Pane inženýre, hodně se mluví o tom, že hrozí nedostatek pšenice, ale třeba také vepřového masa. Jak to ale vidíte s masem drůbežím?
Obchod poptává kuřata a domácí zpracovatelé nestačí. Tak by se dala v jedné větě charakterizovat současná situace na trhu s drůbežím masem. Logicky je třeba položit otázku, proč tomu tak je? Odpověď je velmi jednoduchá – ani u drůbežího masa nejsme soběstační a dovoz ze zahraničí vázne. Například Polsko bralo z Ukrajiny, doma přebalili a posílali k nám, což skončilo. Naopak dvě nizozemské zpracovatelské firmy, které operují na území Polska, exportují domů a do Afriky a v České republice je naráz nedostatek zboží, výrazně narůstají ceny na pultech a obchodní řetězce poptávají téměř dvojnásobek, než co mohou domácí zpracovatelé týdně nabídnout! Ono holt i u drůbeže, která má nejrychlejší reprodukční cyklus, kdy jatečnou hmotnost dosáhne kuřecí brojler za 35 dnů, to není pečení housek na krám.
Takže i tady můžeme do budoucna očekávat problémy?

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
Ukrajina (válka na Ukrajině)
Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.
Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.
autor: David Hora