Dušan Neumann: Kamala je hloupá. Ale proti vám si v Americe hvízdáme

28.10.2024 4:44 | Rozhovor

Kdo za týden vyhraje prezidentské volby v USA? Klání o post šéfa Bílého domu, které sleduje celý svět, rozebíráme s novinářem Dušanem Neumannem, jenž přes 40 let žije v americkém státě Pensylvánie. Pokračující kampaň a vyšší četnost veřejného vystupování Trumpovy soupeřky podle něho ukázala jednu věc. „Kamala je hloupá. Ve srovnání s ní je Danuše Nerudová intelektuálka.“ Neumann srovnává i ekonomickou situaci v USA a v Česku. „Proti cenám energií v Evropě si ale můžeme hvízdat,“ připustil.

Dušan Neumann: Kamala je hloupá. Ale proti vám si v Americe hvízdáme
Foto: Archiv PL
Popisek: Český novinář Dušan Neumann, který desítky let žije v USA

Stane se Donald Trump příští úterý 47. prezidentem Spojených států amerických, nebo vyhraje současná Bidenova viceprezidentka Kamala Harrisová? Jaké skutečné problémy běžní Američané řeší? Jak se během probíhající kampaně Harrisová vybarvila? Nejen na to v podcastu Rozhovory PL reagoval český emigrant v USA a novinář Dušan Neumann.

Anketa

Je pro vás důležité, zda Andrej Babiš byl, či nebyl spolupracovníkem StB?

hlasovalo: 8059 lidí

V případě demokratické kandidátky, která v prezidentském klání nahradila stárnoucího Joea Bidena, je podle Dušana Neumanna vidět propad popularity od doby, kdy kandidaturu oznámila. Důvod je prý zřejmý. „Její odpovědi na otázky nejsou věrohodné a čím víc mluví, tím víc ztrácí popularitu. Velmi často od ní slyšíme jen to, čemu se říká slovní salát. Všímají si toho už i reportéři a moderátoři CNN, která je nastavená striktně na podporu demokratů.“

„Kamala Harrisová je nevycvičená a hloupá. Když posloucháte některé rozbory v amerických konzervativních rádiích a na sociálních sítích, tak jsou nemilosrdné. Slovo ‚hloupá‘ je ještě velmi jemné,“ konstatuje. A následujícím způsobem se staví k otázce, nakolik je možné Kamalu Harrisovou srovnat s Danuší Nerudovou, které rovněž začala klesat popularita v prezidentské kampani poté, co se začala výrazněji veřejně vyjadřovat. „Proti Kamale vypadá Danuše Nerudová jako intelektuálka,“ dodává posměšně Neumann.

Výrazným tématem předvolební kampaně je americká ekonomická situace, která se dle Neumanna za poslední roky výrazně zhoršila. Pohonné hmoty například zdražily zhruba na dvojnásobek původní ceny. Proti průměrným cenám v Evropě je to ale pořád láce.

VIDEO

„Tak 75 % lidí říká, že se jim lépe žilo za Trumpa. 100 dolarů, za které jste si mohl něco koupit v roce 2019, má dnes ekvivalenci 74 dolarů. Vezměte si to na ceně benzinu. Za Trumpa galon, což je 3,78 litru, benzínu stál v přepočtu 13 až 15 korun. Dnes stojí skoro 30 korun. Zdražily se samozřejmě potraviny a energie. Trump měl pravdu, když odstoupil od pařížských klimatických dohod s tím, že to ekonomiku položí na kolena a že profitovat z toho bude jen Čína. 

Zdaleka to však podle jeho slov nelze srovnávat s cenami v Evropě. „Proti tomu si opravdu hvízdáme, protože oproti zdejší situaci jsou stále ceny v USA někde jinde,“ říká pro ParlamentníListy.cz.

Neumann v rozhovoru též rozebírá problémy, které Spojeným státům způsobila masová nelegální migrace v posledních čtyřech letech, během Bidenovy administrativy. „Ilegální imigrace znamená nejen místní zátěž, ale zátěž pro celý sociální systém Spojených států. Oficiálně za čtyři roky Bidenovy administrativy přišlo asi 8,5 milionu ilegálů, které zastavila pohraniční stráž a vydala jim takovou kartičku, že se mají dostavit k imigračnímu soudu. Přišlo jich k tomu soudu naprosté minimum,“ popisuje s tím, že odhady Trumpova týmu o počtu příchozích nelegálních migrantů jsou daleko horší, než říkají oficiální čísla. 

Připomíná také otočku Kamaly Harrisové ve věci nelegální migrace – Kamala nyní slibuje, jak ji zastaví, ale dosud jako Bidenova viceprezidentka dělala opak. 

Neumann vysvětluje také systém amerických voleb, který je mnohdy pro českého voliče poměrně nejasný a chaotický. „Každý ze států USA si volby organizuje sám, není na to federální předpis,“ sděluje. Systém, že v některých státech je možné volit i dříve, než je oficiální termín, nebo korespondenčně, pak podle něho vede k pochybnostem o regulérnosti voleb. „Jak říkal Stalin – není důležité, kdo jak volí, ale kdo to sčítá,“ rýpnul si Dušan Neumann. 

Mj. zdůvodňuje, jak je možné, že volí i lidé, kteří jsou v době volebního klání po smrti nebo se přestěhovali do jiného státu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D. byl položen dotaz

Jak to je a bude?

Dobrý den, skončili jste sice ve vládě, ale co se stalo se všemi těmi náměstky za piráty? Prý jste byli nalezlí všude. A co by mě taky dost zajímalo je, zda si s koalicí SPOLU, která prý bude pokračovat dovedete představit do budoucna koalici nebo platí, že dvakrát do stejné řeky nevstoupíš? Kdyby t...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 11 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Dušan Neumann: Kamala je hloupá. Ale proti vám si v Americe hvízdáme

4:44 Dušan Neumann: Kamala je hloupá. Ale proti vám si v Americe hvízdáme

Kdo za týden vyhraje prezidentské volby v USA? Klání o post šéfa Bílého domu, které sleduje celý svě…