Luděk Bednář: Útok na svobodu horší než v 80. letech. Odmítají Rusko a Čínu, sami nás k nim tlačí

23.08.2024 4:34 | Rozhovor

Ti, kdo odmítají ruský nebo čínský systém, svým chováním reálně tlačí Západ právě na jejich úroveň. Otázkou podle publicisty Luďka Bednáře je, zda to dělají záměrně, nebo o tom nevědí. Pamětník československého disentu a vydavatel samizdatových tiskovin varuje, že dnešní útok na lidskou svobodu je mnohem sofistikovanější než v osmdesátých letech.

Luděk Bednář: Útok na svobodu horší než v 80. letech. Odmítají Rusko a Čínu, sami nás k nim tlačí
Foto: Screen Youtube
Popisek: Luděk Bednář

Vy jste v opozici zažil 80. léta, kdy jste se podílel na vydávání tehdy nelegálních tiskovin. Z toho, jak vás znám, mám dojem, že jste tak trochu v opozici i teď, kdy nominálně žijeme v demokracii a v kapitalismu a Husák s Jakešem jsou už nenávratně pryč. Jak tedy vidíte dnešek při srovnání s oněmi 80. léty?

V současnosti je útok na lidskou svobodu mnohem sofistikovanější a nebezpečnější než v 80. letech. Tehdy byl nepřítel v podobě socialistického režimu jasně čitelný a bylo pro mne snadné se s ním neztotožňovat. Dnes je pro mne distancování se od současného režimu mnohem komplikovanější, protože se schovává za pojmy, jako jsou například západní hodnoty, tedy něco, co mne v 80. letech přitahovalo.

Vůbec mě tehdy nenapadlo, že by jejich obhajoba v sobě mohla nést autoritativní prvky, což se dnes děje. Jako by se forma útlaku, kterou se podařilo vyhodit dveřmi, vracela oknem nazpět. A zdá se mi, že boj s ní bude mnohem těžší než s tou předchozí. Tento trend posilují informační technologie, zejména sociální sítě, jež přinášejí jejich uživatelům ztrátu soukromí. Přitom bez soukromí není lidská svoboda v podstatě možná.


V 90. letech se všichni těšili z toho, že začínáme patřit „na Západ“. Z obnovy kapitalismu, demokracie a svobody slova. Nyní i mnozí ti, kteří se tehdy radovali, pochybují, zda jsme na správné cestě. Dědicové Václava Havla a mladí liberálové se na ně dívají jako na někoho, kdo „zradil“ nebo „se pomátl“. Pomátl se a zradil například Václav Klaus? Jak tento rozpor vnímáte?

Mám-li hovořit za sebe, pak v 80. letech a zhruba do poloviny 90. let jsem neviděl vnitřní problémy Západu, které vidím dnes. První, kdo mě na ně upozornil, byl americký filozof James Burnham ve svých dílech Manažerská revoluce z roku 1941 a Sebevražda Západu z roku 1964 nepřeložených do češtiny. Následně jsem si začal uvědomovat, že se západním liberalismem není něco v pořádku. Pokud jde o současnost, do jisté míry v této kritice liberalismu pokračuje americký myslitel Patrick Deneen ve svých knihách Proč selhal liberalismus z roku 2018, česky 2019, a Změna režimu, jež bohužel také nebyla přeložena do češtiny.

Takže v mém případě jsem se ani „nepomátl“, ani nikoho „nezradil“. Navíc jsem vždy měl výhrady k demokracii jako k nejlepšímu systému vládnutí, nepovažoval jsem a nepovažuji monarchii za zcela zavrženíhodnou, stejně jako například ekonom rakouské školy Ludwig von Mises. V tom mě zase ovlivnila kniha Volnost, nebo rovnost z roku 1952 rakouského myslitele Erika von Kuehnelt-Leddihna, také nepřeložená do češtiny. Měl jsem a mám velké výhrady k šíření demokracie ve smyslu amerického prezidenta Woodrowa Wilsona, tedy wilsonismu.

Pokud jde o Václava Klause, nevidím, že by se „pomátl“ nebo „zradil“, zastává totiž konzistentně realpolitický postoj, a to na rozdíl od idealpolitického Václava Havla. Oba tyto postoje jsou zcela legitimní a tento střet aristotelovského a platónského přístupu se odehrává v západní civilizaci od jejího počátku.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Polanský

Pane senátore ještě k dotazu "Bydlení"

V začátku odpovědi jste uvedl: " Asi jediný způsob, jak pomoci stavět cenově dostupné bydlení, je významně je dotovat ze státních prostředků." Nemyslíte, že města, obce, bezhlavě a bez nějakých výhledů do budoucnosti rozprodaly z politických důvodů (aby se tehdejší konšelé zalíbili) mnohdy pod cenou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kapitalismus se okecáváním, obracením, leštěním nebo naopak špiněním nezmění. Je to zrůdný systém, ze, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuserusošvábek , 23.08.2024 11:55:37
všech zločinných systémů ten nejdrsnější. Na rozdíl od monarchií dnes lidé ani ty krále a prince a cary a vévody ani neznají a nepoznají. Systém anonymní absolutní moci!! To je soudobý kapitalismus, který je odulý dluhy a chcípající na vlastní mor.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Moravák Koudelka: To horší posíláme do Prahy, při vzniku Fialovy vlády se to povedlo

19:59 Moravák Koudelka: To horší posíláme do Prahy, při vzniku Fialovy vlády se to povedlo

Strach z Fialovy drahoty, jeho snahy zatáhnout nás do cizí války. A přímo hrůza z důsledků politiky …