Tejc: Vláda vyvíjí neustálý tlak na policii

27.03.2013 11:20

Projev na 52. schůzi Poslanecké sněmovny dne 27. 3. 2013.

Tejc: Vláda vyvíjí neustálý tlak na policii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stínový ministr vnitra za ČSSD Jeroným Tejc

Děkuji za slovo. Já si dovedu představit, jaká by byla situace, kdyby se něco takového stalo sociální demokracii a celá rada jednoho kraje byla obviněna. Já myslím, že na rozdíl od ODS a TOP 09, od jejich očekávané reakce, kdyby se něco takového stalo, si myslím, že ty naše výroky tady jsou velmi uměřené a mírné. Možná až moc. Protože kdyby se něco takového stalo a hejtman sociální demokracie včetně jeho všech kolegů v Radě byl obviněn, tak by tady druhý den, možná ještě ten den odpoledne, stála suita patnácti - dvaceti významných členů TOP 09, té čisté TOP 09, všichni by měli své motýlky a říkali by, jak oni by rezignovali a jejich politici by skončili na hodinu, pokud by se něco takového stalo. Takže v tomto případě neměříme my jiným metrem, jiným metrem měří ti, kteří o tom tak často hovoří, zejména z té čisté nové TOP 09.

 

Já myslím, že jde skutečně o nepochopení mezi panem místopředsedou Zaorálkem a panem ministrem Stanjurou. Vždyť přece skutečně nejde o to, hájit, anebo říkat, že někdo je vinný či nevinný. Ale jde o to, jaký signál se vysílá orgánům činným v trestním řízení. A o tom přesně Lubomír Zaorálek hovořil. No pokud předseda vlády řekne, no tak to jsou nějaké pindy, to, co tam v podstatě ta policie napsala, to nás nezajímá, protože ten obviněný mi řekl, že se to nezakládá na pravdě, a já mu věřím, tak jaký je to signál tomu vyšetřovateli? No on jde proti názoru předsedy vlády. On si musí uvědomit, že předseda vlády nedávno posvětil výměnu policejního presidenta. A takto by mohl samozřejmě posvětit policejní president výměnu jeho. A o to tady jde. O to, že se vyvíjí tlak, neustále se vyvíjí tlak na orgány činné v trestním řízení. Od sociální demokratů jste tady nikdy neslyšeli, že by to, co policie říká, nebylo podstatné a důležité, že ti lidé jsou nevinní, a potom, kdy by se sociální demokracie ujala vlády, by provedla změny, protože ta policie je zpolitizovaná. To jste tady neslyšeli a nikdy to tady neuslyšíte. Ať už sociální demokracie bude opoziční nebo vládní stranou. 
 
V této věci je skutečně nutné, aby se k tomu vyjádřil ministr vnitra. Já jsem pana ministra vnitra neviděl tady na jednání Sněmovny ani v kauze Vlasty Parkanové ani teď sdělit tu jednu zásadní věc, že se ohrazuje proti vyjádření svých kolegů z vlády, že snad policie jedná tak, že kriminalizuje jednání, které kriminální není. Že se jedná o účelové jednání policie. Já jsem tady neviděl ministra vnitra Jana Kubiceho, aby se zastal policie. A to podle mého názoru skutečně na tomto místě udělat musí. Protože pokud to neučiní, tak samozřejmě nikdo nevyvrátí to, že je to jistým způsobem tlak právě na policisty, na státní zástupce v této věci, aby do budoucna, ať už takové kauzy a kroky nečinili a nebo tuto skutečně zastavili. Takže v tomto případě já bych rád vyzval byť nepřítomného ministra vnitra, který dnes má být na jednání Sněmovny, a má přijít do práce, aby se k této věci vyjádřil. Ať už tak či onak. Já si pamatuju na srdceryvné prohlášení pana Jana Kubiceho, tehdy ještě jako plukovníka ÚOOZ a šéfa tohoto útvaru, kdy říkal: Politici nám tady chtějí zasahovat do vyšetřování. No a kde je ten poctivý policejní plukovník dnes, když jako ministr vnitra by měl hájit nezávislost policie? Mlčí a není tady. Já ho vyzývám, aby se dostavil do Poslanecké sněmovny, aby svůj názor na tuto věc řekl. Děkuji. (Potlesk poslanců levice.)

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zeman (PRO): Rozdělení společnosti je dílem globalistů

12:16 Zeman (PRO): Rozdělení společnosti je dílem globalistů

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k rozdělení společnosti.