Podle odhadů se každý rok v Evropě vyhodí do odpadu až 50 % zdravých a poživatelných potravin. To se děje v situaci, kdy v samotné EU žije 79 milionů osob pod hranicí chudoby a z nich 16 milionů dostalo prostřednictvím dobročinných organizací potravinovou pomoc. Na základě těchto znepokojivých skutečností byla vyzvána Evropská komise, aby vypracovala konkrétní opatření pro omezení plýtvání potravinami do roku 2025. Součástí návrhu je, aby byl rok 2013 prohlášen Evropským rokem boje proti plýtvání potravin.
„Zveřejněné údaje o plýtvání potravin v EU a ve světě jsou krajně znepokojivé a je vskutku nezbytné, aby Evropská komise v součinnosti s národními státy vypracovala ucelený program jak tomu zamezit. To by se mělo promítnout i do společné zemědělské politiky. Místo komplikovaných návrhů na ozelenění, by stálo za zvážení, právě do této politiky také zapracovat konkrétní opatření směřující k zamezení plýtvání potravinami,“ řekl Robert Dušek (ČSSD), europoslanec a člen Výboru pro zemědělství a rozvoj venkova.
Pro informaci, ve světě žije 925 milionů osob ohrožených podvýživou. Podle dalších údajů se od roku 1974 plýtvání s potravinami ve světě zvýšilo o 50 %. Pokud jde o vyspělé země, k plýtvání dochází především v konečných fázích řetězce, tzn. během distribuce a spotřeby, zatímco v rozvojových zemích k němu dochází v počátečních fázích řetězce, a to z důvodu nedostatku technologií umožňujících bezpečné skladování.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: ČSSD