Zaorálek: Premiér se staví nad policii a zákony

27.03.2013 10:33

Projev na 52. schůzi Poslanecké sněmovny dne 27. 3. 2013.

Zaorálek: Premiér se staví nad policii a zákony
Foto: ČSSD
Popisek: Stínový ministr zahraničních věc za ČSSD Lubomír Zaorálek

Dobré ráno, dámy a pánové. Vážení kolegové, dovolte mi, abych přitáhl vaši pozornost. 

Chtěl bych navrhnout zařazení nového bodu na pořad dnešní schůze jako prvního bodu dnešní Sněmovny a chtěl bych v tomto bodu reagovat na to, co se odehrálo ve Sněmovně v průběhu včerejšího dne. Včera jsem na televizní obrazovce k svému překvapení viděl vzorně nastoupenou stranu TOP 09, která se jako jeden šik srotila v tiskovém oddělení a tam se postavila za své obviněné kolegy na pražské radnici, členy rady pražské radnice. Stejně tak se za své kolegy postavila strana ODS. 
 
Na těchto pozoruhodných konferencích jsem zaregistroval, že jste se někteří i tady, co jste ve Sněmovně, postavili poměrně jednoznačně za své kolegy. Mluvili jste dokonce o kriminalizaci jejich práce. Vystoupili jste jednoznačně proti práci policie a asi chápete, že mi tohle připadá jako docela mimořádná situace, jestliže představitelé vládních stran - viděl jsem mezi těmi shromážděnými na tiskové konferenci ministry, například pana Kalouska a další, kteří tam stáli a přikyvovali. A vy jste se takovýmto způsobem postavili proti zákroku policie na pražské radnici. 
 
Já jsem, přátelé, včera viděl pana premiéra, který řekl, že mu obviněný řekl, že je všechno v pořádku a zřejmě tedy policie si něco takového, pokud si pan premiér něco takového myslí, nemůže dovolit. Jenom bych si rád vyjasnil tady ve Sněmovně, co to znamená, tohle sdělení pana premiéra, že obviněný mu řekl, že je všechno v pořádku. (Stále hovoří velmi důrazně.) Nezlobte se, ale já mám takový pocit, pokud je obviněn sociální demokrat, nám se to také opakovaně stalo, ale nenapadlo mě, že bych tady ve Sněmovně vystoupil a řekl "David Rath říká, že je všechno v pořádku, tak vám to říkám, je to v pořádku a dál se ho neptejte.". 
 
Jak je to možné, že v této zemi po zákroku policie vystoupí dvě nejsilnější vládní strany, vystoupí premiér a takovýmto způsobem prostě policii seřvou?! Je to normální? Rozumíte, já nejsem znalec celého případu, ale dovolte mi, abych jenom upozornil, že podle všeho rada města v čele s primátorem prodloužila smlouvu nebo uzavřela novou smlouvu v kauze Opencard s firmou Haguess takovým znamenitým způsobem, že ty činnosti dala společnosti eMoney Group, která má anonymního vlastníka a sídlo v Nizozemí. To je opravdu unikátní čin - bez výběrového řízení, a to v situaci, kdy ÚHOS varoval radu, že porušuje zákon. 
 
A nebudu mluvit o politicích, kteří je na to upozorňovali, jenom řeknu, že to udělal ÚHOS. A teďka když policie zasáhne - tohle se stalo v dubnu loňského roku - a potvrdí vlastně to, co tady znělo dokonce z tak povolaných úst, jako je ÚHOS, že tady něco samozřejmě asi není v pořádku, když se pokračuje v této mimořádně sporné stíhané kauze způsobem, že se uzavřela nová smlouva za okolností, které jsou podezřelé, a dokonce s anonymní společností se sídlem v Nizozemí, tak pan premiér vystoupí a řekne, že obviněný mu řekl, že je všechno v pořádku.
 
Nezlobte se, mně vystoupení paní Vorlíčkové včera v televizi připadalo, jako další vystoupení paní ministryně kultury Hanákové v České televizi. To bylo prostě naprosto nevěrohodné. 
 
Ale vám je všechno jasné. Vy jste včera nastoupili, abyste řekli, že tohle si policie nebude dovolovat. 
 
Já bych vás chtěl upozornit, že celá kauza mi velice připomíná případ vaší kolegyně Vlasty Parkanové. Tam je to velice podobné. Také se ukazuje, že se nevypracoval znalecký posudek, takže paní ministryně nemá vlastně o co opřít to, že podepsala určitou sumu peněz. Také tam došlo k navýšení peněz a také dotyčný politik působí jako někým nastrčený bílý kůň. 
 
A co je zvlášť pozoruhodné, je to, že také v této kauze, jako tehdy to byl pan Kalousek, tak znovu tady vystupují politici dokonce na vrcholných místech a tvrdí, že v této věci je to kriminalizace práce politiků a trestní stíhání a obvinění je prostě něco nehorázného, co si policie neměla dovolit. To je úplně stejný model, s jediným rozdílem, že mezitím v té době jste odvolali policejního prezidenta právě proto, že kolem toho byla velká váda a veliký křik, a teď tam máte policejního prezidenta, na kterém jste se vlastně dohodli, že si ho tam jmenujete, a ono se to opakuje úplně stejně. 
 
Takže ono je to asi úplně jedno, který policejní prezident tam je. Jakmile se stane něco, co většině z vás nevoní, tak vystoupíte a zpochybňujete práci policie. Tak dali jste si tam toho policejního prezidenta, nebo ne? Je policie pod nějakou kontrolou, nebo ne? 
 
Co k tomu říká ministr vnitra? Dělá si tady pořád policie co chce, stíhá si koho chce, je to politická šikana? 
 
Vy jste se tvářili, že tady dochází k šikaně politiků v čele pražské radnice. Je to tak s naší policií? O co opíráte to, že policie neměla právo, neměla nárok takovýmto způsobem zasáhnout? Nezlobte se, ale každý občan si musí klást tyto otázky, co tady toto vystupování politiků za své kolegy má znamenat, jakým způsobem je tady ovlivňována policie. Není naopak vaše vystupování ovlivňováním policie? Není naopak to, co vy děláte, že teď bych položil otázku těm policistům a státním zástupcům, necítí se ovlivňováni tím, co se včera ve Sněmovně odehrálo? 
 
Já bych chtěl zdůraznit, že v poslední době, když si najdete, že byl obviněn jakýkoliv sociální demokrat, tak pokud mi paměť sahá, tak i když nás to někdy zdrtilo, tak jsme řekli "ano, respektujeme padni komu padni, ať policie vyšetřuje". Nepamatuji si, že bychom řekli - a to jsme opozice - mohli bychom říkat "bůhví co tam s námi zamýšlejí naši političtí protivníci". Ale v této zemi to děláte vy, kteří dnes máte ministra vnitra, dokonce jste měli palec na tom, že došlo k výměně policejního prezidenta, a přesto jsem včera viděl takovéto tiskové konference. 
 
Připadá mi nesmírně zarážející a závažné, že takto vstupujete do kauzy, která má běžet. Proto bych chtěl dnes zařadit bod programu, který bych nazval informace ministra vnitra o nezávislosti postupu policie v kauze Opencard. Tento bod bych chtěl navrhnout - a požádat o vystoupení ministra vnitra - jako první bod dnešního jednání Sněmovny. (Potlesk z levé strany sálu.)
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Budoucnost: Problémy zemědělství. Klíčové je správně nastavit dotace

10:14 Budoucnost: Problémy zemědělství. Klíčové je správně nastavit dotace

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zemědělství.