou nevinní lidé, kteří nemají s terorismem absolutně nic společného, nikomu už tak nevadí. Účel světí prostředky!  Říká se tomu totiž "kolaterální ztráty", nikoli vraždění civilního obyvatelstva.

Na Krymu je situace opačná. O připojení tohoto poloostrova k Ruské federaci rozhodli v referendu sami občané Krymu. Podle USA zřejmě chyba! V takové situaci se pak těžko pro některé odděluje ta špatná a dobrá strana a těžko se hledá hrdina a padouch, kterého je potřeba potrestat a „zadupat do země“. Značně účelové je i přirovnání situace na Krymu k zabrání československých Sudet Adolfem Hitlerem. Zřejmě ostatní světové velmoci čekaly, že se stejně jako kdysi Chamberlain s Hitlerem na Mnichovské konferenci i ony setkají s Vladimírem Putinem. Zřejmě až po jejich souhlasu s připojením Krymu k Ruské federaci a zaplacení jistých „transakčních poplatků“ by bylo vše v pořádku. Kdo ví…

Znepokojující je i fakt, že většina zemí, které teď nekompromisně odsuzují připojení Krymu k Rusku, ještě před několika lety podporovaly odtrhnutí Kosova od Srbska. Je potřeba si připomenout minimálně dvě historická data - devadesátá léta minulého století ve znamení války v Kosovu a rok 1954, kdy Chruščov přičlenil Krym k Ukrajině a nikoho se neptal. Jen kolik lidí zahynulo při válce v Kosovu, do které se zapojilo NATO. A to bylo v pořádku? Zda je pro obyvatele Krymu dobře, že se připojí k Rusku, nebo ne, není podstatné. Sami si o tom totiž rozhodli, ostatním tedy nezbývá nic jiného, než vzít výsledky demokratického referenda na vědomí. Nechme na samotných Ukrajincích, aby se rozhodli prostřednictvím předčasných voleb a referend, kam chtějí dále směřovat.

MUDr. Jiří Maštálka, europoslanec a kandidát pro volby do Evropského parlamentu za KSČM

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek byl položen dotaz

důkazy

Máte nějaké důkazy pro vaše tvrzení, že za odvoláním Bartoše stojí tlak na premiéra ze strany některých členů ODS, které jste jmenoval, např. Skopečka, Stanjury atd.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marek Hilšer: Chtěl bych být pozitivní, ale situaci Česka nevidím dobře

13:02 Marek Hilšer: Chtěl bych být pozitivní, ale situaci Česka nevidím dobře

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prohraným volbám do Senátu.