„Dal jsem mu výzvu. Ale on se bojí.“ Okamura si to chce rozdat s Fialou veřejně

01.02.2023 15:59 | Rozhovor

Vidíme, že Fialova vládní koalice nechce pracovat pro občany, říká Tomio Okamura. Před druhým kolem prezidentských voleb dokonce koalice ukončila jednání o dva dny dříve, aby se opozice nemohla ptát na nepříjemné věci ve čtvrtek na interpelacích.

„Dal jsem mu výzvu. Ale on se bojí.“ Okamura si to chce rozdat s Fialou veřejně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

Co říkáte výsledku druhého kola prezidentských voleb?

Moje přání bylo, aby se prezidentem stal kandidát, který bude opozicí Fialově vládě, nikoli podporovatelem Fialovy vlády. Voliči rozhodli, že prezidentem bude kandidát podporovaný Fialovou vládou Petr Pavel, který podporuje současnou vládní pětikoalici, a nezbývá tedy než tuto vůli voličů respektovat. Kampaň Petra Pavla byla dlouhodobě masivně podporována médii hlavního proudu. Za takových podmínek není možné hovořit o rovnoprávné soutěži politických subjektů, tak jak by měla probíhat podle demokratických pravidel. Naprosto klíčové je pak pro nás to, aby prezident republiky nade vše preferoval zájmy České republiky a jejích občanů.

Proč podle vás Andrej Babiš neuspěl, dodejme, že téměř o jeden milion hlasů?

Na jedné straně to byla skutečnost, že pro sebe nedokázal zajistit ani podporu všech vedoucích představitelů vlastního politického hnutí, včetně místopředsedy Vondráka, kteří veřejně vyzvali k volbě Petra Pavla, a na straně druhé svým neuváženým vystupováním v průběhu volební kampaně proti sobě sjednotil výraznou většinu občanů bez ohledu na jejich politické preference. Předvolební tvrdé negativní výroky Andreje Babiše směrem k hnutí SPD popudily voliče našeho hnutí, a někteří ho proto nepodpořili v druhém kole. Je však jasné, že ani jejich podpora by byla zdaleka nestačila.

Důvod prohry tedy musí Andrej Babiš hledat u sebe, nikoliv u SPD. Potvrdily se také naše předpoklady, že Andrej Babiš ve dvoukolovém systému prezidentské volby neměl šanci uspět prakticky za žádných okolností. Pro hnutí SPD hnutí ANO zůstává i nadále jediným možným koaličním partnerem ze současných parlamentních stran. K této spolupráci nabízíme již řadu let naprosto čestné a férové podmínky. Místo této spolupráce ovšem Andrej Babiš vždy volil kooperaci s představiteli politiky stran současné vládní pětikoalice či politiky, jako je prezident Macron, kancléřka Merkelová a další.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Proč nemáme referendum?

Paní Válková, rád bych znal váš názor na to, proč si myslíte, že neprošel váš návrh na uzákonění referenda, když je zakotveno i v ústavě a taky by mě zajímalo, proč jste zákon nepřijali, když jste byly ve vládě vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Masaryk nezakládal republiku, aby tu vládli nejbohatší.“ Do Senátu kandiduje skladník

21:20 „Masaryk nezakládal republiku, aby tu vládli nejbohatší.“ Do Senátu kandiduje skladník

„Skladník do Senátu“, s tímto heslem kandiduje za Sociální demokracii do Senátu Lukáš Nozar z Mladob…