Zbitý národ. Sodu dostane od vlády, opozice není lepší. EU domlátí ty zbytky. A to si ještě přečtěte, v čem se brodí Leyenová

03.03.2021 18:04 | Zprávy

VHLED MICHALA BOKA Jak mají lidé dodržovat opatření, když ani není pořádně jasné, jaká zrovna platí? ptá se politolog Michal Bok. Všímá si nesmyslnosti omezení pohybu v rámci okresů, protože ty pochopitelně nerespektují základní lidské potřeby ani dopravní obslužnost. „Když už takhle selhává vláda, tak byste si řekli, že na tom bude lépe aspoň opozice. Ale ouha,“ varuje Bok. Opozice přece ovládá kraje... A Evropská unie? Tam teprve začíná horor. Úplně nejhůře je na tom optimistický unijní plán, který ale nemá oporu v realitě. Jestli nepřijde rychlá změna, evropský průmysl je v ohrožení. A proto, občane, spoléhej raději jen sám na sebe...

Zbitý národ. Sodu dostane od vlády, opozice není lepší. EU domlátí ty zbytky. A to si ještě přečtěte, v čem se brodí Leyenová
Foto: Twitter.profil Von der Leyenové
Popisek: Ursula von der Leyen, předsedkyně Evropské komise

Poučení z covidového vývoje: Nevěřte státu, spolehněte se sami na sebe

Bible končí Zjevením Janovým známým též jako Apokalypsa, v němž mimo jiné vyjedou na svět čtyři jezdci – Mor, Válka, Hlad a Smrt, kterým je „dána moc nad čtvrtinou země, aby hubili mečem, hladem, morem a zemskými šelmami“.

Naštěstí v Česku skutečnou Apokalypsu nezažíváme. Ale díky snaze drtivé většiny politiků se k ní pomalu přiblužujeme. Naši apokalyptičtí jezdci však mají jiná jména. Jsou jimi Chaos, Nekompetentnost, Evropská unie a Komunálsocialismus. Pojďme se na ně podívat hezky popořadě. A hlavně pojďme si říct, jaké poučení bychom si z toho mohli a měli odnést.

Apokalyptický jezdec # 1 – Chaos

Chaos je slovo, které nejlépe vystihuje situaci v posledních dnech, ale provází nás pandemií od samého počátku. Aktuálně vláda zavřela závodní jídelny, aby je za několik hodin zase povolila. (Zlí jazykové tvrdí, že to bylo proto, že si uvědomili, že i poslanecké restaurace spadají do kategorie závodního stravování.) A podobných případů bychom v průběhu celé pandemie mohli nalézt celou řadu. Bylo by to k smíchu, kdyby výsledkem tohohle vládního bordelu nebyly oběti na životech.

Andrej Babiš totiž může stokrát spílat lidem za to, že (údajně) nedodržují opatření vyhlášená jeho vládou. Jak ale mají lidé dodržovat opatření, když ani pořádně nemají šanci vědět, jaká vlastně skutečně platí? Jedním ze základů právního státu je předvídatelnost práva. Je to vědomí, že když udělám A, a když A je protizákonné, čeká mě trest.

To je jednoduchý princip, který chápe každý. A každý je schopen se plus minus naučit, co je to A, které nesmí dělat. Potřebuje k tomu ale čas. Pokud se však obsah vládního opatření mění i v řádech hodin, stávají se opatření pro lidi nedodržitelná.

Jak může vláda chtít, aby lidé něco dodržovali, když jim není schopná ani pořádně říct, co vlastně mají dodržovat? Stejně tak když vám jeden den vládní představitelé řeknou, abyste něco dělali, nebo nedělali, a pak hned druhý den udělají pravý opak. Takže tady máte ministra zdravotnictví, který zavře hospody, aby pak sám do jedné šel. Premiéra, který říká, aby lidi omezili cestování, aby pak sám odjel na Krétu a manželku poslal do Dubaje. Máte tady fotbalové zápasy hrané bez diváků, při kterých na tribunách sedí papaláši.

Tohle můžete různě okecávat. Můžete se u toho kroutit jako Adam Vojěch, když na něho Andrej Babiš mručel, aby se nestyděl a řekl jméno, ale to je asi tak jediné, co s tím můžete dělat. Nijak tím totiž nezměníte podstatu problému a tou je, že normální člověk si v současné situaci nemůže myslet, že to s ním vláda myslí vážně, a nemá tudíž moc důvodů jí elementárně důvěřovat.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Michal Bok

Zkušenosti

Podle všeho se nad vámi stahují mračna a eurokomisařkou zřejmě nebudete. Co říkáte na to, že jste u vládní koalice ztratila podporu? A nemyslíte, že vzhledem k vaší kauze a 0 zkušenostem s politikou byste se nominace měla vzdát sama? Neuvažovala jste o tom? Netvrdím, že nemáte být v politice, ale ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Volební porážka ČT. Vnucování kandidátů, podivná náhoda s Nerudovou, všímá si Best

20:16 Volební porážka ČT. Vnucování kandidátů, podivná náhoda s Nerudovou, všímá si Best

Evropské volby v Česku podle politického pozorovatele Erika Besta neznamenají jen prohru vládních st…