Fialova sekera. Ještě větší, než udělal Babiš. Prý boj proti zadlužení, směje se hořce Okamura

08.09.2024 7:19 | Rozhovor

Více než jeden bilion korun. To bude sekera, kterou do rozpočtu zasekne vláda, která slibovala rozpočtovou odpovědnost. NKÚ i renomovaní ekonomové bijí na poplach, ale premiéru Fialovi je to podle Tomio Okamury jedno.

Fialova sekera. Ještě větší, než udělal Babiš. Prý boj proti zadlužení, směje se hořce Okamura
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura, předseda SPD

Další z vašich alegorií v kampani SPD přirovnává invazi imigrantů k invazi Sovětského svazu a vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968. Na první pohled to nemusí být každému samozřejmé. Můžete toto přirovnání vysvětlit?

Ta alegorie ve stručnosti říká, že tu nechceme mezi námi nezvané hosty a bráníme naši suverenitu. Imigranty sem zvou zrádci stejně jako v roce 1968 okupanty. Nechceme, aby nám diktoval Brusel, Berlín, Paříž, Washington či Moskva, a nechceme, aby nám někdo určoval, kdo tu s námi bude žít. Navíc odmítáme, aby nám vnucovali africké a muslimské imigranty, kteří nadprůměrně páchají kriminalitu.

Odmítáme tedy Migrační pakt EU, který vyjednala Fialova vláda a má začít platit za dva roky a který nám fakticky vnucuje kvóty na migranty nebo platit výpalné půl milionu korun za každého nepřijatého imigranta. Migrační pakt je jako koncept Brežněvovy omezené suverenity.

Česko si v srpnu připomnělo invazi roku 1968. Záminkou byl takzvaný zvací dopis, který Leonidu Brežněvovi jménem pětice československých komunistů předal funkcionář Vasil Biľak a další zrádci. V mnoha ohledech se nám podobný vývoj opakuje po desítkách let právě nyní. EU se nechává převálcovat africkými a muslimskými nájezdníky, kteří pro naše země představují bezprecedentní společenskou, ekonomickou, kulturní i bezpečnostní hrozbu.

Pozvání německé kancléřky Angely Merkelové se stalo symbolem tzv. Wilkommenskultur, vítací kultury, kdy Němci radostně vítají migranty. Naším novým Biľakem se však stal premiér Petr Fiala, když proti vůli českých občanů odsouhlasil migrační pakt, ve kterém jsou obsaženy povinné kvóty na přijímání migrantů.

Existují jasné paralely. Oba procesy se vyznačují striktním podřízením se diktátu vnější moci, umlčováním domácích aktérů odporu i postupným šířením toho, čemu se říká „paralelní kultura“. V prvním jako v druhém případě sem vetřelce národ nezval.

V Německu ve dvou spolkových zemích poblíž českých hranic výrazně uspěla Alternativa pro Německo (AfD), strana, která podle mnohých staví svůj úspěch právě na kritice „vetřelců“. V čem spatřujete kořeny jejího úspěchu vy?

Mám z toho radost, protože se jedná o naši partnerskou stranu v rámci frakce europarlamentu. Potvrzuje se tím jen správnost naší kampaně s alegoriemi s africkým chirurgem a s nezvanou invazí. Není pomalu den, aby se neobjevila zpráva, že v západní Evropě a v Německu nějaký muslimský nebo africký imigrant někoho pobodal. Nechceme, aby se to dělo v České republice!

Němci už toho mají dost. Německo je nejsilnější zemí Evropy. Takže pokud dojde v Evropě k nějaké výrazné změně či revoluci, která se týká Green Dealu, imigrace či diktátu Bruselu, nejsilnější impulz musí přijít z Německa. A Němci mají stále více dost Green Dealu, který vede k likvidaci jejich ekonomiky a automobilového průmyslu, a mají dost toho, aby se museli bát v ulicích svých měst. Lze očekávat, že revoluční vlna přijde z Německa a ta může smést bruselskou diktaturu a její přisluhovače. Proto jsme rádi, že máme za spojence nejvýraznější sílu, která může tuto změnu přinést.

U nás se v tomto týdnu zatím řešil spíše rozpočet na příští volební rok. Fialova vláda pro něj schodek ve výši 230 miliard korun. Dovedete si představit, že tento rozpočet podpoříte?

Hospodaření Fialovy vlády s veřejnými financemi je katastrofální. Souhrnný deficit státního rozpočtu bude za léta vládnutí pětikoalice 2022 až 2025 činit přibližně 1 130 miliard korun, tedy výrazně více než jeden bilion korun! Takto vysoké rozpočtové schodky jsou i jednou ze základních příčin dlouhotrvající vysoké inflace a zdražování veškerých základních životních potřeb. Hnutí SPD i renomovaní ekonomové se shodují, že k takto vysokému rozpočtovému deficitu není v době, kdy nepanuje žádná mimořádná společenská situace či krize, absolutně žádný důvod.

Na zásadní nebezpečí zvyšování zadlužení státu ze strany Fialovy vlády nedávno ve své zprávě upozornil i Nejvyšší kontrolní úřad, který konstatoval, že zadlužování v ČR bylo vloni druhé nejvyšší v EU. Za poslední tři roky, kdy je u moci Fialova vláda, se veřejný dluh ČR navýšil o 50 % a už přesáhl hranici tří bilionů korun! Rapidně rostou i výdaje na pouhé splácení úroků z gigantických dluhů ČR. Jenom letos činí 95 miliard korun, což odpovídá třetině všech investic státu za tento rok. Hnutí SPD s tímto návrhem rozpočtu nesouhlasí, a proto navrhneme jeho zamítnutí, případně vrácení k přepracování.

Fialova vláda vytvoří největší dluh ze všech vlád ČR, a zadluží nás dokonce ještě více než předchozí vláda Babišova! Již předchozí Babišova vláda velmi silně zadlužila naši zemi. Pětikoalice před volbami slibovala, že bude bojovat proti zadlužení, ale přitom je v tom ještě horší než vláda Babišova. Pokud letos bude vláda hospodařit s plánovaným schodkem zhruba 250 miliard a v příštím roce pak s deficitem 230 miliard, za čtyři roky svého působení vytvoří souhrnný schodek přibližně 1,1 bilionu korun. To je suverénně nejvíce ze všech dosavadních vlád.

Takový deficit předčí dokonce i souhrnný schodek předchozí, právě Babišovy vlády třímající otěže veřejných financí v rukou v letech 2018 až 2021. Babišova vláda vytvořila souhrnný schodek takřka 813 miliard, což znamená, že v očištění o inflaci hospodařila se souhrnným deficitem zhruba o 70 miliard nižším, než jaký podle všeho vykáže kabinet Fialův. Fialova vláda vytvoří celkově zhruba o 320 miliard větší dluh než předchozí vláda Babišova, pokud tedy bude v příštím roce schodek kolem uváděných 230 miliard. Tu Babišovu trumfne i po očištění o inflaci.

Těch špatných zpráv z ekonomiky a sociální oblasti je kvůli Fialově vládě bohužel opět spousta.

Pane předsedo, a je to vážně kvůli Fialově vládě?

Ano. Na hraně finančních sil žije v Česku čtvrtina domácností a roste počet domácností, které nejsou schopny pokrýt základní potřeby. Vysoká inflace, tedy Fialova drahota, za poslední dva roky výrazně zhoršila finanční situaci chudších českých rodin. Podle Daniela Prokopa z PAQ Research vzrostl počet ohrožených a nestabilních domácností, které nemají úspory na víc než dva měsíce a žijí s nulovými nebo zápornými rozpočty. Zatímco na podzim 2021 bylo takových domácností 16 %, na jaře 2023 to bylo už 26 %.

Podle analytiků České spořitelny roste počet domácností, které nejsou schopny pokrýt základní potřeby, jako je adekvátní vytápění nebo pokrytí neočekávaných výdajů. Expertka Monika Hrubá upozornila, že více než polovina Čechů nemá finanční rezervu na tři měsíce dopředu, což je činí zranitelnými vůči nečekaným finančním událostem.

Podle Českého statistického úřadu důvěra spotřebitelů v ekonomiku v srpnu oproti předchozímu měsíci opět klesla. Jde o čtvrtý pokles v řadě. Přibližně třetina domácností uvádí, že sotva vyjde se svými stávajícími finančními prostředky, a necelých deset procent si musí vypomáhat úsporami nebo si finanční prostředky půjčovat.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Jaroslav Foldyna byl položen dotaz

Co přesně myslíte tím, že chcete stejný metr pro všechny?

V čem je podle vás nyní jiný a pro koho? A naopak, nemyslíte, že by třeba migrantům mělo být měřeno přísněji? My jim poskytujeme azyl, a když si toho neváží a páchají třeba trestnou činnost nebo přestupky, mělo by jim být podle mě měřeno přísněji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

On rozdíl mezi Babišem a Fialou je., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMiloš Černík 1 , 08.09.2024 10:42:18
I Babiš plnil nařízení CIA a dělal vše co mu bylo nařízeno (Vrbětice , vyřazení ROZATOMU, vyhoštění ruských diplomatů, až nás RF dalo na druhé místo hned za USA jako největšího nepřítele), dále se bál vzepřít diktátu WHO, potažmo EU a to bylo to proč nás tolik zadlužil , ale prostředky zůstaly v rukou obyčejných občanů. Fiala funguje zcela opačně, běžného občana okrádá, aby mohl štědře hostit ukrajinské vyžírky , podporovat válečnou vřavu a následně nás zatahovat do války s RF. Co se energií týká , tak dopřál nehorázné zisky energobaronům, na úkor našich firem a občanů, čímž způsobil ekonomický úpadek tohoto státu a větší zadlužení. Ono když dva dělají totéž není to vždy totéž.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Vyloučené lokality, podnikavci a neziskovky. Ekonomka Turková chce zlomit ústeckou tragédii

16:39 Vyloučené lokality, podnikavci a neziskovky. Ekonomka Turková chce zlomit ústeckou tragédii

Sociálně vyloučené lokality jsou důsledkem špatné politiky předchozích vlád, které umožnily spekulat…