Další miliardy za vakcíny. Advokát: Vezměte to Černochové. Soud s Pfizerem? Takto

25.08.2022 17:10 | Rozhovor

Za vakcíny Pfizer musíme zaplatit dvě miliardy korun, jinak nám hrozí penále. Advokát a kandidát do Senátu za stranu PRO Tomáš Nielsen je zvědav, co by se stalo, kdyby došlo na soud s výrobcem. „Jako zákazník bych určitě požadoval, aby nám výrobce prokázal, co nám to vlastně dodává. Proti jaké verzi koronaviru se vlastně očkujeme? Nikdo netuší, kolik nežádoucích účinků ty vakcíny mají, protože hlášeno je jen mizivé procento. A to už vůbec nemluvím o účinnosti,“ uvedl.

Další miliardy za vakcíny. Advokát: Vezměte to Černochové. Soud s Pfizerem? Takto
Foto: Hans Štembera
Popisek: JUDr. Tomáš Nielsen, advokát, zakladatel Pro Libertate

Média informovala o tom, že Česká republika musí zaplatit za vakcíny společnosti Pfizer 2 miliardy korun, jinak nám hrozí obrovské penále. Peníze prý vláda našla v rozpočtu Ministerstva práce a sociálních věcí. Co na to říkáte?

Je to výsměch. Výsměch daňovým poplatníkům, výsměch všem rodinám postiženým energetickou krizí a obrovským růstem cen, ale i výsměch pracovníkům MPSV a zejména úřadů práce.

Myslíte, že MPSV budou peníze chybět?

To je přeci evidentní. Schválně se zeptejte vedení úřadů, co se tam v současné době děje. Tlak na úřady práce je v poslední době enormní. Lidé jsou vyčerpaní, vyhořelí, zatěžuje je někdy až nesmyslná byrokracie. Stát zavádí nové postupy, ale zaměstnancům úřadů práce chybí metodika a školení. A místo toho, aby se tím vláda zabývala, ještě sebere ministerstvu peníze jen proto, aby zaplatila za vakcíny? Ty peníze by určitě mnohem víc prospěly jinde.

Jinak nám ale prý hrozí obrovské sankce.

Anketa

Je finální podoba Síkelova úsporného tarifu dostatečná?

hlasovalo: 17662 lidí
Tak za prvé – smlouvy s výrobci vakcín jsme všichni viděli. Jsou plné černých míst. Takže vláda může tvrdit, co chce. Dokud smlouvy nezveřejní, nemůžeme tomu věřit. Za druhé – proč tedy vláda nesežene peníze jinde, například v resortu nedávno nechvalně zviditelněné ministryně Černochové, tedy na Ministerstvu obrany? Tak prostě s nákupem stíhaček počkáme. Podle mě je ale tohle vše naprosto špatné uvažování. Česká republika by měla zejména odstoupit od uzavřených smluv na vakcíny a odmítnout cokoliv dál platit.

Nehrozí nám pak ale žaloby od výrobců?

Řešíme tu existenční krizi a budeme brát ohledy na obchodní zájmy farmaceutických firem? Máte snad pocit, že si vydělaly málo? Stále více členských zemí navrhuje odstoupit od uzavřených smluv. Česko se k nim zatím nepřipojilo. Podle vlády proto, že musíme jako předsednická země Rady EU zůstat neutrální. To je nesmysl. Česká vláda prostě jen servilně plní pokyny z Evropské unie místo toho, aby v Bruselu hájila naše zájmy, jak to dělají ostatní vlády zemí EU. Asi si pamatujete na nedávnou trapnou scénu, kdy byl předseda vlády Fiala doslova peskován belgickým europoslancem Verhofstadtem za to, že jen pomalu reaguje na zcela nepřijatelný pokus zrušit právo veta členských států. A náš předseda vlády, místo aby se ohradil, si dělal zápisky.

Pokud by ale přeci jen k soudu s výrobci vakcín došlo, co se může stát?

To by mě taky zajímalo. Jako zákazník bych určitě požadoval, aby nám výrobce prokázal, co nám to vlastně dodává. Proti jaké verzi koronaviru se vlastně očkujeme. Nikdo netuší, kolik nežádoucích účinků ty vakcíny mají, protože hlášeno je jen mizivé procento. A to už vůbec nemluvím o účinnosti. Copak lze vůbec za vakcínu označit něco, co snad trochu funguje pár týdnů? Navíc, nevýhodná ustanovení smlouvy, uzavřené v tísni, za nápadně nevýhodných podmínek, jsou neplatná. To je princip, k němuž by měl přihlížet každý soud. A to je přesný popis toho, jak byly smlouvy s výrobci uzavírány. Rád bych se takového soudního řízení účastnil a věřím, že i mí kolegové z právního institutu Pro Libertate. Konečně bychom se dozvěděli, co Evropská komise vlastně podepsala. Ne, já jsem absolutně přesvědčen, že zejména dnes, kdy čelíme obrovské ekonomické krizi, musí dát vláda přednost českým občanům a firmám před zahraničními. A zrovna výrobci vakcín jistě nepatří mezi ty nejohroženější firmy.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Jaroslav Polanský

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Co to plácá? Možná rozumí armádě, ale ekonomice ne!“ Okamura nastoupil na Pavla

14:07 „Co to plácá? Možná rozumí armádě, ale ekonomice ne!“ Okamura nastoupil na Pavla

Přijmout euro, abychom se dostali do první ligy v EU? Předseda SPD Tomio Okamura nechápe slova prezi…