Piráti jsou vzdělaní, mladí a adaptabilní. Není důvod z nich mít strach, myslí si politolog Jelínek

31.03.2021 19:10 | Zprávy

ROZHOVOR „Mám pocit, že si opozice stále častěji klade nesplnitelné podmínky, že chce modré z nebe, a že se za všech okolností snaží vládu nachytat na švestkách,“ tvrdí politolog Lukáš Jelínek, který pro ParlamentníListy.cz shrnul poslední politické události. Podle něj by hnutí ANO čekal pokles veřejné podpory v každém případě, koronavirus ho jen urychlil. V rozhovoru také vysvětlil, co ho překvapilo na odchodu Václava Klause mladšího z politiky a proč bylo přání Mikuláše Mináře sehnat půl milionu podpisů jen vzdušným zámkem.

Piráti jsou vzdělaní, mladí a adaptabilní. Není důvod z nich mít strach, myslí si politolog Jelínek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lukáš Jelínek

Podle průzkumů stoupá podpora veřejnosti Pirátům a Starostům a nezávislým, což se nedá říci o hnutí ANO, které naopak klesá. Jde o účet za to, jak vláda zvládla či nezvládla koronavirovou pandemii v posledním roce?

Koronavirová pandemie se podle mne stala jen akcelerátorem vývoje, protože voliči mají pořád tendenci hledat něco nového, lepšího, neokoukaného. A zvlášť ti voliči, kteří přesedlávají jednou z TOP 09 na Věci veřejné, potom na hnutí ANO a pak na Piráty... takoví názorově a ideově neukotvení voliči mají ve zvyku stále hledat nějakého lepšího správce státu, protože jim vždy na tom dosavadním začne časem něco vadit.

Takže k tomuto vývoji by podle mne došlo i bez koronaviru, ale samozřejmě, že pandemie události urychlila, protože lidé si začali všímat více těžkopádnosti a neefektivity státu a státních institucí. Zároveň spoustě lidí došlo, že Andrej Babiš není tak brilantní manažer, za jakého se původně vydával.

Dá se říci, že koronavirová pandemie pokazila Andreji Babišovi letošní volby do Sněmovny?

Dost možná ano, protože jednak není to Andrej Babiš, který by nyní udával témata předvolební kampaně – za normálních okolností by přišel s úžasnými nápady v rámci sociální politiky, hovořilo se, že chce spustit velkou kampaň na prevenci boje proti rakovině. Ovšem v současnosti lidé mnohem více zajímá covid a odstraňování následků epidemie především v ekonomické oblasti.

V tom okamžiku všichni politici včetně Andreje Babiše musejí klopýtat za všemi a přizpůsobovat se událostem. To není něco, na co by byl Andrej Babiš zvyklý. On, jak je zvyklý dělat politiku především prostřednictvím marketingu, je vždy nejraději, když se může důkladně připravit a když témata určuje on. Také proto možná budou jeho šance uspět mnohem slabší než před čtyřmi nebo osmi lety.

Na adresu Pirátů se často ozývá, že jednoduše nemají dostatek zkušeností. Když s Piráty hovořím, tvrdí, že zkušeností za poslední roky z politiky mají dostatek, navíc mají lidi z různých oborů. Co si o tom myslíte?

Ta pravda bude někde uprostřed. Nemyslím, že by měli méně zkušeností než třeba politici hnutí ANO. Většina z nich přišla také do funkcí čerstvě, poprvé a nevěděli jak řídit stát. V něčem se jim to dařilo, v něčem se jim to nedařilo. Piráti na tom podle mne budou hodně podobně.

Sice mají zkušenosti ze svých oborů, někteří už i z komunální politiky, ale absence zkušeností z vládní exekutivy může být zvlášť na počátku jejich vládnutí, pokud k tomu dojde, velmi citelná. V tomto ohledu mají ty tradiční politické strany mnohem lepší výchozí podmínky. Ale už jenom to, že Piráti jsou z pravidla dobře vzdělaní, mladší a dost adaptabilní, tak se nebojím, že by řízení země nezvládali.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Zuzana Koulová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Zůstane ANO věrná i po zvolení?

Dost politiků ANO po zvolení do EP stranu opustilo. Jak si to vysvětlujete? A můžete zaručit, že vy se netrhnete, když budete zvolena? Protože vy ani nejste členka ANO. Ať se vám daří. Libor

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Volební porážka ČT. Vnucování kandidátů, podivná náhoda s Nerudovou, všímá si Best

20:16 Volební porážka ČT. Vnucování kandidátů, podivná náhoda s Nerudovou, všímá si Best

Evropské volby v Česku podle politického pozorovatele Erika Besta neznamenají jen prohru vládních st…