Lidé už to přestávají snášet. Ve zdravém těle zdravý duch, radí uznávaný psycholog Humhal

06.01.2021 20:39 | Zprávy

ROK S COVIDEM A TEN PŘÍŠTÍ Psycholog Karel Humhal vidí v současné situaci velký potenciál pro nejrůznější inovace, nápady a nové objevy; lidstvo se podle něj určitě dokáže přizpůsobit. Kroky naší politické reprezentace hodnotí spíše kladně, ale objektivní hodnocení bude možné až s odstupem času. Podivuje se, že společnost se nedokázala poučit z podobných situací v historii, například ze španělské chřipky.

Lidé už to přestávají snášet. Ve zdravém těle zdravý duch, radí uznávaný psycholog Humhal
Foto: Screen Youtube
Popisek: Karel Humhal ve studiu Českého rozhlasu

Rok 2020 bývá často označován jako ,,annus horribilis“, hrozný rok. Z medicínských, ekonomických, společenských i psychologických důvodů. Vnímáte ho jako fatální historický zlom?

Já bych možná nepoužil to slůvko fatální, ale domnívám se, že určitý předěl to v každém případě je. A ta situace vede lidi k tomu, aby hledali jiné cesty, jak přežít, jak se adaptovat a jak uspět.

Mě například fascinuje, jak se dnes rozšiřuje internetový obchod nebo on-line výuka, která už je na takové úrovni, že podle mě může být do budoucna zárodkem individualizace výuky jednotlivých dětí.

Takže na jedné straně vidíme, že ta doba je spojena s řadou útrap, trýzně a překážek – na druhé straně je to i podnět k různým inovacím a cestám. Paradoxně to může v tomto směru posunout lidstvo dál.

Problém je, že už se v tomto světě pohybujeme plných 10 měsíců…

Ano, v tom s vámi souhlasím.

Já už to skutečně pozoruji i na lidech kolem sebe, že už to přestávají snášet a že u nich dochází k tomu, co lékaři nazývají dekompenzací – tedy, že určité dispozice, které v sobě máme, tak se najednou projeví, například celkovým pesimismem, nevrlostí atd.

A u někoho se projeví naopak pozitivně…

Jistě, to jsou ty nové cesty, o kterých jsem mluvil.

Vezměme si třeba období třicetileté války nebo první či druhé světové války, které bylo vždy spojené s obrovským rozvojem a rozmachem techniky a tedy s pokrokem.

Propad příjmů a tlak na změnu životního stylu je realita. Někteří analytici tvrdí, že až letos covid odezní, lidé budou mít méně peněz na cestování – místo do Thajska budou jezdit k ,,Mácháči“. Mladá generace se bude muset uskromnit a život s preferencí zážitků a potěšení, který vede, bude narušen. Lidé ve městech, kteří si nabrali hypotéky a leasingy, budou otřeseni; naopak venkov s komunitnějším, solidárnějším a skromnějším způsobem života přežije rok 2021 lépe. Jak vidíte náš svět v těchto perspektivách?

Jednou z možných reakcí společnosti může být celková deprese. Ale prostý člověk zkrátka může žít jenom tak, jak mu situace dovolí. Jestli bude žít z ruky do úst, nebo jestli má z čeho brát... Jestli je mezi lidmi stále ještě dost peněz, to už by byla spíše otázka pro experta.

Musíme zvolit takový životní styl, na jaký dosáhneme.

Ale co mě opravdu fascinuje, to je ta disproporce, kdy státní instituce si mohou vesele půjčovat a mohou v podstatě žít na dluh – ale obyčejný člověk je za to okamžitě sankcionován nebo mu prostě nikdo nic na dluh nedá, protože řekne „vy byste to nesplatil“.

Možná, že vzrostou rozdíly v životním stylu, protože někteří lidé budou ty finance mít. Říká se, že kdo byl před krizí bohatý, toho ta krize tolik zasáhnout nemůže... Ale záleží určitě na tom, jestli počítal s tím, že také můžou přijít ty horší časy.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: .

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

mír

To, že si většina lidí přeje mír, je logické a pochopitelné, ale zeptám se vás jinak. Když Ukrajina teď přistoupí na podmínky Ruska, vzdá se části svého území a zaváže se nevstoupit do NATO ani EU nebude tak její dosavadní snaha ubránit se, při které vyhaslo spousta životů úplně zbytečná? A má vůbec...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je nutné torpédovat očkování? Šéf nemocnice jde do politiky. A zvedl oponu

19:30 Je nutné torpédovat očkování? Šéf nemocnice jde do politiky. A zvedl oponu

Zodpovědnost za své zdraví, předcházet pokud možno úrazům, nepodporovat „anarchii“ ve smyslu „já jse…