Vlastenci, na Václavák. Z celé Evropy. SPD burcuje do akce: Lidé toho mají dost

19.05.2024 0:01 | Rozhovor

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR „Nenávistná kampaň, která se rozpoutala už před prezidentskými volbami, byla za hranicí únosnosti,“ říká v souvislosti s útokem na slovenského premiéra Fica poslanec za SPD Jan Hrnčíř. Kriticky se pak vyjádřil jak k důchodové reformě, tak i ke korespondenčním volbám a upozornil na Ústavu. Zmínil také mezinárodní setkání evropských vlasteneckých stran na Václavském námětí. Vrátil se i k oslavám 8. května a k „výkladu“ historie.

Vlastenci, na Václavák. Z celé Evropy. SPD burcuje do akce: Lidé toho mají dost
Foto: Daniela Černá
Popisek: Poslanec SPD Jan Hrnčíř

Nejen Slovenskem otřásla střelba na premiéra Fica, po které skončil v nemocnici. Co říci na to, že se v dnešní době něco takového vůbec stane?

Byl to především strašný šok, člověk tomu odmítá uvěřit. Rozhodně ne v této době a ve střední Evropě. Na druhou stranu je pravda, že politická kultura upadá a různé výzvy k násilí se objevují už i u politiků, u kterých by to podle mého názoru mělo být už z titulu jejich funkce naprosto vyloučeno. Stačí si vzpomenout na statusy jednoho nejmenovaného starosty z ODS a jeho výzvy k vraždění Čechů…

Krátce po útoku na premiéra začali někteří slovenští vládní představitelé mluvit o určité vině slovenské opozice a také novinářů. Mají pravdu?

Anketa

Jsou za pokus o atentát na Roberta Fica zodpovědní činitelé liberální opozice, médií a neziskových organizací?

96%
2%
hlasovalo: 26953 lidí
Nenávistná kampaň, která se rozpoutala už před prezidentskými volbami, byla za hranicí únosnosti. I sám premiér Robert Fico před měsícem vyjádřil obavu, že štvavá kampaň, rozpoutaná některými politiky a novináři, vyústí ve vraždu jednoho z vládních politiků. Jak blízko byl pravdy, se bohužel ukázalo. Já opravdu doufám a přeji si, aby si všichni vzali z tohoto strašného, ohavného činu ponaučení a uvědomili si, jak strašlivé důsledky může nenávistná rétorika a různé nálepkování mít…

K útoku se vyjádřili i naši politici. „Útok na Roberta Fica je jednoznačně odsouzeníhodný, ať už byl motivován čímkoliv. Měl by být pro nás varováním, kam až může vést prohlubování nevraživosti a agresivity ve společnosti. Robertu Ficovi přeji, aby z tohoto incidentu vyšel bez následků,“ uvedl mimo jiné prezident Pavel. Co k jeho vyjádření říci?

Vítám sebereflexi prezidenta Petra Pavla, který si možná nyní sám uvědomil, kam takové kopání příkopů a polarizování vede. Tím narážím na fakt, že se sám pan prezident odmítal setkat se zástupci hnutí SPD, ač jsme etablované parlamentní politické hnutí. Věřím, že se nyní bude podle svých slov i sám chovat…

Pojďme na další téma. „Jurečka mrzačí důchodový systém…,“ řekl jste na CNN Prima NEWS. Co konkrétně považujete v tomto směru za největší problém?

Absolutně špatně nastavený systém, ostatně jak je u naší vlády zvykem. Nelze vyřešit nedostatek peněz na důchody tak, že se ořežou předčasné důchody a zvedne se věk, kdy se bude odcházet do penze tak vysoko, že se nikdo starobního důchodu ve zdraví nedožije, a říkat tomu důchodová reforma. V průběžném důchodovém systému se musíte především postarat i o dostatek budoucích plátců, takže je třeba se zaměřit na prorodinnou politiku.  

„Korespondenční volba je protiústavní,“ říkáte také. Můžete prosím pro naše čtenáře vysvětlit, v jakém smyslu?

Jednoduše, korespondenční volba odporuje volebním principům, jež jsou zakotveny v čl. 18 Ústavy ČR. Zejména nelze naplnit princip tajnosti a přímosti. Pochopme prosím, že se jedná o ústavní zákon, od nějž se nelze nijak odchýlit, jsem opravdu velmi zvědav, jak se chce s těmito legislativními nedostatky vládní koalice popasovat.

23. května se na Václavském náměstí koná mezinárodní setkání evropských vlasteneckých stran. Kdo ze zajímavých jmen má dorazit? A očekáváte velkou účast lidí?  

Doufám ve velkou účast, neboť lidé jsou naštvaní a jsou naštvaní právem. Všude v Evropě sílí vlastenecké strany a hnutí a eurohujerské politické strany se proti tomu zoufale brání štvavou rétorikou, nálepkováním a dehonestováním vlastenců. Lidé už toho mají po právu dost a právě 23. května se mohou propojit s ostatními vlastenci napříč Evropou a ukázat, jak silní a jednotní jsme. Na druhou stranu si uvědomuji, že se jedná o pracovní den a bohužel ne všichni si mohou vzít v zaměstnání volno.

Jak jste uvedl na facebookovém profilu, 8. května jste se zúčastnil pietního aktu k výročí dne vítězství a uctění památky obětem 2. světové války. V posledních letech někteří mluví o určité snaze dějiny poněkud „překrucovat“. Vnímáte to také tak?

Samozřejmě, ty snahy jsou velmi intenzivní. Od bagatelizování samotného průběhu války po relativizování viny i zásluh na osvobození naší země, vše je některými podáváno takovým způsobem, že je slovo „překrucování“ ještě nedostatečné. Od snah tvrdit, že se našim lidem za války „zas tak moc nedělo“, což já osobně vnímám jako zvlášť odporné a odsouzeníhodné, přes vytrvalé odmítání nazvat nacistické Německo nacistickým Německem a problémy přiznat Sovětskému svazu lví podíl na našem osvobození, toto vše je opravdu problém a formuje vnímání událostí za a po 2. světové válce u naší nejmladší generace. Byl jsem zhrozen zkresleným vnímáním 2. světové války u některých mladých lidí, neboť národ, který zapomněl svou historii, si ji musí zopakovat a před tímto chci důrazně varovat.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Pravda o zeleném šílenství pro ĆR

Pane Fialo, díky za vaši iniciativu, tak, aby se občané dozvěděli pravdu. Jen mě mrzí, že konference proběhne v poslanecké sněmovně , tyto opravdové odborníky bychom měli slyšet v diskusi bud ve veřejnoprávní české televizi, kterou si všichni platíme, nebo v jiné komerční televizi, ale obávám se, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Demonstrace jsou sice hezké., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemagic woman , 19.05.2024 12:21:21
Ale tou otrlou bandou nijak neotřesou. Jediná cesta je časově neomezená generální stávka a tím i přerušení toku peněz. Problémem je hloupost občanů , kteří nechápou, že už začíná jít do tuhého a dál se věnují idiotským pořadům o vaření a zprofanovanému hokeji.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Gottwald měl ministra informací, Fiala má ministra dezinformací. Kobza se hořce zasmál

23:59 Gottwald měl ministra informací, Fiala má ministra dezinformací. Kobza se hořce zasmál

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Posilovat boj s dezinformacemi v momentě, kdy vláda deformuje penzijní systém, pot…